Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ερμηνεύοντας τις... προφητείες του ΥΠΟΙΚ

Μετά την …ανάσα των εντόκων και τις …προφητείες Παπακωνσταντίνου η συνεδρίαση αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον. Διακριτική αλλά ορατή η παρουσία "ισχυρών χεριών" σε ελάχιστες τιμές τραπεζικών μετοχών.

EKT και ξένοι οίκοι στηρίζουν την Ελλάδα, αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day ο υπουργός Οικονομιών…ζηλεύει την δόξα του μάντη Κάλχα και προβαίνει σε αμφίσημες προβλέψεις (…δες σχετικό θέμα της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου) σε μία συγκυρία που για την χθεσινή έκδοση υπήρξε σημαντική πραγματική προσφορά.

Αυτά σε μία ιδιαίτερη περίοδο-καμπής όχι μόνο για το ΧΑ, τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τις αγορές γενικότερα με συγκεκριμένους ισχυρότατους ξένους παίκτες να κάνουν διακριτή την διακριτική παρουσία τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Εύλογο θα πείτε με τους βασικούς δείκτες, μετοχές σε χαμηλά 12-15ετίας, με την αποτίμηση εισηγμένων να αρχίζει να θεωρείται ελκυστική, με τους short παίκτες να έχουν…θησαυρίσει τους προηγούμενους μήνες και την τεχνική προσέγγιση να παραπέμπει σε είσοδο της αγοράς μας στην τελική φάση διόρθωσης.

Ηδη οι ελάχιστες τιμές, που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες για τον Γενικό Δείκτη, τον FTSE 20, τον τραπεζικό δείκτη, μετοχές τραπεζών (…κυρίως) ενισχύουν την εκτίμηση αυτής της μερίδας των αναλυτών-παικτών.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.369,3, τον 20άρη στις 636,02 μονάδες τις τράπεζες σε τιμές…΄97, την Εθνική στα 5,84 ευρώ αλλά και με θεαματικές ανατροπές ειδικά στον τραπεζικό κλάδο (*) η σχέση πωλητών- αγοραστών, εκροών- εισροών αρχίζει και αλλάζει.

Σύμφωνοι, ακόμη οι αγοραστές δεν έχουν τον πρώτο λόγο αλλά για παράδειγμα στα ελάχιστα της Εθνικής βγήκαν ισχυρές εντολές αγορές από 2-3 ισχυρά ξένα σπίτια.

Για trading, για τελικούς πελάτες τους, για μακροπρόθεσμους για λίγο απ΄ όλα δεν γνωρίζουμε πλην όμως η ενεργοποίηση εντολών μέσω συγκεκριμένων χρηματιστηριακών ενισχύει αυτή την πληροφορία.

Το ότι μη τραπεζικές μετοχές έχουν…ομαδοποιηθεί επίσης από ισχυρά επενδυτικά χέρια και ακολουθούν με καλύτερη απόδοση (από τις τράπεζες) την αγορά είναι γεγονός.

Το ότι αναδεικνύονται εν δυνάμει παίκτες για τη συνέχεια και όχι μόνο από τον FTSE 20 ή τον Mid ή ακόμη και τον Small Cap είναι επίσης γεγονός.

Βέβαια, θα πείτε πως οι ξένες αγορές…χρωστούν μία διόρθωση πριν την επόμενη κίνηση που θα μπορούσε να είναι ισχυρότατα ανοδική. Για τον DAX λ.χ ξένοι και έλληνες αναλυτές προέβλεπαν την διόρθωση προς τις 6.800 ή και τις 6.500 σε επόμενη φάση, ενδεχόμενο πολύ πιθανό. Όμως το ενδιαφέρον είναι σε ότι πιθανόν να κρύβεται μετά από μία κίνηση υποχώρησης των βασικών δεικτών.

Τηρουμένων των αναλογιών το ΧΑ βρίσκεται ούτως ή άλλως σε αποκλίνουσα πορεία από τις ξένες αγορές με την αποτίμηση του σε ελάχιστα επίπεδα (ως ποσοστό συμμετοχής στο ΑΕΠ) και με την χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών στα….τάρταρα να έχει "αποτυπώσει", ενσωματώσει το μεγαλύτερο μέρος της αρνητικής προεξόφλησης.

Με την αποτίμηση της Εθνικής στα 5,58 δισ. ευρώ το down side risk έχει μειωθεί σημαντικά. Το ενδεχόμενο περαιτέρω απαξίωσης προφανώς και δεν αποκλείεται- κάθε άλλο μάλιστα- ωστόσο μέχρι που, για πόσο ακόμη να…υποτιμάται ο όμιλος. Στα 5,8 και 5,6 ευρώ η μετοχή είχε ισχυρούς αγοραστές κάτι που λέει αρκετά.

Πιθανότατα θα έχει περισσότερους εάν διορθώσει στα 5,4 ή τα 5,2 ευρώ αλλά η παρουσία των "ισχυρών χεριών" αρχίζει πλέον και γίνεται ορατή. Σιγά σιγά και χωρίς να βιάζονται βέβαια με την πιθανότητα να βρουν ακόμη καλύτερες τιμές ωστόσο είναι εδώ…και αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να καταγράψουμε όπως επίσης την τεχνικότητα κύριων δεικτών, μετοχών. Με τον FTSE 20.
 
Να έχει γράψει πολλές ελάχιστες τιμές εγγύτατα ισχυρών στηρίξεων, να "κρύβει" το ενδεχόμενο διόρθωσης και στα επίπεδα του…πέντε, αλλά με τους περισσότερους να θεωρούν τις τρέχουσες τιμές μέχρι τις περιοχές των 580 μονάδων ενδιαφέρουσες.

Σίγουρα οι επόμενες συνεδριάσεις θα είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσες, καθώς η ιδέα του…κάποιας μορφής ευρωομόλογου- δηλαδή μίας συνολικής ρηξικέλευθης ευρωπαικής λύσης- κερδίζει ταχύτατα έδαφος. Και βεβαίως όσοι εδώ και καιρό ποντάρουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο…

Από την χθεσινή δημοπρασία δεν κρατάμε τόσο το επιτόκιο (πολύ καλύτερο απ΄ότι περίμεναν στο υπουργείο ) αλλά στην πραγματική ζήτηση από πλευράς ξένων. Σε απόλυτους αριθμούς το περίπου 38% των ξένων καλύπτει σχεδόν το ύψος της συνολικής έκδοσης. Τα υπόλοιπα, που…υποχρεώνονται να απορροφήσουν οι έλληνες παίκτες, οι τράπεζες και κυρίως η Εθνική ούτως ή άλλως δεν υπολογίζονται.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v