Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Περίπου 2 δισ. πίσω από την 3Ε η Εθνική (!)

Εικόνα παράδοσης δίνουν οι τράπεζες και αν δεν υπήρχε η διαφοροποίηση από ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Κάτω από τα €5,7 η ΕΤΕ. Πτώση για EFG (9,7%), Alpha (8%), TT (8%).

Εικόνα παράδοσης στο έλεος των πωλητών συνεχίζει να δίνει το Τραπεζικό ταμπλό και αν δεν υπήρχαν οι διαθέσεις σχετικής θετικής διαφοροποίησης από ΟΠΑΠ (κατά κύριο λόγο, αφού κινήθηκε καθ΄ όλη την διάρκεια της συνεδρίασης με θετικό πρόσημο) και ΟΤΕ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τον FTSE.

Ασφαλώς το -6,56% του Τραπεζικού δείκτη για πολλοστή φορά μας δείχνει ανάγλυφα τον αρνητικό πρωταγωνιστή ημέρας, ενώ και η εικόνα στην Αγορά Παραγώγων συνηγορεί στην άποψη ότι η Αγορά δεν αποκλείεται να κινηθεί σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Σε αυτό το τελευταίο φαίνεται να παίζει ρόλο και ο χαμηλός τζίρος, καθώς η περίπου απόλυτη ανυπαρξία αγοραστών δυσκολεύει την εκτόνωση των πιέσεων και παρατείνει την “δοκιμασία” των αποτιμήσεων, ενώ αρκετοί “υποψιασμένοι” υποστηρίζουν ότι η σημερινή εικόνα της Αγοράς “μυρίζει” … υποβάθμιση (!)

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σημερινό -6,56% του Τραπεζικού δείκτη είναι η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 8 μηνών, καθώς η αμέσως μεγαλύτερη εντοπίζεται στις 4/5/2010 με το θεωρητικά “ακατάριπτο” -10,3% (!!!)

Χαμηλό βαρομετρικό και στις διεθνείς Αγορές, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, με την Πορτογαλία να εκτιμάται ότι βρίσκεται στο κατώφλι του μηχανισμού στήριξης και τα spreads των ομολόγων της σημειώνουν ιστορικά ρεκόρ.

Οι Αγορές πιθανότατα σπεύδουν να προεξοφλήσουν περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης, η οποία μπορεί να πλήξει σε επόμενη φάση την Ισπανία, φέρνοντας την Ευρωζώνη στα όρια των αντοχών της για την παροχή οικονομικής στήριξης.

Στο Χ.Α., πέραν της αβεβαιότητας που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις, προβληματισμός επικρατεί για την έκβαση της αυριανής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων ύψους 1,5 δισ, που θα αποτελέσει μία πρώτη ένδειξη αν το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να ξεχάσει, ή όχι, την έξοδό του στις Αγορές μέσα στο 2011.

Εν τω μεταξύ η Χώρα φαίνεται να “καπαρώνει” την πρώτη θέση στα CDS 5ετίας (στις 1055,26 μονάδες, με δεύτερη την Βενεζουέλα στις 1033 μονάδες), ενώ το spread στο 10ετές Ελληνικό ομόλογο ξεπέρασε το πρωί τις 975 μονάδες για να αποκλιμακωθεί σχετικά στην συνέχεια και ενόψει της αυριανής έκδοσης των εντόκων γραμματίων.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της Αγοράς, η έλευση του νέου έτους διογκώνει τις ανησυχίες.

Το τρίμηνο που ξεκίνησε είναι αρκετά κρίσιμο και για να αλλάξει το άσχημο κλίμα πρέπει να προχωρήσουν κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που φαίνεται να είναι η μόνη διέξοδος για την προσέγγιση των στόχων του προϋπολογισμού για μείωση του ελλείμματος καθώς οι πηγές των εσόδων τείνουν να εξαντληθούν. Εν τω μεταξύ η ανοδική πορεία των spreads καθιστά απαγορευτική την έξοδο της Χώρας στις Αγορές μέσα στο 2011.
 
Η επιμήκυνση της αποπληρωμής χρέους των 110 δισ. ευρώ είναι μια θετική εξέλιξη αλλά δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει το αρνητικό κλίμα. Το ζητούμενο είναι να ξαναμπεί η Χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά κάτι που ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί το πότε θα γίνει.

