Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ακόμα ένα "βύθισμα" για τις τράπεζες

Παραμένουν οι πιέσεις, και μάλιστα έντονες, σε Eurobank, Alpha Bank, στον τραπεζικό κλάδο. Κάτω από τα 5,8 ευρώ η Εθνική, απώλειες για το σύνολο των μετοχών του κλάδου. Μη τραπεζική προσπάθεια μέσω ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Παραμένει εγκλωβισμένο στο καθοδικό κανάλι το ΧΑ. Εν μέσω γενικευμένων ανησυχιών στην ευρωζώνη, αλλά και επιμέρους δοκιμασιών για την ελληνική οικονομία.

Έως 1,6% χαμηλότερα ο Γενικός Δείκτης προς τις 1.369,10 μονάδες, πάνω από 2% οι απώλειες για τον FTSE 20, που διορθώνει προς τις 633,92 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 40-42 εκατ. ευρώ, ενώ η «δοκιμασία» του 20άρη συνεχίζεται οριακά στη ζώνη των 630 μονάδων.

Η συγκεκριμένη περιοχή, θεωρείται μια ικανή βραχυπρόθεσμη στήριξη, που όπως έχει αναφερθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας θα μπορούσε να αποφέρει μια τεχνικής μορφής κίνηση.

Ωστόσο σήμερα το κλίμα παραμένει βαρύ σε Βρυξέλλες, σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και βεβαίως στην Αθήνα, που φαίνεται όμως –τηρουμένων των αναλογιών- συγκριτικά πιο ψύχραιμη.

Σύμφωνοι, η αυριανή έκδοση του εντόκου μπορεί να θεωρηθεί κρίσιμη καθώς θα μετρηθούν οι διαθέσεις των εν δυνάμει αγοραστών. Θα δοκιμαστούν όμως εν μέσω ευρύτερου περιβάλλοντος κρίσης που πλέον δεν αφορά μόνο την ελληνική οικονομία.

Πρακτικά ακόμη και αν το επιτόκιο διαμορφωθεί πάνω από το 5%, ένα περιθώριο της τάξης του 0,2% δεν θα πρέπει να θεωρείται φοβικό για την αγορά.

Προσώρας η διόρθωση οφείλεται και πάλι στην αρνητική θέση των τραπεζών, ενώ όπως αναμένονταν καταβάλλονται κάποιες προσπάθειες μέσω μη τραπεζικών τίτλων. Σήμερα το βάρος πέφτει στις μετοχές των ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και ΟΤΕ.

Στον τραπεζικό κλάδο όμως η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς παραμένει σταθερά υπό πίεση έως 2,5% χαμηλότερα, στα 1,55 ευρώ, με τον κλαδικό δείκτη να πιέζεται 3,7%, με αφορμή το «γύρισμα» της Eurobank. Η μετοχή της υποχωρεί έως 6,2% στα 3,38 ευρώ, της Alpha Bank στα 3,42 ευρώ, της Εθνικής στα 5,80 ευρώ, ενώ σημαντικές απώλειες σημειώνονται και για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι εξηγούν τη νέα σημαντική υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών στην προεξόφληση άμεσων εξελίξεων.

Ούτως ή άλλως από τεχνικής πλευράς οι μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς έχουν εισέλθει πλέον σε ζώνες που δικαιολογούν χαμηλότερες τιμές, ενώ στη Eurobank φαίνεται πως λύεται καθοδικά ο σχηματισμός χαμηλού.

Ήταν γνωστό πως η μετοχή της Eurobank δεν είχε ακολουθήσει την διόρθωση της Εθνικής προς νέα χαμηλά. Κάτι που φαίνεται πως, αναπόφευκτα, σηματοδοτείται σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v