Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα αντέξουν οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις;

Ενδιαφέρουσα η αρχή της συνεδρίασης. Με επιβεβαίωση των βραχυ-στηρίξεων για ΓΔ, FT 20 και τράπεζες. Κινητικότητα σε ΕΤΕ, EFG, Alpha και λοιπές δυνάμεις παρά την αναμενόμενη κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων διψήφιων υπεραξιών…

Λίγο ως πολύ αναμενόμενο το «άνοιγμα» της συνεδρίασης. Εάν κρίνουμε από την πορεία των ευρωαγορών και τις πρώτες εντολές που περνούσαν στο σύστημα συναλλαγών σταδιακά μέχρι τις 10:29 η διακύμανση του Γενικού Δείκτη και του FTSE 20 ήταν σχεδόν προεξοφλημένη.

Στις 1.444 μονάδες ο ΓΔ σχεδόν με τις πρώτες εντολές στις 677 μονάδες ο FTSE 20 με τις τράπεζες να συνεχίζουν λίγο ψηλότερα. Επίπεδα όπου…κοντοστάθηκαν οι βασικοί δείκτες, μετοχές καθώς βγήκαν ορισμένες ρευστοποιήσεις- το πιθανότερο για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων, που έφεραν την Εθνική στα 6,37 ευρώ, την Κύπρου στα 2,58 ευρώ (-3,01%), την Πειραιώς στα 1,68 ευρώ και τις Eurobank, Alpha Bank στα 3,60 και 3,66 ευρώ αντίστοιχα. Στα 2,85 ευρώ χαμηλότερα το ΤΤ, στα 1,08 ευρώ η Marfin Popular και στα 0,73 η μετοχή της Αγροτικής.

Την ίδια στιγμή στις ευρωαγορές ο DAX διόρθωνε οριακά (-0,02%) παραμένοντας ωστόσο πάνω από τις 7.000 μονάδες το δε ευρώ παρέμενε μάλλον στάσιμο.

Μετά τα πρώτα 10-15΄σχηματίσθηκαν οι πρώτες τοπικές… κορυφούλες στις 1.445 για τον ΓΔ, στις 678 για τον 20άρη, στα 6,41 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής. Με βάση την αρχική εικόνα φαίνεται, πως οι 680-690 μονάδες ενδέχεται να αποτελούν βραχυπρόθεσμα σημείο αναφοράς για τον FTSE 20 και πιθανόν την πρώτη ζώνη αντίστασης που πιθανόν να επιχειρηθεί να δοκιμασθεί εκ νέου σήμερα-αύριο.

Λίγο μετά τις 10:42 ο ΓΔ έκλεινε οριακά αρνητικά επιχειρώντας να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η αμέσως κοντύτερη περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης κάτι που συνέβη και για τον FTSE 20.

Εχει ενδιαφέρον , πως στον κλάδο των τραπεζών οι πρώτες εντολές ρευστοποίησης βγήκαν στην Κύπρου με την προσφορά να απορροφάται σταδιακά. Πωλήσεις όμως έγιναν και στις Eurobank, Alpha Bank ενώ στην Εθνική επιχειρήθηκε να κρατηθούν τα χθεσινά… κεκτημένα.

Εως 0,6% υψηλότερα ο ΟΠΑΠ αντισταθμίζοντας τη μεγαλύτερη διόρθωση του ΟΤΕ και τη μικρότερη για τη μετοχή της ΔΕΗ, ενώ στα 15,86 ευρώ αντέδρασε ο Τιτάνας.

Η κεφαλαιοποίηση του στα 1,22 δισ. ευρώ ξεπερνά σταθερά την αποτίμηση του ΤΤ ή της ΑΤΕbank. Συγκριτικά η Motor Oil αποτιμάται στα 865 εκατ. ευρώ και στα 1,78 δις. ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σταθερά στην κορυφή του 20άρη- και βεβαίως της αγοράς- η Coca Cola 3Ε με 7,42 δισ. ευρώ.

Με αυτή την χρηματιστηριακή αξία ο βιομηχανικός όμιλος υπερκαλύπτει την κεφαλαιοποίηση των Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και της ΑΤΕ στοιχείο ενδεικτικό των όσων συμβαίνουν στο ΧΑ, στην οικονομία εδώ και μήνες κυρίως όμως σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Όμως σταδιακά λίγο μετά τις 10:47 οι τραπεζικές δυνάμεις ανέλαβαν και πάλι δράση με τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική να αντιδρούν έως 2,2% ωθώντας τον μεν ΓΔ και πάλι προς τις 1.445-1.450 τον δε 20άρη προς τις 678 μονάδες.

Η απρόσκοπτη απορρόφηση της μικρότερης –απ΄ ότι αρχικά αναμένονταν- προσφοράς έγειρε και πάλι το παιχνίδι προς την πλευρά των αγοραστών , καθώς σχετικά άμεσα εμφανίστηκαν και άλλες εντολές σε μετοχές των ΔΕΗ, Ελλάκτωρ αλλά και από τα μεσαία σε ΓΕΚ Τέρνα, Forthnet, Alapis, Σιδενόρ, ΕΧΑΕ.

Λίγο πριν τις 11:00 ο Γενικός Δείκτης είχε επιβεβαιώσει κατ΄αρχήν την άμεση στήριξη του, ομοίως ο FTSE 20 αφήνοντας ανοιχτό το περιθώριο περαιτέρω αντίδρασης. Για τον 20άρη κλειδί θεωρούμε την επιβεβαίωση ή όχι των 680-690 μονάδων και για την ΕΤΕ τα 6,6-6,80 ευρώ. Για να δούμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v