Η κρίση στην Ευρώπη φαίνεται να οξύνεται με τις Χρηματαγορές να δείχνουν σταδιακά την πόρτα της εξόδου στην Πορτογαλία και στην Ισπανία και είναι φανερό ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται για ενδεχόμενο “bailout” αυτών των Χωρών δεν καλύπτονται από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης.

Η αρνητική τάση για τον Τραπεζικό κλάδο δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και μέσα στο 2011 καθώς οι Τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις μέσα στο νέο έτος, με κυριότερο ζητούμενο την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Ασφαλώς μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, δεν θα ήταν δυνατόν να λείψουν και τα πιο “ακραία” σενάρια και σύμφωνα με αυτά, όσο οι φήμες - εκτιμήσεις για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους ή “κούρεμα” των ομολόγων είναι σε ισχύ, οι Τράπεζες δεν μπορούν να προσελκύσουν “ποιοτικά” επενδυτικά κεφάλαια.

Η Αγορά δείχνει να εισέρχεται στον τελευταίο και πιο δυνατό πτωτικό κύκλο της, ο οποίος έχει σαν χαρακτηριστικά την πλήρη απαξίωση, εταιρειών και μετοχών, την ακραία απογοήτευση των επενδυτών και τις εκτιμήσεις- αναλύσεις δίχως αύριο.

Όταν τα συναισθήματα/συμπτώματα αυτά ενταθούν, όταν όλα τα ΜΜΕ προεξοφλήσουν το τέλος του Χ.Α., θα έχει έρθει η ώρα για αγορές.

Το σήμα αναστροφής της τάσης θα έλθει από την ανοδική αντίδραση που θα συνοδευτεί από εξαιρετικά ισχυρό τζίρο.

Παρόλα αυτά η διάσπαση της προηγούμενης ζώνης των χαμηλών των 1.383 μονάδων έδωσε νέες πληροφορίες για την εξέλιξη της τάσης η οποία έχει πλέον σαν νέο όριο στήριξης τις 1.359 μονάδες (χάθηκε σήμερα αλλά θέλει επιβεβαίωση δύο ακόμα συνεδριάσεων) και μετά το… χάος καθώς οι στηρίξεις που πιθανόν να εντοπίζονται έχουν χαμηλή αξιοπιστία λόγω της πολύ διαφορετικής περιόδου στην οποία αναφέρονται (όπως τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης).

Αν θεωρηθεί ότι ο Γενικός Δείκτης κινείται σε ένα μεσοπρόθεσμο πτωτικό κανάλι από τον Αύγουστο του 2010 τότε το κάτω όριο του καναλιού συμπίπτει με τις 1.280 μονάδες, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουν αρχίσει να ακούγονται και νούμερα σημαντικά χαμηλότερα σε περίπτωση που επιδεινωθεί το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Την κήρυξη πτώχευσης προτείνει ως την καλύτερη λύση για την έξοδο της Χώρας μας από την κρίση χρέους, ο εκ των κορυφαίων μεγαλοεπενδυτών ανά τον κόσμο, Jim Rogers.

Επιστρέφοντας στην σημερινή συνεδρίαση και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, ασφαλώς από τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν το “ντεμπούτο” της μετοχής της Πειραιώς χωρίς το δικαίωμα προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου το οποίο συνοδεύτηκε με αξιοπρόσεκτες απώλειες, αλλά και με εικόνα όχι χειρότερη από την γενικότερη εικόνα του Τραπεζικού κλάδου.

Βέβαια και εδώ κάτι είχαν να “πουν” οι “εισαγόμενες” εκθέσεις – εκτιμήσεις.

Έτσι περαιτέρω ενίσχυση του κεφαλαίου της θα χρειαστεί η Τράπεζα Πειραιώς και μετά από την ολοκλήρωση της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ, δηλώνει η UniCredit.

Η ΑΜΚ αυξάνει το equity Tier 1 κατά περίπου 200 μονάδες βάσης. Πρόκειται οπωσδήποτε για βελτίωση, αλλά όχι αρκετή ώστε να αντιμετωπίσει κάθε καταιγίδα, κατά την άποψή μας”, επισημαίνει η UniCredit. Προσθέτει ακόμη ότι σε μια περίπτωση αναδιάρθρωσης του Κρατικού χρέους, η Πειραιώς θα χρειαστεί περαιτέρω κεφάλαια, ύψους 1 δισ. ευρώ.

