Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το “oversold” στις τράπεζες έφερε αντίδραση

Η εντυπωσιακή αποψίλωση των αποτιμήσεων που έχουν υποστεί οι περισσότεροι τραπεζικοί τίτλοι, έφερε αντίδραση αγνώστου διαρκείας στο ΧΑ. Κέρδη για Εθνική (3,55%), Περαιώς (5,6%), ΤΤ (5,6%), Εurobank (3,69%).

Η εντυπωσιακή αποψίλωση των αποτιμήσεων που έχουν υποστεί οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι, έφερε αντίδραση αγνώστου διαρκείας και ταυτόχρονα έδωσε την ευκαιρία σε άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους όπως ο ΟΤΕ και η Coca-Cola 3E να πάρουν κάποιες “ανάσες”, ενώ σημαντική βοήθεια στην “επιχείρηση” αντίδρασης έπαιξε και η θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών.

Εννοείται ότι οι πρωτοβουλίες που πήραν οι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, λίγο μετά τις 12.50 και οι ακραίες διακυμάνσεις που σημειώνουν Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι, λες και ανήκουν στην άκρα Περιφέρεια, όχι μόνο δεν μπορούν να προσελκύσουν “φρέσκο χρήμα”, αλλά αντίθετα επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά την ρηχότητα της εγχώριας Αγοράς.

Αντίθετα για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ο τίτλος του ΟΠΑΠ κινήθηκε ανοδικά και μάλιστα μόνιμα με θετικό πρόσημο, δημιουργώντας κάποιες τεχνικές αισιόδοξες νότες, καθώς να κατορθώσει να υπερπηδήσει την αντίσταση των 12,90 ευρώ σε κλείσιμο (σήμερα ενδοσυνεδριακά βρέθηκε μέχρι τα 13,05 ευρώ) μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τα 13,20 ευρώ.

Δεν φάνηκε να συμμερίζονται την “αισιοδοξία” των αγοραστών στον Τραπεζικό κλάδο, μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και ενώ δεν έλειψαν οι απόπειρες ανοδικής αντίδρασης χαμηλού κόστους, η επικράτηση στην τελική αναλογία μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών παιζόταν μέχρι τέλους, με τελική επικράτηση των πρώτων.

Ασφαλώς και οι σημερινοί αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο (αγνώστου ορίζοντα) είχαν και άλλες αφορμές εκτός από την υπερπουλημένη εικόνα των περισσότερων Τραπεζικών τίτλων.

Η Ελλάδα άντλησε 1,95 δισ. ευρώ στη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, ενώ το επιτόκιο της έκδοσης διαμορφώθηκε εντός των προβλέψεων, στο 4,9% και όχι υψηλότερα από το φοβικό 5%.

Το συνολικό ποσόν που αντλήθηκε ανέρχεται στα 1,95 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων μη ανταγωνιστικών προσφορών ύψους 450 εκατ. ευρώ ενώ το ποσοστό υπερκάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,4 με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα 5,1 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο της προηγούμενης αντίστοιχης δημοπρασίας, το Νοέμβριο, είχε διαμορφωθεί στο 4,82% ενώ τα ζητούμενα κεφάλαια είχαν υπερκαλυφθεί 5,15 φορές.

Αυτή η εξέλιξη σε συνδυασμό με την σημερινή ανοδική αντίδραση έδωσε κάποια επιχειρήματα στους εναπομείναντες αισιόδοξους να υποστηρίζουν ότι οι φόβοι για τις πιθανολογούμενες υποβαθμίσεις από Fitch και Moodys φαίνεται να έχουν αποτιμηθεί ήδη στα τρέχοντα επίπεδα τόσο στα ομόλογα όσο και στις μετοχές.

Εν τω μεταξύ υποστηρικτικά στην ψυχολογία των βραχυπρόθεσμων αγοραστών ήταν και τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, καθώς το spread παρουσίασε εικόνα σχετικής αποκλιμάκωσης μετά την δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας, καθώς και τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

Αποκλιμάκωση και στα spreads Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, καθώς μετά την Δευτέρα και σήμερα η ΕΚΤ συνέχισε τις αγορές Κρατικών ομολόγων της Περιφέρειας με αποτέλεσμα να συμπιέσει στο premium των αποδόσεων που απαιτούν οι επενδυτές.

Παράλληλα, στήριξη στην ευάλωτη Ευρωπαϊκή Περιφέρεια παρείχε και η ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι θα αγοράσει το 20% των Ευρωπαϊκών ομολόγων αυτό το μήνα.

