Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήλθαν τα κάτω πάνω στην Σοφοκλέους!

Δεύτερη μέρα σημαντικής ανόδου, με ατμομηχανή τις τράπεζες, ενώ μεγάλο μέρος της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης έδειξε πρόθυμο να ακολουθήσει. Κέρδη για ΕΤΕ (7,88%), ΚΥΠΡ (14,6%), ΤΤ (9,47%), ΠΕΙΡ (7,5%).

Δεύτερη μέρα σημαντικής ανόδου στο Χ.Α. με “ατμομηχανή” τον “πολύπαθο” Τραπεζικό κλάδο, ενώ έστω και αν σε αρκετές περιπτώσεις η προσπάθεια ανόρθωσης των αποτιμήσεων συνδυάστηκε με χαμηλό κόστος, σημαντικό κομμάτι μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης έδειξε πρόθυμο να ακολουθήσει.

Εννοείται ότι το σημαντικότερο κομμάτι των taders, συνεχίζει να “απασχολείται” με τίτλους του 20αρη και πολύ περισσότερο με Τραπεζικές μετοχές, όχι μόνο διότι οι θεωρητικά “φθηνοί” Δεικτοβαρείς τίτλοι “απαγορεύουν” την ενασχόληση με τα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό, αλλά κυρίως διότι ο όγκος συναλλαγών στους περισσότερους τίτλους του 20αρη επιτρέπει την εύκολη “επιβίβαση” και “αποβίβαση”, αν ξαφνικά αλλάξει το κλίμα.

Σημαντικό ρόλο στην σημερινή έντονα ανοδική εικόνα της Αγοράς, ασφαλώς και έπαιξε η κατά πολλούς αρνητική υπερβολή που είχε προηγηθεί και εντάθηκε στις πρώτες συνεδριάσεις του νέου χρόνου, ενώ το “εσπευσμένο” “short covering” επιχορήγησε την δημιουργία “εορταστικού” κλίματος.

Όμως ίσως αξίζει προσοχής το γεγονός ότι τα κέρδη των δύο τελευταίων συνεδριάσεων για Τραπεζικούς τίτλους μπορεί να αποτελέσουν δέλεαρ κατοχύρωσης απόλυτα βραχυπρόθεσμων κερδών και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βρεθούν πρόθυμοι αγοραστές που θα απορροφήσουν την προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση οι “θαρραλέοι” που τόλμησαν να τοποθετηθούν στα χαμηλά της Δευτέρας, αν μη τι άλλο τώρα “απολαμβάνουν” σημαντικές υπεραξίες, ενώ από την άλλη η έντονη άνοδος που παρατηρείται σε αρκετούς τίτλους κατά τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, αποθαρρύνει τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια που προτιμούν να παραμένουν εκτός Αγοράς μέχρις ότου μειωθεί η μεταβλητότητα και μικρύνουν οι “ταλαντώσεις” του Δείκτη.

Βέβαια παραμένει απορίας άξιον ποιοι πουλούσαν Εθνική (και όχι μόνο) στα χαμηλά των 5,88 ευρώ - 5,62 ευρώ στις συνεδριάσεις Παρασκευής και Δευτέρας και σήμερα προχώρησαν σε επιθετικές αγορές “δίχως αύριο”.

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς ότι το σύνολο των τίτλων του 20αρη κατά την σημερινή συνεδρίαση έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ το σημερινό +5,02% του Γενικού Δείκτη είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος των τελευταίων 8 μηνών, με την αμέσως μεγαλύτερη να εντοπίζεται στην συνεδρίαση της 10/5/2010 όπου ο Δείκτης είχε κλείσει με ημερήσια κέρδη 9,13%.

Επίσης σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ αρκετοί Δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν πετύχει, ή πέτυχαν, κλείσιμο υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών, όπως οι Μυτιληναίος (4,40 ευρώ), ΟΤΕ (6,51 ευρώ), Ελλάκτωρ (3,26 ευρώ), ΟΠΑΠ (12,82 ευρώ) και Coca-Cola (18,85 ευρώ).

