Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ΧΑ απορροφά τις… βολές της Fitch

Αυξημένη μεταβλητότητα για βασικούς δείκτες, μετοχές, καθώς το ΧΑ απορροφά την υποβάθμιση της Fitch. Στα 6,5 – 6,6 € το κλειδί για ΕΤΕ, υπεραπόδοση για Eurobank, Alpha. Στα 1,25 € το δικαίωμα της Πειραιώς με πτώση 17,2%.

Σημείο των καιρών και της συγκυρίας βέβαια, το ότι η υποβάθμιση της Fitch δεν ήταν το… πρώτο θέμα για το ΧΑ.

Κάτι που αποτυπώθηκε από την προσυνεδριακή κιόλας φάση της αγοράς, διαπιστώθηκε με τις πρώτες εντολές που δόθηκαν κυρίως σε τραπεζικούς τίτλους και στη συνέχεια οδήγησε βασικούς δείκτες, μετοχές σε καλύτερη θέση.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε μεν με καθοδικό χάσμα προς τις 1.437,4 μονάδες, σχετικά γρήγορα όμως και ψύχραιμα αντέδρασε έως τις 1.464,4 μονάδες.

Ανάλογη κίνηση και για τον FTSE-20 που με αρχικό χαμηλό στις 673,2 έφθασε έως τις 689,6 μονάδες.

Είναι προφανές πως αλλού εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον και των βραχυπρόθεσμων παιχτών, είναι λογικό πως σε άλλες εξελίξεις και ισορροπίες αποσαφηνίζεται ή διακυβεύεται η τάση.

Ακόμη και στην ασαφή εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στην Αγροτική από την ταϋλανδοκινεζική Reignwood.

Κάτι που έχουν αντιληφθεί έγκαιρα οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες στην πλειονότητά τους, κάτι που εξηγεί τη μεθοδική λήψη θέσεων αρχικά σε μη τραπεζικές μετοχές και από τα τελευταία χαμηλά και σε τίτλους όπως Εθνική και άλλων του κλάδου.

Στα 0,75 ευρώ η μετοχή της Αγροτικής με μέτριες συναλλαγές και περίπου 64.000 κομμάτια λίγο μετά τις 11:00.

Στα 1,53 με 1,55 η Πειραιώς, με συναλλαγές σχεδόν 900.000 τεμαχίων, περίπου την ίδια ώρα. Το δικαίωμα, που ξεκινά σήμερα διαπραγμάτευση, υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 17,22% στα 1,25 ευρώ, με διακύμανση από 0,85 ευρώ έως 1,33 ευρώ.

Υψηλότερες τιμές για τη μετοχή της Εθνικής που έφτασε μέχρι τα 6,71 για να διολισθήσει πριν από λίγο στα 6,64 ευρώ.

Η στόχευση όμως, έχει γίνει και η ζώνη των 6,7-6,8 ευρώ για τη μετοχή της ΕΤΕ αποτελεί ένα ενδιαφέρον στοίχημα για βραχυπρόθεσμους παίχτες.

Ανάλογο με την επαναπροσέγγιση των 4 ευρώ για τις μετοχές Eurobank, Alpha Bank.

Το ενδιαφέρον, όμως, παραμένει και σε μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Καθώς επιβεβαιώνεται η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς για μετακύλιση ενδιαφέροντος – ρευστότητας προς αυτήν την τριάδα τίτλων.

Στα 13,45 ευρώ ο ΟΠΑΠ, στα 6,92 ο ΟΤΕ, στα 11,15 η ΔΕΗ.

Συνεχίζουν, όμως, τα ΕΛΠΕ που επανακάμπτουν στα 6 ευρώ, ο Μυτιληναίος που πιάνει τα 4,65, ο Τιτάνας που περνά τα 16, ο Ελλάκτωρ που πλησιάζει τα 3,5, η Βιοχάλκο που φθάνει τα 3,90.

Όμως, η περίπτωση της Αγροτικής μπορεί να θεωρηθεί ενδεικτική της βραχυπρόθεσμης διάθεσης ορισμένων για… παιχνίδι.

Η μετοχή σε τιμές πάνω από τα 0,78 ευρώ δείχνει ικανή για υπεραπόδοση προς τα 0,85-0,87 σε αυτόν τον κύκλο της αγοράς.

Το αν πράγματι το ενδιαφέρον του ξένου ομίλου είναι σοβαρό, το αν η διοίκηση της ΑΤΕ και το Οικονομικό Επιτελείο θα ανταποκριθούν είναι ερωτήματα δευτερεύοντα.

Αυτό που μετρά για όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα είναι η εκδήλωση ενδιαφέροντος από έναν ξένο όμιλο, σχεδόν ταυτόχρονα με την υποβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch, αλλά σε μία φάση που το ενδιαφέρον των «αγορών» έχει βάλει στο περιθώριο την ελληνική οικονομία.

Αλλού στοχεύουν οι «αγορές» με την ΕΕ και την ΕΚΤ να πρέπει να σταθούν επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων και τα στοιχήματα να αυξάνονται σταδιακά προς τον Μάρτιο.

Οι συναλλαγές λιγότερες από 20 εκατ. ευρώ κατά την εκτίμησή μας, όμως, αρκετές, δεδομένου ότι η Wall παραμένει σήμερα κλειστή – με ικανοποιητικούς τζίρους σε τραπεζικούς και μη τίτλους.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, τα ΕΧΑΕ συνεχίζουν προς τα 5 ευρώ, η Σιδενόρ στα 2,56, η Μέτκα στα 10,14, η Γενική στα 1,90, το Υγεία στα 0,62 ευρώ.

Αντιδρούν, όμως, η Dionic στα 0,47 ευρώ, ο Βωβός στα 1,52 ευρώ, η Intracom στα 0,42 ευρώ, η InfoQuest στα 1,23 ευρώ, η Χαλκόρ στα 0,67 ευρώ.

Δεδομένης της ήπιας διορθωτικής πορείας αρκετών ευρωαγορών, με τον Dax έως και 0,20% χαμηλότερα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επαναδοκιμασίας μέσα στα επόμενα 15-30 λεπτά των αρχικών χαμηλών.

Από τεχνικής πλευράς, θα πρέπει ο Γ.Δ. να κρατήσει τις 1.435 μονάδες, ο FTSE-20 τις 670, η δε Εθνική στη διόρθωσή της προς τα 6,50 ευρώ να μην διορθώσει χαμηλότερα των 6,44 και στη χειρότερη περίπτωση των 6,40 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v