Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Ευρωστοίχημα" Vs Fitch στη Σοφοκλέους

Η υποβάθμιση της Fitch ήταν λίγο πολύ προεξοφλημένη και είχε ενσωματωθεί στη τελευταία διόρθωση του ΧΑ. Αποσαφήνιση της τάσης από Δευτέρα, κοντά σε αντιστάσεις ο ΓΔ. Τι σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Αιφνιδίασε μεν ορισμένους στο Υπουργείο Οικονομικών η κίνηση της Fitch, έμπειροι παράγοντες στην αγορά όμως εμφανίζονταν νωρίς χθες το βράδυ πολύ πιο ψύχραιμοι.

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον οίκο Fitch ήρθε να επισημοποιήσει κάτι λίγο ως πολύ αναμενόμενο και σύμφωνα με χρηματιστηριακά στελέχη σε ικανό βαθμό προεξοφλημένο και ενσωματωμένο στην τελευταία διόρθωση.

Περισσότερη εντύπωση έκανε σε οικονομικούς, τραπεζικούς κύκλους η επιμονή των ξένων να ανακοινώσουν την αναμενόμενη απόφασή τους εχθές το βράδυ παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Υπουργού Οικονομικών να την μεταθέσει για εύθετο χρόνο.

Η υποβάθμιση έγινε στην ώρα της, περίπου στις μέρες που είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ο ξένος οίκος και αυτό που μένει περισσότερο είναι πως δεν εισακούστηκαν τελικά οι προτροπές του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Είναι επίσης αναμενόμενο πως η υποβάθμιση από την πλευρά της Fitch θα έχει συνέχεια από τους S&P, Moody’ s που επίσης έχουν προειδοποιήσει την Ελληνική πλευρά και τις αγορές.

Κατά συνέπεια οι ψυχραιμότεροι περιμένουν με αυξημένο ενδιαφέρον την συνεδρίαση της Δευτέρας περισσότερο δε την αρχή της.

Ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας διαμορφώθηκε σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας αλλά ξεκάθαρα σε επαφή με την πρώτη αντίσταση.

Κλείσιμο στις 1.445,8 με κορυφή ημέρας στις 1.453,3 μονάδες
που βάζει τον ΓΔ μέσα σε εύρος τιμών, που πιθανότατα θα οδηγήσει σε αποσαφήνιση της τάσης από την Δευτέρα κιόλας.

Αναλυτικά στοιχεία, τεχνικές παραμέτρους και ενδιαφέροντα αναφέρονται στο θέμα του Θανάση Σταυρόπουλου, με σημαντικό το ότι "...οι αγοραστές έπαιξαν καλύτερα στο β΄ημίχρονο".

Θα σταθούμε όμως-όσον αφορά στην βραχυπρόθεσμη τάση- στο γεγονός πως με τη μετοχή του ΟΤΕ επιχειρήθηκε να κρατηθεί ο 20άρης χαμηλότερα των 685 μονάδων. Δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση, μετά από αυτήν της Πέμπτης που μέσω του ΟΤΕ επιχειρείται να…αμβλυνθεί η αντίδραση του δείκτη.

Ωστόσο μας αρκεί, που εχθές επιβεβαιώθηκαν οι πρώτες βραχυπρόθεσμες στηρίξεις κάτι που ήταν εξ΄αρχής ζητούμενο από το προσυνεδριακό κιόλας σχόλιο του euro2day της 14/1.

Πρακτικά η αντίδραση του προς την ζώνη των 1.450-1.455 μονάδων σε συνδυασμό με τις αγορές της τελευταίας στιγμής που πραγματοποιήθηκαν σε μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης προοιωνίζεται- κατά την εκτίμηση μερίδας αναλυτών- συντήρηση της βραχυπρόθεσμης φοράς.

Τα περιθώρια για τον Γενικό Δείκτη εκτείνονται έως τις 1.500-1.520 μονάδες και προς τις 695-700 για τον FΤ 20 χωρίς κάτι τέτοιο να σηματοδοτεί αλλαγή τάσης. Στην περίπτωση, που οι δείκτες περάσουν συγκεκριμένες αντιστάσεις τότε η αγορά χρειάζεται περισσότερη…μελέτη και την βοήθεια- πιστεύουμε- των διαγραμμάτων που συχνά ΄΄ανεβάσαμε΄΄ την έβδομάδα στον Εκηβόλο.