Ενισχυτικό στην ψυχολογία των αγοραστών, εκτός από την θετική εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών και η υποχώρηση των spreads με το Ελληνικό 10ετές να κινείται χαμηλότερα των 835 μονάδων βάσης και το Πορτογαλικό χαμηλότερα των 400 μονάδων βάσης, ενώ στα CDS 5ετίας, η Ελλάδα (1015) έχασε την πρωτοκαθεδρία από την Βενεζουέλα (1025).

Συμπερασματικά η Αγορά αρχίζει να βλέπει το “ποτήρι μισογεμάτο”, καθώς τείνουν να δημιουργηθούν κάποιες προσδοκίες εν όψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ και της συνόδου Υπουργών οικονομίας της Ε.Ε. στις 17 και 18 τρέχοντος.

Αντίθετα αν οι προσδοκίες αυτές δεν επαληθευτούν, η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει στις Αγορές και μαζί με αυτή και οι πωλήσεις επιθετικότερου χαρακτήρα.

Η Ε.Ε. δεν μας έχει συνηθίσει να εκπλήσσει θετικά, υποστηρίζουν οι απαισιόδοξοι, που τονίζουν ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι ουσιαστικά γνωστό που θα δικαιολογούσε τον φρενήρη ρυθμό αντίδρασης στο Χ.Α. και στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη του “partner” Μιχ. Γελαντάλι που στο τελευταίο σημερινό του σχόλιο αναφέρεται σε “βραχυπρόθεσμη αναστροφή του κλίματος”.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές, Ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και ξένους οίκους (μεταξύ των οποίων η JP Morgan, η Barclays και η Morgan Stanley) οδήγησαν το spread των 10ετων ομολόγων σημαντικά χαμηλότερα. Εφόσον συνεχιστούν οι παρεμβάσεις αυτές, θεωρείται ότι βελτιώνεται το κλίμα και για τις επόμενες εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Συγκεκριμένα, ως προς τους τίτλους λήξης 2020, από τους οποίους η Πορτογαλία άντλησε 599 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,716% από 6,806% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Αναλυτές επισημαίνουν ότι τέτοια εξέλιξη στις αρχές της εβδομάδας θα είχε χαρακτηριστεί τουλάχιστον ουτοπική.

Ως προς τους τίτλους λήξης 2014, η Πορτογαλία άντλησε 650 εκατ. ευρώ με μέσο επιτόκιο στο 5,396% από 4,041% στην προηγούμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν ισχυρή την συμμετοχή των επενδυτών στις δύο δημοπρασίες. "Και οι δύο δημοπρασίες προσφέρουν τα ισχυρά στατιστικά που ζητούσαν οι Αγορές για να υπάρξει καθησυχασμός ως προς τις ανησυχίες για την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια" δήλωσε στο Reuters, ο Peter Chatwell, αναλυτής της Credit Agricole και συμπληρώνει: "η φερόμενη αγορά τίτλων από την ΕΚΤ έχει σημαντικό αντίκτυπο σε αυτά τα αποτελέσματα".

Ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης εξετάζουν οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις με αρκετές πτυχές στις οποίες περιλαμβάνεται πακέτο στήριξης 60 δισ. ευρώ για την Πορτογαλία, αλλά και αγορές Κρατικών – και δει Ελληνικών – ομολόγων, όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg. Συγκεκριμένα, το σχετικό δημοσίευμα επικαλείται δύο ανώνυμες πηγές οι οποίες αποκαλύπτουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν την εφαρμογή νέας πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεδομένης της αποτυχίας των προηγούμενων κινήσεων.
 
Στα υπό εξέταση μέτρα, είναι μεταξύ άλλων η συμφωνία στήριξης της Πορτογαλίας με 60 δισ. ευρώ, η Αγορά Ελληνικών Κρατικών τίτλων, η μείωση του επιτοκίου στα πακέτα κρατικής στήριξης. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν επί τάπητος στην προσεχή συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα. Αποφάσεις ενδεχομένως να ληφθούν στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 4 Φεβρουαρίου, αναφέρει το Bloomberg.

