Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εξοικείωση με τα χαμηλότερα επίπεδα

Με τις νέες χαμηλότερες τιμές "εξοικειώνονται" ο ΓΔ, ο FΤ20. Και η Εθνική με τιμές χαμηλότερα και των 6 ευρώ. Εξαιρέσεις μένουν οι Eurobank και ΟΤΕ (για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση) και λιγοστές από τα μεσαία.

Συνεχίζεται η πίεση στην Πειραιώς, στις τράπεζες και το ΧΑ "εξοικειώνεται" με τις νέες χαμηλότερες τιμές.

Στις 1.385 ο Γενικός Δείκτης, στις 644 μονάδες ο Ftse20 με την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,06 ευρώ (-2,5%), την Εθνική στα 6 ευρώ (-1,3%) και αφού λίγο πιο νωρίς η μετοχή της δεύτερης είχε διορθώσει έως τα 5,95 ευρώ. Ελάχιστη τιμή στα 5,99 ευρώ εχθές, στα 5,95 μέχρι τώρα για σήμερα με τους παίκτες να "εξοικειώνονται" και αυτοί με τη σειρά τους με τιμές…του 5αριού.

Μία - δύο συνεδριάσεις και θα φανεί εάν η Εθνική, ο κλάδος θα πιεστούν άμεσα χαμηλότερα και χωρίς το περιθώριο έστω τεχνικής αντίδρασης.

Πάντως όσοι παρακολουθούν (…από τα 10-12 ευρώ το διάγραμμα της ΕΤΕ) και ακολουθούν…τσιμπολογώντας όλο και χαμηλότερα κομμάτια διαμορφώνουν ικανοποιητικό μέσο κόστος κτήσης. Πιθανότατα θα μας δοθεί ευκαιρία να…ψωνίσουμε σε ακόμη φθηνότερες τιμές όχι μόνο… Εθνικές αλλά και άλλες του κλάδου αφού τα σπουδαία της Moody s είναι…μπροστά. Και θα ακολουθήσουν στην αξιολόγηση της οι έτεροι δύο Standard & Poors και Fitch.

Αυτά αφορούν στις τράπεζες, που για πολλοστή φορά αφού μας δίνεται ακόμη μία ευκαιρία, έχουν μεγάλο- πολύ μεγάλο- μερίδιο ευθύνης για όσα συμβαίνουν και στον κλάδο και ευρύτερη στην οικονομία. Το, ότι δεν εκμεταλλεύτηκαν την ιστορικά υψηλή κερδοφορία του ΄07, τις υπεραξίες και την περίοδο της παντοκρατορίας τους για να κινηθούν αποτελεσματικότερα τα πληρώνουμε τώρα.

Και δεν είναι άλλωστε λίγες οι βοήθειες που έχουν λάβει με τα διάφορα πακέτα, να μην ξεχνιόμαστε σχεδόν 95 δις. ευρώ (…ας με συγχωρούν οι φίλοι στην περίπτωση που ο πρόχειρος υπολογισμός δεν είναι ακριβής) αλλά νισάφι πια…

Από τον κλάδο και καθαρά βραχυπρόθεσμα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια της Eurobank που μέχρι τώρα δεν έχει ακολουθήσει την Εθνική. Τουλάχιστον στην καταγραφή νέου χαμηλού. Εμφανής ο σχηματισμός και η προσπάθεια, που επιχειρείται μένει να φανεί εάν θα τελεσφορήσει στην δυσκολότερη συνέχεια.

Όμως μόνο Eurobank και ΟΤΕ παραμένουν οι εξαιρέσεις από τον 20άρη.

Ελαφρώς καλύτερη η εικόνα από τα μεσαία, όπου η Μέτκα αν μη τι άλλο το…παλεύει, όπως και άλλοι 4-5 της κατηγορίας. ΕΥΑΘ, Forthnet, Fourlis, Τέρνα Ενεργειακή είναι μερικές ακόμη εξαιρέσεις. Στις 11.45 η αξία των συναλλαγών δεν είχε ξεπεράσει ακόμη τα 15 εκατ. ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v