Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαίνοντας στην τελευταία φάση της διόρθωσης...

Μπορεί η ελληνική αγορά να βρίσκεται στα ...τάρταρα όμως σε κάθε διορθωτική φάση ενισχύονται οι εντολές αγοράς από insiders και επιθετικά funds. Οι τεχνικές ενδείξεις. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Πρόσκαιρη… ανάσα από την χαμηλότατη στήριξη των 630 μονάδων έδωσε η αγορά, καθώς στις ελάχιστες τιμές 13εταίας ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά ορισμένων βραχυπρόθεσμων παικτών.

Στόχος η αποκόμιση ενός «γρήγορου 6-12%» από μετοχές με υψηλή μεταβλητότητα και αυξημένες συναλλαγές προτού δοκιμασθούν εκ νέου οι αντοχές για βασικούς δείκτες, μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στον ρυθμό των εγχώριων εγγενών προβλημάτων το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμένο στο μεσοπρόθεσμο καθοδικό κανάλι, που πιέζει σχεδόν…νομοτελειακά την αγορά σταθερά χαμηλότερα.

Σταθερή η διόρθωση των μετοχών του τραπεζικού κλάδου αλλά με παράλληλες εξάρσεις μετοχών επιχειρήσεων με υγιή οικονομική διάρθρωση, ευρύ χαρτοφυλάκιο αγορών και κάλυψη από συναλλαγματικές αναταράξεις.

Η πλειονότητα των παικτών μπορεί να προεξοφλεί περαιτέρω διόρθωση για βασικούς δείκτες, μετοχές ωστόσο η ροή πωλήσεων-αγορών έχει αμβλυνθεί, καθώς σε κάθε διορθωτική φάση της αγοράς ενισχύονται οι εντολές αγοράς. Αγοραστές φέρεται να είναι βασικοί μέτοχοι, επιχειρηματίες ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι και διαχειριστές επιθετικών χαρτοφυλακίων που ποντάρουν στις ευτελείς κεφαλαιοποιήσεις.

Πλέον ο…μισός FTSE 20 θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο επιθετικής εξαγοράς για όποιον ήθελε να ριψοκινδυνεύσει ένα στοίχημα με ορίζοντα 12μηνου. Στα 5,75 δισ. πλέον έχει εξανεμισθεί η χρηματιστηριακή αξία της Εθνικής, ενώ Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς δεν ξεπερνούν τα πέντε δισ. ευρώ.

Περίπου 3,4 δισ. ευρώ αποτιμάται ο ΟΤΕ,, άλλα 2,4 δισ. ευρώ η ΔΕΗ και 3,95 δισ. ευρώ ο ΟΠΑΠ. Είναι ενδεικτικό, πως ο κλάδος της διύλισης (δηλαδήMotor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) μετά βίας ξεπερνούν συνολικά τα 2,5 δισ. ευρώ. Στα 1,2 εκατ. ευρώ αποτιμάται ο Τιτάνας, στα 503 εκατ. ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 557 ο Ελλάκτωρ.

Πλέον η χρηματιστηριακή αξία ορισμένων μετοχών ΟΧΙ βέβαια μόνο από τον FTSE 20, τα μεσαία αλλά από ικανό μέρος του…ταμπλώ αναδεικνύει τη νέα πραγματικότητα. Όχι μόνο την συντελούμενη… καταστροφή της ελληνικής οικονομίας (την οπισθοχώρηση του 20άρη σε χαμηλά 15ετίας), την προεξόφληση μαζικά δεινών και αρνητικών προβλέψεων αλλά την απαξίωση περιουσιακών στοιχείων, διαθέσιμων και παγίων.

Για παράδειγμα ταμείο 106 εκατ. ευρώ έχουν τα ΕΧΑΕ στα 307 εκατ. η αποτίμηση τους. Μισό δισ. η χρηματιστηριακή αξία του Ελλάκτορα σχεδόν όσο θα έπαιρνε ο Γ. Μπόμπολας εάν πουλούσε…αύριο τη συμμετοχή του στην European Goldfields.

Σύμφωνοι οι εταιρείες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης, οι τράπεζες δεν δανείζουν, η πραγματική οικονομία στενάζει. ΟΜΩΣ όλο και περισσότερα διαγράμματα παραπέμπουν σε εμφανείς σχηματισμούς "σφήνας" με καθοδικές διασπάσεις και διαφαινόμενη ολοκλήρωση του τρίτου σκέλους (του σχηματισμού W).

Σύμφωνοι πολλοί χρηματιστηριακοί παράγοντες, διορατικοί φίλοι αλλά και η στήλη προσωπικά θεωρούν πιθανότατο το ενδεχόμενο περαιτέρω διόρθωσης των βασικών δεικτών, μετοχών (της τάξης του 10-15%) ωστόσο οι πρώτες επιλεκτικές τοποθετήσεις insiders είναι ευδιάκριτες.

Χωρίς βέβαια να βιάζονται, καθώς κατά πάσα βεβαιότητα μέχρι Μάρτιο-Απρίλιο θα έχουν την ευκαιρία να τοποθετηθούν και φθηνότερα αλλά με γνώμονα και ορίζοντα 12μηνου.


--------

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "το ξεκίνημα της νέας χρονιάς βρήκε φουριόζους τους πωλητές οι οποίοι δεν ξέχασαν τις… παλιές καλές συνήθειες ωθώντας τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλά δωδεκαετίας.