Υποστηρικτικές και οι σημερινές δηλώσεις από Ολι Ρεν ότι η κρίση του χρέους στην Ευρώπη καλεί για άμεσες λύσεις και ενίσχυση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση από όλες της Χώρες μέλη.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου, με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο για την παρουσία στην ετήσιας έκθεσης για την ανάπτυξη, ο κ. Ρεν δήλωσε ότι αυτή την στιγμή “είμαστε στο έλεος των δυνάμεων των Αγορών” και ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων και η περιστολή δαπανών πρέπει να είναι άμεση ώστε να αποφευχθεί ο φαύλος κύκλος της “υψηλής ανεργίας, του υψηλού χρέους και της χαμηλής ανάπτυξης”.

Αυτός ο χρόνος είναι πρόκληση για την ΕΕ και καλούμαστε για μια σωστή λύση από το σύνολο της ΕΕ αλλά και από την κάθε Χώρα ξεχωριστά ώστε να γίνει χρονιά στην οποία η Ένωση θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του χρέους”, δήλωσε ο επίτροπος.

Από την πλευρά το ο Ζ. Μπαρόζο ανέφερε ότι το ταμείο EFSF πρέπει να μπει σε πλήρη εφαρμογή και να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία και τα κονδύλια του, του μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου, κατά την σύνοδο αρχηγών Κρατών της ΕΕ.

Και οι δύο αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι οι αγορές πιέζουν για άμεσες λύσεις στο θέμα του χρέους με τον επίτροπο Ρεν να δηλώνει ότι χρειάζεται δημοσιονομική προσαρμογή “πολύ πάνω από το 0,5% του ΑΕΠ ετησίως” ώστε να υπάρχει πρόοδος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η σφικτή δημοσιονομική προσαρμογή και οι διαρθρωτικές αλλαγές “πάνε πλέον χέρι-χέρι και δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο”.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. αξίζει να σημειωθεί ότι ο σημερινός τζίρος ήταν ο μεγαλύτερο των τελευταίων 27 συνεδριάσεων (ο αμέσως μεγαλύτερος στις 2/12/2010 με 151,2 εκατ.), οι τίτλοι του 20αρη απέσπασαν το 91% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών, ενώ σημαντική κινητικότητα σημειώθηκε και στην Αγορά Παραγώγων όπου παρατηρήθηκε προσπάθεια μείωσης των υψηλών υποτιμήσεων.

Για τους πιο συντηρητικά σκεπτόμενους παραμένει τεχνικά ζητούμενο το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών που σήμερα προσδιοριζόταν στις 1450 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, “χλοοτάπητας” το ταμπλό του 20αρη, όπου με κέρδη 14,66% ξεχώρισε η Τρ. Κύπρου, ακολουθούμενη από Ταχ. Ταμιευτήριο (+9,47%) και Βιοχάλκο (+8,93%).
Κέρδη μεγαλύτερα του 7% για Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank και του 6% για Ελλάκτωρα Μυτιληναίο και MIG, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, έφθασε μέχρι τις 1441,42 μονάδες (16.58) και έκλεισε τελικά στις 1438,03 μονάδες με κέρδη 5,02%,ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 131 εκατ. από τα οποία τα 2,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο η τελική εικόνα με 140 ανοδικές μετοχές έναντι 36 πτωτικών και 32 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 7 έως 17,65%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε χθες το Ελληνικό Δημόσιο ήταν ένας ...”συμβιβασμός” ανάμεσα στις δύο πλευρές, τονίζει με σημασία ο Δημήτρης Τζάνας.