Κακή η εικόνα και στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, εν μέσω μη επιβεβαιούμενων φημών σύμφωνα με τις οποίες εντείνονται οι πιέσεις στην Πορτογαλία να ενταχθεί και εκείνη στον μηχανισμό στήριξης, ενώ παράλληλα κορυφώνεται η αγωνία για την Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, καθώς αυτήν την εβδομάδα η Λισαβόνα, όπως επίσης η Ισπανία και η Ιταλία προχωρούν σε κρίσιμες δημοπρασίες Κρατικών τίτλων.

Το πρακτορείο Reuters επικαλέσθηκε δηλώσεις ανώτατου Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο οποίος, διατηρώντας την ανωνυμία του, αποκάλυψε ότι οι πιέσεις προς την Κυβέρνηση της Λισαβόνας εντείνονται, αν και επισήμως τέτοιες συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει.

Έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες αποφάσισε η Ουγγρική προεδρία, μετά τις απαραίτητες διαβουλεύσεις με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το προεδρείο του Eurogroup.

Κύριος λόγος τα κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά των Χωρών του Νότου και ιδιαίτερα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αλλά και η προοπτική έκδοσης Ευρωομολόγου, ώστε να απορροφηθούν οι “κραδασμοί” στην Αγορά ομολόγων και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια κατά του Ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως φοβάται η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος της Ε.Ε., οι συζητήσεις την τελευταία εβδομάδα μεταξύ των αξιωματούχων έδειξαν δύσκολο πρώτο τρίμηνο για την Ευρωοικονομία, που αρχίζει να βυθίζεται στην κρίση χρέους.

Αρνητικό και το άνοιγμα στην Wall Street στον απόηχο των ανησυχιών στην Γηραιά Ήπειρο, αλλά και εν μέσω εκτιμήσεων σύμφωνα με τις οποίες αντιμέτωπα με νέο κύμα “stress tests” θα βρεθούν τα Αμερικανικά Τραπεζικά Ίδρύματα, όπως αναφέρουν οι "Financial Times".

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται αυτήν την εβδομάδα να αρχίσει τον έλεγχο των στοιχείων που παρέχονται από 19 Χρηματοπιστωτικούς ομίλους -συμπεριλαμβανομένων της Goldman Sachs, της JP Morgan και της Bank of America- προκειμένου να αποφανθεί για το ποιοι εξ αυτών είναι σε θέση να επιστρέψουν σε διανομή μερισμάτων και σε επαναγορά μετοχών.

Τα νέα “tests”, αναφέρουν οι "F.T.", έρχονται κατόπιν πιέσεων εκ μέρους των επενδυτών για επιστροφή μετρητών. Μόνο οι Τράπεζες που αποπλήρωσαν τις Κρατικές ενισχύσεις και μπορούν να αποδείξουν ότι δεν θα τις κλονίσει τυχόν επιστροφή κεφαλαίου θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν χρήματα στους επενδυτές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα αποτελέσματα των νέων “stress tests” δεν θα ανακοινωθούν δημοσίως και θα έχουν ολοκληρωθεί έως τον Μάρτιο.

Αν σε αυτό προστεθεί ότι σήμερα (με την Alcoa ως συνήθως πρώτη) ξεκινά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τρίμηνου, ενώ στις 14 τρέχοντος ακολουθεί η JP Morgan, ασφαλώς και γίνεται κατανοητή η νευρικότητα που επικρατεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του “ταλαιπωρημένου” Χ.Α. αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση το 91,5% του τζίρου “απασχόλησαν” οι τίτλοι του 20αρη, ενώ η πρώτη οκτάδα των κεφαλαιοποιήσεων διαμορφώθηκε ως εξής: Coca-Cola (7,32 δισ), Εθνική (5,39 δισ), ΟΠΑΠ (4,04 δισ), ΟΤΕ (3,36 δισ), ΔΕΗ (2,4 δισ), Κύπρου (2,03 δισ), Alpha Bank (1,76 δισ), Eurobank (1,75 δισ).

Τέσσερις οι συνολικά διασωθέντες τίτλοι από το ταμπλό του 20αρη. Δύο αμετάβλητοι (ΔΕΗ και Coca-Cola) και δύο με θετικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι ΟΠΑΠ (+3,09%) και ΟΤΕ (+0,75%).

