Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κλειδί οι 1.200 για τις τράπεζες

Εντείνεται η αντιπαράθεση (στους κόλπους της ΕΕ-ΕΚΤ) για το…ευρωομόλογο ή κάτι ανάλογο. Στην εποχή της…δραχμής επιστρέφει η Σοφοκλέους με τις τράπεζες να γυρίζουν σε εποχές 1998 και 1997.

Επέστρεψε στη….δραχμή η Σοφοκλέους (όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του Ζαφείρη Σταθόπουλου) σε μία συγκυρία, που…σπάει το ανοδικό σερί του Dow Jones. Στην ίδια συγκυρία, που όλο και πιο επιτακτική τίθεται στο ΄΄τραπέζι΄΄ της ΕΕ και της ΕΚΤ το θέμα του ευρωομόλογου και άλλων λύσεων εναλλακτικών από τον μονόδρομο που επιχειρεί να σπρώξει τις αδύναμες χώρες η Γερμανία.

Η χρεοκοπία δεν είναι στην ατζέντα καθησυχάζει ο Έλληνας πρωθυπουργός στο ΧΑ όμως αυτή την περίοδο προεξοφλείται ο επόμενος γύρος υποβάθμισης της αξιολόγησης της οικονομίας από τους εκτιμητικούς οίκους.

Στις 1.373,9 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με ελάχιστο (στις 5/1) περί τις δέκα μονάδες χαμηλότερα. Με τον FΤ 20 να έχει χάσει την στήριξη και των 655 μονάδων ΄΄δοκίμασε΄΄ στην προχθεσινή συνεδρίαση την αμέσως χαμηλότερη στις 630 που υπό προυποθέσεις θα μπορούσε να αποφέρει μία πρόσκαιρη ανακωχή- ανάσα.

Όμως η πλειονότητα των ανοιχτών θέσεων, των Συμβολαίων, των δανεισμένων μετοχών…εκβιάζουν συνέχιση της διορθωτικής κίνησης και μάλιστα άμεσα, δηλαδή χωρίς ενδιάμεση αντίδραση.

Ενδιαφέρουσα η διαγραμματική απεικόνιση του τραπεζικού δείκτη, της Εθνικής Τράπεζας που έγραψε ακόμη πιο χαμηλό-ενδοσυνεδριακά- στα 5,88 ευρώ και τις πιέσεις να εντείνονται στη μετοχή της Eurobank. Θα είναι αυτή, που θα ακολουθήσει τις Εθνική, Πειραιώς και άλλες στην βύθιση προς τα πολυετή χαμηλά ή θα αποφευχθεί κάτι τέτοιο;

Με την προοπτική (…βεβαιότητα για ορισμένους) της νέας υποβάθμισης από την Moody΄ s (...μένει να φανεί εάν θα είναι μία ή δύο κλίμακες) και των άλλων (Standard & Poor s και Fitch να καραδοκούν) θα χρειάζονταν δυνάμεις που δεν νομίζουμε πως υπάρχουν στην αγορά αυτή την περίοδο.

Μένει να φανούν και τα δείγματα γραφής από την διάθεση των αγορών (από την επόμενη εβδομάδα με τις εκδόσεις εντόκων…) και η διαμόρφωση του συσχετισμού δυνάμεων τόσο εντός της ΕΕ-ΕΚΤ όσο και μέσα στους κόλπους του γερμανικού συστήματος για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου ή κάποιας άλλης χαλαρότερης μορφής τακτική.

Προσωπικά η στήλη…ποντάρει εδώ και καιρό σε αυτήν την ενισχυόμενη αντιπαράθεση κύκλων, συμφερόντων και δυνάμεων γύρω από αυτό το θέμα, που όσο περνά ο καιρός αναβαθμίζεται στο…τραπέζι των συζητήσεων.

Βραχυπρόθεσμα αυτό, που προβληματίζει ορισμένους διορατικούς παίκτες και φίλους της στήλης είναι η αδυναμία των τραπεζών να βρουν στήριξη έστω στα επίπεδα των 1.200 μονάδων.

Αυτό γιατί η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί το χαμηλότερο σημείο του κλαδικού δείκτη από το 1998 (!) (όπως σημειώνεται και από την ομάδα ανάλυσης της eZMarket). Ενδεχόμενη πειστική διάσπαση της περιοχής ( ο Δ.ΤΡ έκλεισε στις 1.190,9 μονάδες ) θα σηματοδοτούσε την είσοδο του κλάδου στην τελευταία φάση της μακροχρόνιας καθοδικής κίνησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ενδεχόμενο, που πρακτικά προοιωνίζεται χαμηλότερες τιμές και για τις τράπεζες και για τον FΤ 20. Με ή χωρίς ενδιάμεση ανοδική αντίδραση θα φανεί άμεσα…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v