Η επόμενη έκδοση μπορεί να γίνει με διαφορετικούς όρους χρηματοδότησης και να προσδιορίσουν μια νέα αρχή ανάμεσα στις δύο πλευρές. Τα αισιόδοξα μηνύματα που προέκυψαν αξιοποιήθηκαν από τους επενδυτές και την Αγορά μετοχών και συνέβαλαν στην αποκατάσταση εν μέρει των τελευταίων υπερβολών που σημειώθηκαν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι που δανειστήκαμε με επιτόκιο 4,9% όταν σήμερα η Ιταλία χρηματοδότησε το χρέος με επιτόκιο 2%.

Η διαφορετική αντιμετώπιση των Αγορών για δύο Χώρες της Ευρωζώνης επιβεβαιώνει ακόμη μια φορά τους υποστηριχτές του Ευρωομολόγου.

Εκτιμάται ότι η είναι η μόνη λύση για να επέλθει η ισορροπία ανάμεσα στις Χώρες του ευρώ και κυρίως θα δώσει διέξοδο στην Ελλάδα που είναι αδύνατο στο μέλλον υπό τις παρούσες συνθήκες να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα σενάρια του ξένου Τύπου για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους μπορεί να είναι μια “βελούδινη” διαδικασία που θα δώσει λύση στην υπερχρεωμένη Ελλάδα χωρίς να είναι απαραίτητο ότι θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στους δανειστές μας. Το Χρηματιστήριο Αθηνών μέσα στη δίνη των σεναρίων και των υπερβολών μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ημέρες οι οποίες όμως είναι άγνωστο πότε θα παρουσιασθούν.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων της Proton Bank και όσον αφορά τις δύο τελευταίες έντονα ανοδικές συνεδριάσεις, αυτές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν η απαρχή της αναστροφής της αρνητικής υπερβολής που έχει προηγηθεί (“negative January effect”), υπό την προϋπόθεση ότι η Ε.Ε. έχει υπό διαμόρφωση ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την διάσωση της Ευρωζώνης και του ενιαίου νομίσματος, πτυχές του οποίου θα γίνουν γνωστές στις Αγορές εν όψει της επικείμενης συνόδου κορυφής.

Μέχρι τότε και σύμφωνα με τον κ. Τζάνα, η όποια έκφραση αισιοδοξίας στο Χ.Α. θα πρέπει να έχει συγκρατημένο χαρακτήρα.

Ήλθε η ώρα για σημαντικές και ρηξικέλευθες αποφάσεις στην Ε.Ε., τονίζει ο Πάνος Δάντης.
Η Ε.Ε., που ξεκίνησε από μεγάλους ηγέτες της Ευρώπης την δεκαετία του ’50, οι οποίοι οραματιζόντουσαν μία Ευρώπη ενωμένη και δυνατή, απαλλαγμένη από τις συγκρούσεις και τα προβλήματα του παρελθόντος, έφτασε σε κομβικό σημείο.

Μεγάλωσε πολύ γρήγορα. Εντάχθηκαν σε αυτή 27 Χώρες και τουλάχιστον άλλες πέντε αναμένουν στην σειρά. Η αποφάσεις ένταξης τους ήταν άλλες φορές οικονομικές, άλλες πολιτικές και κάποιες συνδυασμός και των δύο.

Όμως η δημιουργία του Ευρώ και της Ευρωζώνης , που ουσιαστικά ήταν το πρώτο βήμα για την ενοποίηση της Ε.Ε. ήταν μια καθαρά πολιτική απόφαση.

Σήμερα 17 Κράτη – μέλη έχουν για κοινό τους νόμισμα του ευρώ και έχουν παραδώσει στην ΕΚΤ την δυνατότητα άσκησης νομισματικής πολιτικής, με αντάλλαγμα το ισχυρό αυτό νόμισμα.
Σε πολλούς πολιτικούς και οικονομολόγους ήταν γνωστό ότι πολλά από τα Κράτη - μέλη του ευρώ εισήλθαν στην Ευρωζώνη με πολιτικές αποφάσεις αφού δεν είχαν “πιάσει” τα περίφημα κριτήρια του Μάαστριχτ, ειδικά τον στόχο για χρέος έως 60% και έλλειμμα για 3 % επί του ΑΕΠ.

