Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντικρουόμενες δυνάμεις στο ΧΑ…

Και έκδοση ελληνικών τίτλων αλλά και εκδήλωση πρόθεσης στήριξης της Ευρωζώνης από την Ιαπωνία. Και αγοραστές στα.. μείον των τραπεζικών μετοχών και ανάσα για το ευρώ στα 1,29$. Σε θέσεις άπαντες με το ΧΑ σε φάση προεξόφλησης.

Ημέρα δοκιμασίας η σημερινή σε εσωτερικό και διεθνές μέτωπο.
 
Με το χθεσινό μικρό-ξεπούλημα να πιέζει βασικούς δείκτες, μετοχές ακόμη κοντύτερα σε ιστορικά σημεία αναφοράς. Στις 1.354 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 624,9 ο FTSE 20 μετά από εκποίηση τραπεζικών τίτλων και…διαρροές προς κάθε κατεύθυνση.

Ο κίνδυνος παραμένει, θεωρητικά κατά την εκτίμηση μας, από τη στιγμή που οι καλούμενες "αγορές" στριμώχνουν όλο και περισσότερο την…δύσμοιρη ΕΕ και την…ατελέσφορη ΕΚΤ στο μεγαλύτερο στοίχημα που παίζουν για το πρώτο 6μηνο του 2011.

Την έκδοση κάποιας μορφής ευρωομολόγου, την δημιουργία ενός κεντρικού εγγυητή χρέους κρατών (…πιθανόν στα πρότυπα της Fed)…εκτός εάν το….Βυζάντιο των Βρυξελλών δεν έχει πάρει είδηση τι παίζεται είτε χειρότερα δεν θα καταφέρει να δημιουργήσει πειστικές άμυνες.

Σε αντίθετη περίπτωση η κατάσταση θα είναι όντως πολύ πιο ζοφερή για την ΕΕ και όχι μόνο-πλέον- για την ταπεινή Ελλαδίτσα μας, οπότε ο καθείς θα πρέπει να κάνει τα κουμάντα του…

Όμως μένουμε ακόμη στο φυσιολογικό σενάριο- παρά την άκριτη σεναριολογία που κυριαρχεί όχι μόνο στην ελληνική αγορά αλλά διεθνώς.

Παρακολουθούμε- όσο και αν μας είναι οδυνηρό το ξεπούλημα αξιών σε επίπεδα 12-15ετίας, βιώνουμε το…κάψιμο ενός ολόκληρου ιστορικού κύκλου αλλά προσώρας αντέχουμε. Και μετράμε, την απαξίωση της Εθνικής που όπως σημειώνει ο συν-Παγκρατιώτης Θανάσης Σταυρόπουλος υπολείπεται δύο δισ. της Coca Cola 3E.

Το ενδιαφέρον δεν είναι μόνο σε αυτή την ήδη διαμορφωμένη "ψαλίδα" αλλά στις εισηγμένες που πλησιάζουν σε αποτίμηση την Εθνική ή σε όσες έχουν υπερφαλαγγίσει άλλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους.

Κατά την εκτίμηση έμπειρων αναλυτών αποτυπώνεται έτσι ο εξορθολογισμός του τραπεζικού κλάδου, η ορθότερη αποτίμηση του- με βάση κυρίως τα… αφανή κόκκινα χαρτοφυλάκια και τις κρυφές επισφάλειες- με παράλληλη ανάδειξη εκείνων των επιχειρηματικών δυνάμεων που κατά πάσα πιθανότητα θα βγουν ισχυρότερες από την κρίση.

Αυτό δικαιολογεί σε επενδυτικό ορίζοντα τις σταθερές εισροές κεφαλαίων σε μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας με ορατότατα τα αποτελέσματα στο…ταμπλώ.

Θεωρητικά η σημερινή συνεδρίαση θεωρείται κρίσιμη και λόγω της έκδοσης του εντόκου. Θα πείτε ποια συνεδρίαση δεν είναι κρίσιμη (…κιόλας από τα τέλη του ΄07- αρχές του ΄08) αλλά στην σημερινή αρκετοί είναι αυτοί που αποδίδουν ιδιαίτερη προσοχή.

Συμμεριζόμαστε εν μέρει την ανησυχία τους αν και από ένα σημείο και πέρα διακρίνουμε περισσότερο… φόβο από όσο αναλογεί σε αυτή την συγκυρία.

Η έκδοση θα καλυφθεί, πηγές μας υποστηρίζουν πως θα προσφερθούν ίσως και πάνω από 2,5 δισ. ευρώ (…ας το κρατήσουμε στα υπόψη μας) και πως η γενικότερη επιφυλακτικότητα αφορά στο επιτόκιο.

Σύμφωνοι το προηγούμενο 4,85% το έχουν ξεχάσει στο υπουργείο Οικονομικών στο…2010. Με 5άρι και βάλε θα γίνει η έκδοση και για μας πήχης ρίσκου είναι το 5,3% και πάνω… Με καλό για τους δανειστές επιτόκιο (…εξαιρετικό θα λέγαμε, καθότι για 6μηνο) μπορούμε να ριψοκινδυνεύσουμε την πρόβλεψη πως μέχρι και η Moody's θα περιορίσει την υποβάθμιση της στην –αναμενόμενη- μία κλίμακα.

Να δούμε εάν θα επιβεβαιωθούν λοιπόν οι εκτιμήσεις ανθρώπων, οι οποίοι γνωρίζουν από μέσα το παιχνίδι και εδώ είμαστε.

Μέχρι τότε βλέπουμε αρκετούς αγοραστές στημένους στα… μείον της Εθνικής ή της Eurobank, της Alpha Bank ή άλλων ταλαιπωρημένων από εχθές χαρτιών. Εάν τους δοθούν χαμηλές τιμές θα αγοράσουν και θα επιδιώξουν να αποκομίσουν την υπεραξία της διακύμανσης μιάμισης ημέρας.

Εκτός και εάν η κίνηση του Τόκυο, να στηρίξει τα ευρωπαϊκά ομόλογα, ανατρέψει άμεσα την τάση στις ευρωαγορές.

Σε αυτή την περίπτωση η διόρθωση του DAX δεν θα συνεχιστεί προς το ορατό σημείο στήριξης των 6.500 μονάδων, το ευρώ θα περάσει προς τα 1,31 ευρώ και στο ΧΑ πιθανόν να μην δούμε- σε αυτή τη φάση- τιμές χαμηλότερα των 600 μονάδων για τον FTSE 20.

Σε κάθε περίπτωση οι περισσότεροι ενεργοί έτοιμοι είναι…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v