Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ακόμη μια δύσκολη εβδομάδα…

Ακόμη μία δύσκολη εβδομάδα για Ελλάδα και ΕΕ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναπροσέγγισης των 655 μονάδων για τον FT 20. Εμφανείς οι προσπάθειες για δημιουργία μη τραπεζικού διχτυού για την απορρόφηση των επόμενων πιέσεων.

Καλή εβδομάδα και αφορμής δοθείσης από τον Dr Money ορισμένα πραγματάκια θα πρέπει να τεθούν στη σωστή τους διάσταση. Σημειώνει λοιπόν στη στήλη του… ο γιατρός πως "…παρά κάποια δημοσιεύματα στον Τύπο, το αποτέλεσμα της αυριανής δημοπρασίας των 6μηνων εντόκων γραμματίων της χώρας είναι προδιαγεγραμμένο".

Εξυπακούεται ότι δεν είναι κρας τεστ, όπως συχνά χαρακτηρίζεται.

Το Δημόσιο θα εισπράξει τα λεφτά που ζητάει, κάπου 2,4 δισ. ευρώ συνολικά, μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές, και το επιτόκιο θα διαμορφωθεί κάπου μεταξύ του 4,92% και του 4,96%, αν έχουν δίκιο οι εγχώριοι "παίκτες".

Το ζητούμενο, κατά την εκτίμησή μας, είναι εάν και σε ποιον βαθμό θα τελεσφορήσουν οι επιδιώξεις του Βερολίνου (…που σέρνει σαν κομπάρσο το Παρίσι) να μεταθέσει για βολικότερο για τους Γερμανούς χρόνο την έκδοση κάποιας μορφής ευρωομολόγου.

Δύο - τρεις μήνες χρειάζεται η Γερμανίδα καγκελάριος προκειμένου να καλυφθεί το μεγαλύτερο μέρος των δικών τους εκδόσεων, να έχει πειθαναγκαστεί η Πορτογαλία να ακολουθήσει τον δρόμο της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και… να έχει φτάσει η… φωτιά ελάχιστα έξω από τη Μαδρίτη.

Από αυτήν την άποψη, ενδιαφέρον έχει η προσέγγιση του Νίκου Γ. Δρόσου, ο οποίος από το σημερινό Εγερτήριό του επιχειρεί μία ενδιαφέρουσα εκτίμηση.

Αναμφίβολα κρίσιμη αυτή η εβδομάδα, ή καλύτερα εξαιρετικά κρίσιμη ΚΑΙ αυτή η εβδομάδα, αλλά όχι τόσο λόγω της αυριανής δημοπρασίας ή των όσων θα συζητηθούν σε κεντρικό επίπεδο στις Βρυξέλλες.

Οι φωνές υπέρ ενός κάποιας μορφής ευρωομολόγου πληθαίνουν εντός - εκτός Ε.Ε. και ΕΚΤ, εντός - εκτός Γερμανίας, και εμείς ακολουθούμε το ποντάρισμα διορατικών παικτών, που έχουν προεξοφλήσει ήδη την έκδοσή του. Ουσιαστικά την κίνηση… πληθωρισμού χρήματος είτε άμεσα από την ΕΚΤ είτε από κάποιον μηχανισμό που η Γερμανία θα μπορεί να παρουσιάσει ως δικό της.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν μπροστά τους έναν κύκλο διόρθωσης και ο DAX το ενδεχόμενο υποχώρησης έως τις 6.800 μονάδες, σε πρώτη φάση. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως στο Χ.Α. κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να έχουμε ακόμη χαμηλότερες τιμές για βασικούς δείκτες ή βαρύνουσες μετοχές.

Όμως η κρίση χρέους - κρατών πλέον στην ευρωζώνη εισέρχεται στη φάση συνολικής αντιμετώπισής της, συλλογικής διαχείρισής της. Η εξεύρεση του όποιου μηχανισμού -προεξοφλείται πως- θα σηματοδοτεί τον διορθωτικό κύκλο και όσον αφορά στο Χ.Α. την τελική φάση διόρθωσής του.

Με αυτό το σκεπτικό… τολμάμε να εκτιμήσουμε πως… μπαίνουμε στην τελευταία φάση της διόρθωσης, που όπως μας προετοιμάζουν οι ειδικότεροι θα είναι επίπονη, με απώλειες και πίεση, με αναδιάταξη δυνάμεων και θεαματικές ανατροπές. Ειδάλλως το… Σύστημα θα έχει ξοφλήσει (που δεν το νομίζουμε) και θα πρέπει να αναζητούμε άλλες αιτίες και για την κατάντια της χώρας και τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Το στοιχείο που κεντρίζει την προσοχή μας είναι η εμφανής προσπάθεια ισχυρών επενδυτικών - επιχειρηματικών κύκλων να αναπτυχθεί ένα μη τραπεζικό αντίβαρο τουλάχιστον τώρα όπου οι μετοχές του κλάδου πιέζονται προς τα χαμηλά ή τα νέα χαμηλά τους. Εκτιμούμε πως η περίπτωση του ΟΤΕ είναι ενδεικτική, πως οι δυνάμεις που συγκεντρώνονται σε ΟΠΑΠ αλλά και Coca Cola 3E, Τιτάν, Μυτιληναίο, Motor Oil κ.λπ. μη τραπεζικές εισηγμένες ακριβώς αυτήν τη στόχευση έχουν.

Τη διαμόρφωση ενός διχτυού, που θα απορροφήσει μέρος των ισχυρών -καθότι τελευταίων- πιέσεων στις τράπεζες, ικανού να περιορίσει την έκταση της διόρθωσης τόσο για τον FTSE 20 όσο και για τον Γενικό Δείκτη.

Όμως, καθαρά βραχυπρόθεσμα είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε την αντίδραση που ξεκίνησε από τα χαμηλά της Πέμπτης, έδωσε τοπικές κορυφές την Παρασκευή και θα μπορούσε να ωθήσει τον 20άρη προς τη ζώνη των 655 - 660 μονάδων, χωρίς να μεταβληθεί η τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v