Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Και όμως η Fitch δεν είναι το…πρώτο θέμα…

Αλλη μία εβδομάδα με γεμάτο πρόγραμμα βρίσκει το ΧΑ σε κομβικό σημείο. Fitch, εξελίξεις στο μέτωπο της…ευρωλύσης, Πειραιώς και τεχνικά σημεία για Εθνική και τράπεζες, ρυθμιστές του βραχυπρόθεσμου παιχνιδιού. Κλειστή η Wall.

Άλλη μία εβδομάδα εξίσου κρίσιμη και ενδιαφέρουσα ξεκινά με τον Γενικό Δείκτη στις 1.445,8, τον Ftse20 στις 679,7 μονάδες, μεικτή την τάση στις τράπεζες και αρκετά επί μέρους που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά.

Από την υποδοχή της αγοράς στη νέα- πλην όμως αναμενόμενη- υποβάθμιση από την Fitch, τις εξελίξεις σε ΕΕ- Βρυξέλλες, τις… παλινωδίες του Βερολίνου μέχρι την κινητικότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και εισηγμένες. Το…μπαλάκι ούτως ή άλλως σε γερμανικά χέρια (με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να αναφέρεται σε πέντε κρυφούς άσους για ευρωλύση…) φαίνεται πως θα μείνει για μερικές εβδομάδες στην περιοχή τους. Τουλάχιστον μέχρις ότου καλυφθούν εκδόσεις γερμανικών τίτλων, που…καίνε τους Μέρκελ-Σόιμπλε.

Σε αυτό το διάστημα μένει να φανούν οι βραχυπρόθεσμες διαθέσεις στις ευρωαγορές, με τον DAX να "χρωστά" πάντα μία διόρθωση (προς τις 6.800 και κατ΄ άλλους έως τις 6.500 μονάδες) αλλά και των "αγορών", καθώς σύμφωνα με τους Financial Times "κυκλώνεται" πλέον και το Βέλγιο.

Θα έχει ενδιαφέρον να φανεί εάν η ενδεχόμενη στοχοποίηση της βελγικής οικονομίας θα μπορούσε να επισπεύσει τις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις με στόχο την ευρωλύση σε πολιτικό-οικονομικό επίπεδο.

Υπάρχει χρόνος να γίνουν αρκετά μέσα στις επόμενες εβδομάδες, τη στιγμή που στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκινά η τελική φάση της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Στα 1,63 ευρώ η τιμή της μετοχής, στα 1,86 δις. ευρώ η αποτίμηση του ομίλου και στο περίπου 59% οι απώλειες σε διάστημα 52 εβδομάδων.

Από την πορεία της Πειραιώς μπορεί να επηρεαστεί εν μέρει ο κλάδος, με άλλους δύο ομίλους (Eurobank, Alpha Bank) σε σχεδόν ανάλογες χρηματιστηριακές αξίες, κοντά στα 2,04 δις. ευρώ. Στα 2,36 δις. σταθερά δεύτερη παραμένει η Κύπρου και στα 6,26 δις. ευρώ η Εθνική.

Όμως τις τελευταίες συνεδριάσεις είναι εμφανής η στροφή ενδιαφέροντος- ρευστότητας σε μετοχές εισηγμένων όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ αλλά και Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Motor Oil κ.α από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ενιαία ομάδα μη- τραπεζικών επιλογών για συγκεκριμένους επιχειρηματικούς- επενδυτικούς κύκλους.

Εύλογα η σημερινή συνεδρίαση έχει ενδιαφέρον και λόγω Fitch- συνεκτιμώντας πάντως- πως η αργία στην Wall θα κρατήσει σε χαμηλότερα επίπεδα τον τζίρο. Κάτι, που μένει να φανεί εάν μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς στην περίπτωση που ρευστοποιηθεί η…ουρά εντολών πώλησης στις τράπεζες.

Στα 6,55 ευρώ η Εθνική που βρίσκεται μεταξύ πιέσεων για επιβεβαίωση των στηρίξεων στα 6,0-6,2 ευρώ αλλά και προσπαθειών για πιθανή υπέρβαση των 6,7-6,8 ευρώ κάτι που θα άνοιγε περισσότερο το παιχνίδι.

Πιθανότατα η άμεση αποσαφήνιση της βραχυπρόθεσμης τάσης ίσως και στα πρώτα 30-45΄της συνεδρίασης να αποδειχτεί χρήσιμη για όσους είχαν προεξοφλήσει την υποβάθμιση από την Fitch για δύο ή τρεις βαθμίδες και προνόησαν να κατοχυρώσουν υπεραξίες την Παρασκευή.

Κυρίως σε αυτούς εκτιμούμε, πως θα πρέπει να στραφεί η προσοχή μας, από τα πρώτα κιόλας λεπτά…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v