Από την άλλη πολυπληθέστερη πλευρά οι μεγαλύτερες απώλειες για την Eurobank (-9,72%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 8% ακολούθησαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο και Alpha Bank, του 6% οι Εθνική και MIG, του 5% η Πειραιώς, του 4% οι Βιοχάλκο και MPB και του 3% οι Ελλάκτωρ και Μυτιληναίος.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας (1354,2 μονάδες (17.09) και συγκεκριμένα στις 1354,63 μονάδες με απώλειες 2,6%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 97 εκατ. από τα οποία τα 5,7 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 31 ανοδικές μετοχές έναντι 128 πτωτικών και 32 τίτλοι με απώλειες από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η κρίση χρέους θα ενταθεί στις αδύναμες Χώρες της Ευρωζώνης και θα επεκταθεί σταδιακά και σε κράτη της Κεντρικής Ευρώπης, εκτιμά ο Παναγιώτης Χριστόπουλος και θεωρεί ότι αργά ή γρήγορα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει την τακτική της FED προχωρώντας σε ποσοτική χαλάρωση, καθώς ακόμη και η λύση του Ευρωομολόγου δεν αποτελεί πανάκεια προκειμένου να ξεπεράσουν οι Ευρωπαϊκές Χώρες τα μεγάλα δημοσιονομικά τους προβλήματα, αφού έπρεπε να είχε εφαρμοστεί πολύ νωρίτερα.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Χ.Α. αναμένεται να ταλαιπωρηθεί τους επόμενους μήνες και να συνεχίσει να κινείται σε πτωτικούς ρυθμούς. Ύστερα όμως από την ολοκλήρωση των εξελίξεων σε επίπεδο Ευρωζώνης εκτιμώ ότι θα υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες για αποκομιδή υψηλών αποδόσεων σε όσους επενδυτές τοποθετηθούν σε “καλές” Ελληνικές εταιρείες.

Με τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει στο “μάτι του κυκλώνα” λόγω κυρίως της μεγάλης αύξησης των επισφαλών δανείων από επιχειρηματίες και νοικοκυριά, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται σε μη Τραπεζικούς τίτλους του 20άρη.

Με αυτά τα δεδομένα και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, ο διευθύνων σύμβουλος της Δραξ ΑΧΕΠΕΥ, θεωρεί σαν επικρατέστερο σενάριο, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2011, να “δει” και νέα χαμηλά.

Η σημερινή κάκιστη εικόνα της Αγοράς και πολύ περισσότερο του Τραπεζικού κλάδου “μυρίζει” υποβάθμιση ή της Ελλάδας ή κάποιας άλλης Χώρας της Ευρωζώνης, δηλώνει “υποψιασμένος” ο Μάνος Χατζηδάκης.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η Ευρωζώνη εισέρχεται σε μια κομβική περίοδο αποφάσεων για την διαχείριση του δανεισμού των Περιφερειακών Χωρών οι οποίες έχουν αυξημένο κόστος κεφαλαίων.

Επισημαίνεται η μερική αυτονόμηση που καταγράφεται στις πρώτες συνεδριάσεις της νέας χρονιάς σε επίπεδο μη Χρηματοοοικονομικών Δεικτοβαρών μετοχών οι οποίες έχουν μετατοπίσει το ενδιαφέρον από τον Τραπεζικό κλάδο ο οποίος φαίνεται να παραμένει ακόμα ιδιαίτερα ασταθής.

“Καθώς οι παράγοντες μεταβλητότητας παραμένουν σε πλήρη ισχύ θα διατηρούσαμε την οπτική των βραχυπρόθεσμων κινήσεων και θα μεταβάλλαμε δραστικά την άποψη μας σε κλείσιμο πάνω από τις 1450 μονάδες”, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης.

Με το αριστερό φαίνεται να έχει κάνει ποδαρικό ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α., επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ), καθώς έχει διανύσει καθοδικά το τριπλό επίπεδο στήριξης των προηγούμενων τοπικών πυθμένων(1383 μον.), (1396 μον.) (1414 μον.), απειλώντας στη κυριολεξία τα “θεμέλια” της περιοχής των 1400 μονάδων.