Επιπλέον το 2008 η πιστωτική κρίση έφερε την παγκόσμια οικονομία σε κρίση και το διεθνές σύστημα στα όρια του. Οι Κυβερνήσεις και οι Κεντρικές Τράπεζες, με πρώτη και καλύτερη την FED χρηματοδότησαν άνευ ορίων τις οικονομίες με όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής που διέθεταν.

Μάλιστα χρησιμοποίησαν και το εργαλείο της ποσοτικής διευκόλυνσης αγοράζοντας ομόλογα, εταιρικά και κρατικά (κυρίως η FED) και πέτυχαν τον τερματισμό της μεγαλύτερης από το 1929 κρίσης σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Όμως η πολιτική αυτή, η οποία ήταν και η μόνη σωτήρια, είχε ένα μειονέκτημα. Την μεγάλη αύξηση των χρεών των Κρατών ειδικά στην Δύση, μια και οι Κυβερνήσεις δανείστηκαν τα ποσά από τις Αγορές με τα οποία χρηματοδότησαν την οικονομία.

Βέβαια στις ΗΠΑ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα τύπωσε και πολύ χρήμα, μια τακτική που έγινε καθεστώς από το 2006 που ανέλαβε Διοικητής της ο Ben Bernanke, διακεκριμένος ακαδημαϊκός με “ειδίκευση” στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Όμως κάτι αντίστοιχα δεν έχει κάνει σε μεγάλο βαθμό μέχρι σήμερα η ΕΚΤ, αφού ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε., Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία κ.λ.π. απεχθάνονται την συγκεκριμένη πρακτική αφού φοβούνται το πληθωρισμό. Δυστυχώς τα μεσοπολεμικά συμπλέγματα των Γερμανών καθορίζουν την πολιτική της Ε.Ε. ακόμα και σήμερα, αφού είναι γνωστό πως ο υπερπληθωρισμός στην δεκαετία του 1930 στην Γερμανία έφερε τους Ναζί στην εξουσία και τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο.

Τα Κράτη της Ευρωζώνης συνεπώς για να χρηματοδοτήσουν τις οικονομίες τους δανείστηκαν χρήματα από τις Αγορές, με αποτέλεσμα τα διογκωθούν τα χρέη. Και αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα “νέου” χρήματος ( που θα ανακούφιζε μερικώς ) την κατάσταση, το βάρος κλήθηκαν να το σηκώσουν οι φορολογούμενοι με αύξηση των φόρων και προγράμματα λιτότητας σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη στο διεθνές σύστημα υπάρχει τεράστια πλεονάζουσα ρευστότητα που με τα παρεμβατικά επιτόκια στα ιστορικά χαμηλά, αναζητά εναγωνίως αποδόσεις.

Και τι πιο εύκολο από τα ευάλωτα Μέλη του Ευρώ που έχουν ένα ισχυρό νόμισμα, μια ανύπαρκτη ή πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα και τεράστια χρέη. Και αν το πρόβλημα εντοπιζόταν σε 1-2 Κράτη θα ήταν εύκολο να λυθεί. Όμως εδώ χρωστάει ο μισός πλανήτης.
Και οι αδύναμοι κρίκοι, όπως η Χώρα μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πιέζονται από τις Αγορές, όχι φυσικά χωρίς λόγο.

Ήλθε λοιπόν η ώρα που η Ε.Ε. θα πρέπει να εγκαταλείψει την πρακτική των ατέρμονων συζητήσεων και τον κατόπιν εορτής αποφάσεων. Οφείλει να παρέμβει άμεσα, αποφασιστικά και με πακέτο λύσεων, προστατεύοντας όλους τους Ευρωπαίους πολίτες χωρίς συμβιβασμούς και θέτοντας το Ευρωπαϊκό συμφέρον πάνω από το τοπικό – Εθνικό.