Από εκεί και πέρα τα μηνύματα από το εσωτερικό παραμένουν σε αρνητικό φόντο.

Στο 5,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, από 4,9% τον Νοέμβριο, ενώ ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,2 % το Δεκέμβριο 2010, σε σύγκριση με το Δεκέμβριο 2009.

Περαιτέρω επιδείνωση εμφάνισε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, καθώς υποχώρησε στις 65,6 μονάδες, έναντι των 67,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Οικονομική Συγκυρία του ΙΟΒΕ.

Όπως επισημαίνει πάντως το ΙΟΒΕ, η εικόνα στους επιμέρους δείκτες της οικονομίας είναι μικτή: στη Βιομηχανία ο σχετικός δείκτης υποχωρεί, ενώ στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό Εμπόριο το κλίμα βελτιώνεται.

Στις Κατασκευές, από την άλλη πλευρά, σημειώνεται έντονη πτώση, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη αγγίζει νέο ιστορικά χαμηλό ρεκόρ.

Απόλυτα επιφυλακτικοί οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, αρκούνται στο να τονίσουν ότι μπορεί η σημερινή αντίδραση να ήταν ευπρόσδεκτη, όμως το κλίμα στο Χ.Α. παραμένει εύθραυστο, ενώ σε όσους επιμένουν να ακολουθούν την ημερήσια τάση εφιστούν την προσοχή σε τίτλους θεωρητικά περισσότερο “ανθεκτικούς” και τονίζουν ότι απαιτούνται ιδιαίτερα αυξημένα αντανακλαστικά και “σφιχτά stop loss”.

Σε κάθε περίπτωση για αποκατασταθεί η σχετική ηρεμία στο Χ.Α. απαιτούνται πολιτικές λύσεις που θα προέλθουν από τους κόλπους της Ε.Ε., προκειμένου να πεισθούν οι ξένοι διαχειριστές ότι μειώνεται το “country risk”.

Σε κάθε άλλη περίπτωση οι όποιες ανοδικές αντιδράσεις θα είναι διαλείμματα πριν την επιστροφή της επιφυλακτικότητας και του αρνητικού προσήμου.

Όσο, μάλιστα, οι “κερδοσκόποι” απλώνουν τα δίχτυα τους προς την Ιβηρική Χερσόνησο και έχουν φτάσει στο κατώφλι της Ισπανίας, τόσο πιο επιτακτική θα γίνεται μια καθολική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της έκδοσης του περίφημου Ευρωομολόγου.
Ούτε λόγος για τα εγχώρια συντηρητικά χαρτοφυλάκια, καθώς οι εγχώριοι επενδυτές (όσοι έχουν) μπορεί να αναζητούν τρόπους να διαφυλάξουν ή και να αυξήσουν την αγοραστική δυνατότητα των κεφαλαίων τους, όμως ούτε λόγος για επενδύσεις στο Χ.Α., ιδιαίτερα στην παρούσα φάση.

Ακούραστες οι “εισαγόμενες” αρνητικές εκθέσεις – εκτιμήσεις για το μέλλον της εγχώριας οικονομίας.

Πιθανή θεωρεί την περαιτέρω υποβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας η Merrill Lynch, όπως τόνισε ο διευθυντής επενδύσεων της εταιρείας, κ. Johannes Jooste, μιλώντας σε εκδήλωση του οίκου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σύμφωνα με τον κ. Jooste, η πιθανότητα να σημειωθεί περαιτέρω υποβάθμιση της Ελληνική οικονομίας είναι 50% και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις εντός του α΄ τριμήνου. Ο αναλυτής θεωρεί επίσης πιθανή μέσα στο 2011 την έκδοση βραχυπρόθεσμων χρεογράφων από την Ελληνική Κυβέρνηση, τα οποία πιστεύει πως είναι σε θέση να απορροφήσουν οι εγχώριες Τράπεζες.

Ακόμα, εκτιμά πως το Ελληνικό χρέος ως προς το ΑΕΠ θα κορυφωθεί το 2013 σε ποσοστό κοντά στο 160% και στη συνέχεια θα μειωθεί, ενώ δεν βλέπει έξοδο της Ελλάδας στις Αγορές ούτε μετά το 2013, που υποτίθεται ότι λήγει το Μνημόνιο. Ο ίδιος θεωρεί ότι έχουν μπει οι βάσεις για την παγκόσμια ανάκαμψη, εστιάζοντας σε Ευρωπαϊκές και Αμερικανικές μετοχές.
“Για κάποιους αναλυτές, η προοπτική για μια χρεωμένη Χώρα της Ευρωζώνης να χρειαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της, έχει γίνει τόσο βέβαιο, όσο ο θάνατος και οι φόροι”, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times. Όπως επισημαίνουν στην ηλεκτρονική έκδοση, με την Πορτογαλία να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σπέκουλας διάσωσης και τις χρηματοοικονομικές Αγορές να προεξοφλούν την χρεοκοπία της Ελλάδας τα επόμενα πέντε χρόνια, το ερώτημα είναι το πότε, που, και πώς θα λάβει χώρα μια αναδιάρθρωση.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως, ακόμη και μετά τη διάσωση των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας το Μάιο, είναι πιθανό πως θα είναι η πρώτη Χώρα της Ευρωζώνης που θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί την αποπληρωμή των χρεών της.

Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη και πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Όσο πιο γρήγορα γίνει, τόσο πιο γρήγορα θα επιλυθεί η κρίση”, επισημαίνει και ο αναλυτής της Nomura, Nick Firoozye.

Σε θετικό έδαφος και το άνοιγμα της Wall Street, αν και τα χθεσινοβραδυνά αποτελέσματα της Alcoa δημιούργησαν ανάμικτα συναισθήματα (ο τίτλος στο σημερινό ξεκίνημα υποχωρεί 1,24%).

Πιο συγκεκριμένα, σε υψηλό διετίας ενισχύθηκαν τα κέρδη της Alcoa, η οποία ευνοήθηκε από την ανοδική πορεία της τιμής των μετάλλων. Τα κέρδη της ενισχύθηκαν στα 258 εκατ. δολ. (που αντιστοιχεί σε 24 σεντς ανά μετοχή), ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο το 2009 είχε καταγράψει ζημίες 277 εκατ. δολ. (που αντιστοιχεί σε ζημία 28 σεντς ανά μετοχή). Παρ' όλα αυτά, τα αποτελέσματα ήταν υποδεέστερα των προβλέψεων ειδικότερα όσον αφορά στις πωλήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4% στα 5,65 δισ. δολ. Οι αναλυτές όμως προέβλεπαν αύξηση πωλήσεων στα 5,75 δισ. δολ.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, αντίστροφη της χθεσινής η τελική εικόνα στο ταμπλό του 20αρη, όπου μόλις τρεις τίτλοι έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο και πιο συγκεκριμένα οι Coca-Cola (-1,95%), ΟΤΕ (-1,46%) και Τιτάν (-0,32%).

Αντίθετα κέρδη μεγαλύτερα του 5% για Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο, του 4% για την Αγροτική και του 3% για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο, Εθνική, Eurobank, MIG.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με κίνηση σε στενό εύρος, διακυμάνσεις και αλλαγές προσήμου. Όμως μετά τις 12.54 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1387,46 μονάδες για να υποχωρήσει αισθητά και να κλείσει στις 1369,35 μονάδες με κέρδη 1,09%.

Ενισχυμένος ο τζίρος ξεπέρασε τα 114 εκατ. όμως από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν τα 14,9 που αφορούσαν “πακέτα”.

Προς το τέλος κρίθηκε η τελική εικόνα με 87 ανοδικές μετοχές έναντι 72 πτωτικών, 31 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 10%, αλλά και άλλοι 26 με ημερήσιες απώλειες από 4 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αναμενόμενη η σημερινή ανοδική αντίδραση, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη που με δόση χιούμορ περιορίστηκε στο να δηλώσει ότι “μετά τις χθεσινές υπερβολικές Τραπεζικές απώλειες, ακόμα και μία αντίδραση μεγαλύτερη του 5%, δεν θα πείσει κανένα συντηρητικό χαρτοφυλάκιο αν ακουμπήσει την Αγορά”.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ η χθεσινή πτώση είχε στοιχεία υπερβολής σε ότι αφορά την ένταση των ρευστοποιήσεων και την πίεση που δέχθηκαν οι Τραπεζικές μετοχές.

Η πτωτική υπερβολή πλέον έχει ωθήσει τις αποτιμήσεις των περισσότερων τίτλων σε επίπεδα χαμηλότερα από την περίοδο του 1998 ενώ οι σχετικοί πολλαπλασιαστές των αποτιμήσεων έχουν υποχωρήσει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ενδεικτικά αναφέρει την σχέση τιμής με λογιστική αξία για Eurobank (0,30), Εθνική Τράπεζα (0,70), Alpha Bank (0,51), Ταχυδρομικό Ταμ. (0,83) δείκτες οι οποίοι έχουν προεξοφλήσει ότι το σύνολο της χρήσης του 2011 θα είναι ζημιογόνο και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να εγγράφουν υποαξίες.