Η πιθανή τώρα αποτύπωση ενός ημερήσιου μαύρου candlestick εξολοκλήρου κάτω από τις 1383 μονάδες (το υψηλό δηλ. να είναι χαμηλότερο του εν λόγω σημείου), που να εμπεριέχει ισχυρό τζίρο συναλλαγών θα πρέπει να μας θέσει σε εγρήγορση, καθώς είναι πολύ πιθανή η εξέλιξή μιας βίαιης κίνησης του Γενικού Δείκτη προς το επίπεδο στήριξης του χαμηλού του 1997, στις 1350 μονάδες, βάζοντας όμως ως επόμενο στόχο το ψυχολογικό επίπεδο των 1300 μονάδων.

Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης δείξει έντονη αδυναμία καθοδικής διαφυγής από την ελκτική ικανότητα των 1400 μονάδων, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ένα ισχνό ανοδικό επανατεστάρισμα της ζώνης αντίστασης των 1432 με 1457 μονάδων.

Τα προαναφερόμενα όμως επίπεδα στήριξης επειδή έχουν πολυαναφερθεί από τα δημοσιογραφικά “έδρανα” είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν συνθήκες “sell-off” αυξάνοντας μερικώς τις πιθανότητες εμφάνισης μιας ακίδας “fake” καθοδικής διάσπασης των 1383 μονάδων.

Την “Πύλη του Ρωμανού” λίγο πριν την “άλωση” θυμίζει διαγραμματικά η ζώνη στήριξης των 663 με 655 μονάδων στο δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE με τις τελευταίες συνεδριάσεις να προϊδεάζουν έντονα αρνητικά για τη μετέπειτα βραχυχρόνια πορεία.

Η καταγραφή συνεχόμενων κλεισιμάτων κάτω από τις 655 μονάδες, θα επιβεβαιώσει τη καθοδική διάσπασή της ανοίγοντας την όρεξη για την προσέγγιση του επόμενου mini επιπέδου στήριξης των 615 μονάδων έχοντας όμως καταστρατηγήσει στη πορεία τη κάτω πλευρά του τριγωνικού σχηματισμού.

Παράταση ή αναίρεση του ερχόμενου αρνητικού σεναρίου θα προκληθεί μόνο με την ισχυρή επανείσοδο του FTSE πάνω από τις 675 μονάδες συστατικό, όμως που φαίνεται προς το παρόν να λείπει από τη φόρμουλα των τεχνικών ταλαντωτών.

Οι διαγραμματικές μάλιστα ενδείξεις δείχνουν επιτάχυνση των όποιων εξελίξεων αυξάνοντας σημαντικά τη μεταβλητότητα στην Αγορά. Στην όλη επιβαρημένη τεχνική εικόνα θα πρέπει να προσθέσουμε και τη συμπεριφορά των διεθνών Αγορών στις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα σύννεφα μετά από πολύ καιρό αρχίζουν να πυκνώνουν.

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο, συνεχίζεται η διαγραμματική “κατρακύλα” του Τραπεζικού δείκτη και στην αρχή του νέου έτους, βάζοντας έτσι σοβαρή υποψηφιότητα για τη διάτρηση του χαμηλού του Μαρτίου του 2009, στις 1167 μονάδες. Χαρακτηριστικό στοιχείο της περιρρέουσας καθοδικής πίεσης είναι ο σχηματισμός από τις 9 Δεκεμβρίου του 2010 και έπειτα μικρών κυρίως σωμάτων στα ημερήσια ανοδικά candlesticks κατατάσσοντάς τα στη κατηγορία των απλών σκιρτημάτων του δείκτη.

Πιθανή καθοδική διάσπαση των 1167 μονάδων θα ανοίξει το δρόμο για την επώδυνη κατάβαση του Τραπεζικού δείκτη προς το όριο των 1050 μονάδων. Το διάγραμμα δε του Τραπεζικού δείκτη βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα από εκείνη του Γενικού ή του FTSE, καθώς δε μπορεί να στηρίξει σε σχέση με τους άλλους δύο καμία σοβαρή ανοδική πιθανολόγηση.

Το μοναδικό ίσως ελπιδοφόρο στατιστικό στοιχείο εκδήλωσης ανοδικής ανάτασης έρχεται από την “oversold” κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο γνωστός ταλαντωτής Relative Strength Index. Αναλυτικά κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους όταν ο RSI είχε λάβει τιμές χαμηλότερα των 28 μονάδων ακολουθούσε έντονη ανοδική εκτόνωση της τάξεως του +6,4% με +12% με τελευταία αυτή, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της 29ης Νοεμβρίου και της 10ης Δεκεμβρίου.