Η έκδοση Ευρωομολόγου, η δημιουργία Ευρωπαϊκού Υπουργείου Οικονομίας και μια κοινή φορολογική και δημοσιονομική πολιτική για όλη την Ευρωζώνη είναι εκ των ουκ άνευ.
Αλλιώς δεν υπάρχει αύριο.

Όσον αφορά την “πανηγυρική” εικόνα των δύο τελευταίων συνεδριάσεων στο Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Sarros Sec., αν δεν υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις στους κόλπους της Ε.Ε. που να στηρίζουν την πραγματική επιστροφή του αγοραστικού ενδιαφέροντος (και όχι το “short covering”), η επιφυλακτικότητα θα επιστρέψει ταχύτατα στην Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά και το Χ.Α. πιθανότατα θα “δει” και νεότερα χαμηλά (!)

Η γρήγορη αποκλιμάκωση των spreads των Ελληνικών ομολόγων, η παρέμβαση της ΕΚΤ και η διάθεση ξένων κεφαλαίων να επενδύσουν σε Ευρωπαϊκά ομόλογα αποτιμήθηκε θετικά από τους επενδυτές, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Στα θετικά της τελευταίων συνεδριάσεων πιστώνεται και η δυναμική της ανόδου στον Τραπεζικό κλάδο με αυξημένο αριθμό τεμαχίων γεγονός το οποίο δικαιολογείται και από την υποτιμημένη τεχνική εικόνα που παρουσίαζαν οι επιμέρους Τραπεζικοί τίτλοι.

Κλειδί για την συνολική εικόνα της Αγοράς παραμένει η συμπεριφορά του Τραπεζικού κλάδου και κυρίως η εικόνα των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank οι οποίες έχουν υποστεί και τις σημαντικότερες απώλειες κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις αιφνιδίασαν θετικά και άφησαν αρκετά καλές εντυπώσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον θα επιδείξει συνέπεια και συνέχεια.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδικής αντίδρασης συνέχεια και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς, που συνδυάστηκε με σημαντική αύξηση των συναλλαγών και μείωση “ανοιχτών” θέσεων.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στην υποκείμενη, μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,72%.
Αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 18166, τιμή εκκαθάρισης 663,39) κινήθηκαν μεταξύ 625,75 και 668,5 μονάδων.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (15200 Κύπρου, 6000 Coca-Cola,10000 ΟΤΕ, 11500 Motor Oil, 10000 Fourlis, 10000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8287), Alpha Bank (1716), Πειραιώς (2149), Eurobank (2509), ΟΤΕ (1775), MIG (450), Κύπρου (2461), MPB (2336), ΟΠΑΠ (110), Ταχ. Ταμιευτήριο (820), Intralot (193), Motor Oil (117), Μυτιληναίος (1657), Αγροτική (240), Ελ. Πετρέλαια (201), Βιοχάλκο (120), ΔΕΗ (991), ΓΕΚ (318).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 12/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (204090 τεμ.), Eurobank (26585 τεμ.), Alpha Bank (165724 τεμ.), Πειραιώς (76069 τεμ.), Coca-Cola (22314 τεμ.), Fourlis (5243 τεμ.), Κύπρου (35207 τεμ.), ΟΠΑΠ (29610 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (31050 τεμ.), Πειραιώς (80000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9535493 τεμ.), Eurobank (15570999 τεμ.), Εθνική (8606874 τεμ.), Κύπρου (4887643 τεμ.), Πειραιώς (21961034 τεμ.), MPB (13773889 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 200 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 2,00 ευρώ, τα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, ίδιας λήξης, με τιμή εξάσκησης τα 6,60 ευρώ και άλλα 100 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική με τιμή εξάσκησης τα 8,00 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 12/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (705.253) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,21%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 11 Ιανουαρίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Cheyne Capital Management (UK) LLP γνωστοποιεί με την από 12/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Marfin Popular Bank: Επενδυτής: Cheyne Capital Management (UK) LLP. Fund: Cheyne Value Fund Εκδότης: Marfin Popular Bank. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1,580,627) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0.107%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 20 Δεκεμβρίου 2010.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v