Όσο η Αγορά παραμένει ισχυρά αρνητικά φορτισμένη η προσέγγιση θα παραμένει αυστηρά βραχυπρόθεσμη σε ότι αφορά την αύξηση της συμμετοχής πάνω από 60% σε επίπεδο θέσεων. Κοντινά επίπεδα περικοπής ζημιών σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις και μεγάλη διαχειριστική πειθαρχία εκτιμάται ότι είναι αναγκαία εφόδια για την “προστασία” του υπόλοιπου των διαθεσίμων.

Η Αγορά θα δώσει πολύ μεγάλες αποδόσεις εντός της χρονιάς γιατί οι μετοχές είναι φθηνές, τα επίπεδα είναι επιεικώς αναντίστοιχα της ρευστότητας που υπάρχει στην παγκόσμια οικονομία, χωρίς ωστόσο να μπορεί να εκτιμηθεί το σημείο εκκίνησης της ανόδου.

Η συντήρηση των χαρτοφυλακίων και των κωδικών σε αυτή την συγκυρία είναι θα έχει “υψηλό συντελεστή αποζημίωσης” όταν έρθει η ώρα της αλλαγής τάσης.

Έντονα αρνητικές διαθέσεις στο ξεκίνημα του 2011, εντοπίζει ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.
Κατά την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ, κύριος συντελεστής της πτώσης της Αγοράς είναι ο κλάδος των Τραπεζών, καθώς οι ανακοινώσεις των όρων για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin εξέπληξαν τους επενδυτές. Η Τράπεζα Πειραιώς απέκοψε το δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου. Παλαιοί θεωρούνται όσοι κατείχαν μετοχές μέχρι και την περασμένη Παρασκευή 7 του μηνός. Η διαδικασία της αύξησης ξεκινάει την ερχόμενη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την Τρίτη 25 του μηνός. Η αναλογία είναι 12 νέες μετοχές για κάθε πέντε παλιές, έναντι ενός ευρώ για κάθε νέα μετοχή.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι εγγυημένη από μεγάλους ξένους οίκους. Ο προβληματισμός των επενδυτών οφείλεται στο ότι δημιουργείται ένας πληθωρισμός μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς (1.143.326.565 τεμάχια) που πιθανόν να δυσκολέψει μια πιθανή ανοδική πορεία.

Η Marfin έκοψε το δικαίωμα συμμετοχής των παλαιών μετόχων στην αύξηση του δικού της μετοχικού κεφαλαίου την περασμένη Τρίτη 4 Ιανουαρίου. Η διαδικασία της αύξησης θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 24 του μηνός και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου. Η αναλογία είναι μία νέα μετοχή για κάθε δύο παλιές, έναντι ενός ευρώ ανά μετοχή. Και σε αυτή την περίπτωση προβληματισμό δημιουργεί ο μεγάλος αριθμός των μετοχών (1.464.502.812).
Ανεξάρτητα, πάντως, από τη βραχυχρόνια πορεία των μετοχών, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είναι οι ενδεδειγμένες κινήσεις που αποτελούν και την καλύτερη δυνατή λύση για την ενίσχυση των Τραπεζών σε κεφάλαια και ρευστότητα.

Με αυτά τα δεδομένα η εμπιστοσύνη των Ελλήνων και ξένων επενδυτών για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας βρίσκεται στο ναδίρ και οι τιμές των Ελληνικών μετοχών και ομολόγων συνεχώς υποχωρούν, χωρίς προς το παρόν να είναι δυνατή μια πρόβλεψη για κάποιο συγκεκριμένο όριο στήριξης.

Μετά το πολύ καλό 2010 οι διαχειριστές των διεθνών κεφαλαίων αναδιαρθρώνουν τα χαρτοφυλάκια τους, αφενός ρευστοποιώντας ορισμένες κερδοφόρες θέσεις και αφετέρου ανοίγοντας νέες θέσεις σε ελπιδοφόρους τίτλους. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται μικρές διακυμάνσεις προς το παρόν, στις διεθνείς Αγορές.

Σταθεροποιητικά κινείται η Αγορά ομολόγων, στην οποία σημειώνονται μικρές διακυμάνσεις. Αρνητικός παράγων είναι ο πολύ μεγάλος όγκος των νέων εκδόσεων που πρόκειται να δημοπρατηθούν μέσα στο 2011.

Το spread της απόδοσης των Ελληνικών ομολόγων ακολουθεί ανοδική πορεία, λόγω των ανακοινώσεων των οίκων αξιολόγησης που απειλούν τη Χώρα μας με νέες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση και σύμφωνα με την άποψη του κ. Σωτηρόπουλου, η Αγορά έχει χάσει το μέτρο και η μεταβλητότητα ακόμα και σε Δεικτοβαρείς τίτλους είναι το κυρίαρχο στοιχείο.