Η υποχώρηση των spreads πάνω από τις 990 μονάδες βάσης ήταν αρκετή για να επαναφέρει την πίεση στις τράπεζες οι οποίες ταλαιπωρήθηκαν περαιτέρω μετά και την ανακοίνωση των όρων της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Πειραιώς.

Η εικόνα της αγοράς δεν άλλαξε από τις τελευταίες συνεδριάσεις του 2010 όπου οι τράπεζες πιέζονται σταθερά ενώ οι υπόλοιπες μετοχές παρουσιάζουν μια πιο σταθεροποιητική εικόνα.

Στο εξωτερικό η αύξηση των spreads της Πορτογαλίας και της Ισπανίας σε επίπεδα ρεκόρ φέρνουν πλέον στο επίκεντρο την σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Ιανουαρίου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς το ευρωομόλογο και η στάση της ΕΚΤ θα κρίνουν αν θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες την Ιρλανδία και την Ελλάδα στο μηχανισμό στήριξης.

Η συζήτηση αυτή θα είναι και ο βασικός καταλύτης για την διαμόρφωση της τάσης της εγχώριας αγοράς καθώς οποιοδήποτε νέο είναι καταδικασμένο να «καεί» στην λαίλαπα της αγωνίας των δημοσιονομικών ανησυχιών της Ευρώπης.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης διατήρησε το σήμα πώλησης δίνοντας νέο ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.363,11 μονάδες τέσσερις μόλις μονάδες υψηλότερα από τα χαμηλά του 1998.

Παρόλα αυτά σε μεσοπρόθεσμο βάση ο MACD δεν έδωσε ούτε αυτή την εβδομάδα σήμα πώλησης εκμηδενίζοντας ωστόσο την απόσταση από την μεταβολή της τάσης του η οποία χρειάζεται ένα αρνητικό κλείσιμο την επόμενη εβδομάδα για να γυρίσει σε πτωτική πορεία.
 
Παρόλα αυτά η διάσπαση της προηγούμενης ζώνης των χαμηλών των 1.383 μονάδων έδωσε νέες πληροφορίες για την εξέλιξη της τάσης η οποία έχει πλέον σαν νέο όριο στήριξης τις 1.359 μονάδες και μετά το… χάος καθώς οι στηρίξεις που πιθανόν να εντοπίζονται έχουν χαμηλή αξιοπιστία λόγω της πολύ διαφορετικής περιόδου στην οποία αναφέρονται.

Αν θεωρηθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα μεσοπρόθεσμο πτωτικό κανάλι από τον Αύγουστο του 2010 τότε το κάτω όριο του καναλιού συμπίπτει με τις 1.280 μονάδες ενώ μόνο η έξοδος από αυτό (1490 μονάδες) θα μπορέσει να αλλάξει κάπως την τεχνική εικόνα της αγοράς.

Στα θετικά στοιχεία που προκύπτουν από την διαγραμματική απεικόνιση επισημαίνονται οι ανοδικές αποκλίσεις των ταλαντωτών οι οποίες είθισται να προηγούνται κάποιας διόρθωσης η οποία ενδεχομένως να έχει ξεκινήσει από την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Η διατήρηση των ισορροπημένων θέσεων και της ρευστότητας μας (60 – 40) στην αγορά δεν μεταβάλλεται καθώς η αρνητική ψυχολογία έχει το πάνω χέρι εμποδίζοντας κάποια οπτική αισιοδοξίας ακόμα και από το γεγονός των χαμηλών αποτιμήσεων.

Ο μεγάλος βαθμός υποτίμησης της αγοράς θα πρέπει ωστόσο να προβληματίσει αφού στο παρελθόν ανάλογες στρεβλώσεις έχουν «απαντηθεί» με δυνατές βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

Ως εκ τούτου διατηρούμε αμετάβλητη την τακτική μας και για την ερχόμενη εβδομάδα παρά τις ήδη αρχικές υποαξίες που σημειώνονται στο ξεκίνημα της χρονιάς σε μέρος των επιλογών μας.

Επισημαίνεται τέλος ότι την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ξεκινούν με την Alcoa οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων του δ’ τριμήνου στην Αμερική ενώ στις 14 Ιανουαρίου ακολουθεί η JP Morgan".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.390,84 μονάδες με εβδομαδιαία και ετήσια πτώση 1,63%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε πτωτικά 2,41%, ο Mid 30 χαμηλότερα 3,44% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 2,94%.

Από τους επιμέρους κλάδους κέρδη σημείωσαν: 10,93% οι τηλεπικοινωνίες, 8,29% το εμπόριο και 3,18% τα Τρόφιμα & Ποτά.

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι της Υγείας (-11,17%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-7,25%) και των ασφαλειών (-7,14%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ιντεάλ (26%), ΑΤΤΙ - ΚΑΤ (14,29%), ΗΟL (11,11%), ΟΤΕ (10,93%), ΣΙΔΜΑ (10%), Τεχνικές Εκδόσεις (9,76%), Πλαστικά Κρήτης (9,43%), ΚΑΕ (9,06%), εβζ (8,96%) και Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος (8,91%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Unibios (-22,22%), Χαιδεμένος (-20,51%), Κεραμεία Αλλατίνη (-18,87%), Τράπεζα Πειραιώς (-17,81%), Ιλυδα (-17,14%), Προοδευτική (-16%), Alapis (-15,38%), Βιοκαρπέτ (-14,71%), Βιοτέρ (-14,29%) και Σάνυο ( -14,29%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v