Για το τέλος αφήσαμε το τίτλο της Εθνικής Τράπεζας, όπου έχει χαρακτηριστεί ως ο “ροοστάτης” ή αλλιώς ο ”ρυθμιστής” της τάσης του Χ.Α. Εδώ η διαγραμματική ανάλυση θα γίνει πάνω σε τριμηνιαία candlesticks για να μπορέσουμε κατά πρώτον να σβήσουμε το θόρυβο, που παρουσιάζεται στα ημερήσια ή τα εβδομαδιαία διαγράμματα και κατά δεύτερο να εξιχνιάσουμε πιο εύκολα όχι το “έγκλημα”, που έχει γίνει σε βάρος της μετοχής αλλά τις διαθέσεις του επόμενου τριμήνου.

Η βασική ένδειξη, που λαμβάνουμε από τα τελευταία δύο τριμηνιαία “κεριά” συνηγορούν κατά ένα μεγάλο ποσοστό στη συνέχεια της πτώσεως και σε αυτό το τρίμηνο και αυτό κυρίως γιατί η σκιές των εν λόγω “κεριών” είναι ιδιαίτερα εμφανείς και αποτυπώνονται στην άνω πλευρά τους, σημάδι της υπάρχουσας πίεσης λόγω ρευστοποιήσεων και έντονης υποτιμητικής κερδοσκοπίας. Στατιστικώς μετά από αυτό το pattern ακολουθεί ένα νέο πτωτικό κλείσιμο. Τα επίπεδα στήριξης της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας τα οποία είναι και μεσομακροπρόθεσμα εντοπίζονται στα 5,80€ στα 5 ευρώ, όπου είναι και η ονομαστική αξία και τέλος στα 4,38 ευρώ τα χαμηλά του 2003.

Βέβαια από απόψεως fundamental η διαφορά της τωρινής Εθνικής με του 2003 είναι τεράστια αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα, που χωράει εκτενή συζήτηση, επισημαίνει το μέλος επενδυτικής επιτροπής της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα και μάλιστα με σχετικά αυξημένες συναλλαγές.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη σε αντίστοιχη εικόνα με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στην υποκείμενη, διατήρησαν τις υποτιμήσεις στο 3,50%.

Ελάχιστες αγορές στα χαμηλά ημέρας από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 10676, τιμή εκκαθάρισης 607,49) κινήθηκαν μεταξύ 602,5 και 621 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (18600 Jumbo, 63800 ΟΠΑΠ, 26700 Τιτάν, 176300 Κύπρου, 186400 Alpha Bank, 62200 Coca-Cola, 276900 Εθνική, 19400 Ταχ. Ταμιευτήριο, 13200 Ελλάκτωρ, 31700 ΟΤΕ, 16800 ΔΕΗ, 358800 MPB, 20700 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (4911), Alpha Bank (2567), Πειραιώς (4270), Eurobank (1477), ΟΤΕ (840), MIG (1005), Κύπρου (826), MPB (447), ΟΠΑΠ (112), ΔΕΗ (131), Ταχ. Ταμιευτήριο (411), Intralot (462), Motor Oil (139), Βιοχάλκο (298), Μυτιληναίος (282), Αγροτική (182).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 10/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (210560 τεμ.), Eurobank (103065 τεμ.), Alpha Bank (145983 τεμ.), Coca-Cola (91029 τεμ.), Αγροτική (30078 τεμ.), Κύπρου (148641 τεμ.), Μυτιληναίος (14571 τεμ.), ΟΠΑΠ (41340 τεμ.), ΟΤΕ (61056 τεμ.), Πειραιώς (641300 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (23622 τεμ.), MIG (127944 τεμ.), Jumbo (16185 τεμ.), Βιοχάλκο (16566 τεμ.), ΔΕΗ (44623 τεμ.), Ελλάκτωρ (22047 τεμ.), Ελ. Πετρέλαια (20304 τεμ.), Τιτάν (12795 τεμ.).
Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (100000 τεμ.), Coca-Cola (32046 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9126429 τεμ.), Eurobank (15609599 τεμ.), Εθνική (7969724 τεμ.), Κύπρου (4588743 τεμ.), Πειραιώς (22215318 τεμ.), MPB (13223889 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 10/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (425.881) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,13%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 07 Ιανουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v