Σε μία τόσο ρηχή Αγορά και με τέτοιες διακυμάνσεις, τα “νουνεχή” χαρτοφυλάκια δεν βρίσκουν κανένα λόγο συμμετοχής (!)

Αντίδραση από την υπερβολική πτώση και βραχυπρόθεσμη απόσυρση πωλητών, εντοπίζει ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Σύμφωνα με τον κ. Μάνθο για να δημιουργηθούν “αχτίδες” τεχνικής αισιοδοξίας, θα πρέπει ο FTSE να εισέλθει και να διαπεράσει την ζώνη 645 – 655 κινούμενος προς τις 663 μονάδες.
Επίσης η ημερήσια διαγραμματική εικόνα των δύο Τραπεζικών τίτλων (ALPHA & EUROBANK) εμφανίζει στο απόλυτο την περυσινή κατάρρευσή τους από τα επίπεδα των 9 και 8 ευρώ προς τα 3.3 ευρώ δίχως να αφήνουν ίχνος θετικής παρακαταθήκης, εκτός της “super oversold” κατάστασης, για τη χρονιά, που μόλις ξεκινάει.

Η καθοδική απομάκρυνση δε των δύο μετοχών από την περιοχή των 4 ευρώ θα ανοίξει την όρεξη στους υποτιμητές για την άμεση καταγραφή τιμών χαμηλότερα των 3 ευρώ, αν δεν υπάρξει άμεση και διαρκής ανοδική αντίδραση.

Ιδιαίτερα επικίνδυνη από διαγραμματικής απόψεως αρχίζει να εμφανίζεται η εικόνα της ΔΕΗ μετά τη καθοδική διάσπαση της ισχυρής περιοχής στήριξης των 10.86 ευρώ. Γεγονός, όπου ανοίγει προϋποθέσεις βύθισης προς την επόμενη περιοχή στήριξης των 8.68 ευρώ.
Στον διαγραμματικό αντίποδα συναντάμε τη μετοχή του ΟΤΕ, όπου μετά το καθοδική επιστροφή κατά 61,8% σύμφωνα με τα Fibonacci Retracement από τα 7,62€ στα 6.09 ευρώ εμφανίζει ανοδικές διαθέσεις επαναπροσέγγισης των 7,00 ευρώ.

Τέλος και όσον αφορά την μέχρι πρότινος “σηματωρό” της Αγοράς, δηλαδή τον τίτλο της Εθνικής, τεχνικά επιθυμητό θα ήταν τα συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 5,92 ευρώ, κάτι που θα δημιουργούσε κάποιες πρώτες προϋποθέσεις επαναπροσέγγισης των 6,20 ευρώ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με σχετική μείωση των συναλλαγών.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στην υποκείμενη, μείωσαν ενδοσυνεδριακά τις υποτιμήσεις στο 1,50%, όμως τελικά έκλεισαν με υποτίμηση 2,5%.

Ελάχιστες αγορές στα χαμηλά ημέρας από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8733, τιμή εκκαθάρισης 621,18) κινήθηκαν μεταξύ 600,25 και 634,5 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (30400 ΟΠΑΠ, 25000 Τιτάν, 123900 Κύπρου, 214700 Alpha Bank, 19400 Coca-Cola, 50100 Εθνική, 6000 Ταχ. Ταμιευτήριο, 6500 ΟΤΕ, 150000 MPB, 6700 MIG, 10300 Motor Oil, 7400 Ελ. Πετρέλαια, 5400 Βιοχάλκο, 318600 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8183), Alpha Bank (1455), Πειραιώς (3121), Eurobank (1452), ΟΤΕ (1046), MIG (214), Κύπρου (1548), MPB (208), ΟΠΑΠ (112), Ταχ. Ταμιευτήριο (707), Intralot (310), Motor Oil (134), Μυτιληναίος (923), Αγροτική (291).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 11/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (197111 τεμ.), Eurobank (62090 τεμ.), Alpha Bank (114430 τεμ.), Πειραιώς (520931 τεμ.), Τιτάν (20000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (21500 τεμ.), MIG (55000 τεμ.), Πειραιώς (70000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9317029 τεμ.), Eurobank (15252399 τεμ.), Εθνική (8580674 τεμ.), Κύπρου (4780043 τεμ.), Πειραιώς (21884948 τεμ.), MPB (13223939 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 11/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (876.817) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,26%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 10 Ιανουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v