Το γεγονός, πως στην συνεδρίαση της 14/1 απορροφήθηκε δύο φορές προσφορά σε τραπεζικές μετοχές για να κλείσουν μάλιστα οι τιμές τους υψηλότερα αποτελεί ενισχυτική παράμετρο της κίνησης, που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank, Κύπρου αντέδρασαν ανοδικά παρά το ότι στην ίδια συνεδρίαση κατοχυρώθηκαν σημαντικές (...διψήφιες ) βραχυπρόθεσμες αποδόσεις.
 
Κάτι, που ενισχύει την εκτίμηση παραγόντων του ΧΑ, πως στην αγορά ποντάρονται πλέον και χρηματιστηριακές υπεραξίες και σταδιακά νέα κεφάλαια.

Τάση, που κατά την εκτίμηση τους, ακολουθεί την ευρύτερη διάθεση, που διαμορφώνεται από την προηγούμενη εβδομάδα στις ευρωαγορές και φέρνει ρευστότητα προς τις μετοχές εταιρειών και της ΄΄περιφέρειας΄΄ της ΕΕ.

Παράλληλα στις τελευταίες 2-4 συνεδριάσεις ανοδική αντίδραση με αύξηση συναλλαγών σημειώνεται και σε μετοχές εταιρειών όπως Τιτάν, Motor Oil, Ελλάκτωρ αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ κινητικότητα παρατηρείται και σε τίτλους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σημαντικές τοποθετήσεις πραγματοποιήθηκαν σε τίτλους των Ελληνικών Χρηματιστηρίων, της Μέτκα, της Frigoglass, του Φουρλή, ΓΕΚ/Τέρνα, Σιδενόρ και δευτερευόντως σε Σαράντη, Γενική, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ορισμένες ακόμη από αυτή την κατηγορία.

Αυτά αφορούν στην βραχυπρόθεσμη θεώρηση μας, που σε αυτή την φάση μπορεί να δώσει υψηλότερες τιμές αλλά και επιβεβαιώσεις στηρίξεων.

Πέρα όμως από το αυστηρά ημερήσιο trading φαίνεται, πως στο ΧΑ και στις ευρωαγορές διαμορφώνεται μία νέα τάση.

Εμφανής η επιχειρούμενη προσπάθεια προεξόφλησης της αποτελεσματικότητας ενός…μηχανισμού
που θα απορροφήσει-αντασφαλίσει/ εγγυηθεί τα χρέη κρατών-μελών της ΕΕ.

Αρκετά και ενδιαφέροντα τα σχετικά θέματα του euro2day ξεκινώντας από το…ευρωπαικό στοίχημα της Σοφοκλέους (του Στέφανου Κοτζαμάνη) μέχρι τις προτροπές των JP Morgan- Barclays για μείωση των επιτοκίων για Ελλάδα- Ιρλανδία.

Οι τακτικότεροι αναγνώστες θα ενθυμούνται πότε η στήλη… άνοιξε την κουβέντα για τα…γεωπολιτικά παιχνίδια της Αγκ. Μέρκελ, τον…φιλελληνισμό του Π. Μπόφινγκερ (για την ανάγκη έκδοσης ενός κάποιας μορφής… ευρωομόλογου) μέχρι τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην ευρύτερη γειτονιά μας είτε μέσω των ΑΟΖ, των συμφωνιών Τελ-Αβίδ-Λευκωσίας, την επίσκεψη του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Αθήνα και άλλων ψηφίδων, που όσο περνά ο καιρός σχηματοποιούνται ευκρινέστερα.

Ούτως ή άλλως στην αρχή ενός ιστορικού (και όχι μόνο) κύκλου είμαστε, που θα αφορά και εμάς και την περιοχή.

Όμως στην ΕΕ, στις αγορές παίζεται πλέον ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον στοίχημα που αφορά στην διαχείριση των χρεών μελών της ΕΕ (και όχι μόνο). Το ό τι χρηματιστηριακοί δείκτες (όπως ο ολλανδικός ΑΕΧ ή ο αυστριακός ΑΤΧ ) είναι σε διαδικασία επαναφοράς (ή έχουν επανέλθει ) στα υψηλά του 2010 προφανώς και σημαίνει κάτι.

Και όπως εύστοχα εκτιμά η ομάδα ανάλυσης της eZMarket δυναμική επαναφοράς του ιταλικού MIB μπορεί να σημαίνει περισσότερα. Πως δηλαδή σταδιακά επιχειρείται η προεξόφληση θετικότερων εξελίξεων, που θα αφορούν την ιταλική οικονομία και πιθανότατα την απομάκρυνση του κινδύνου των χειρότερων για την γείτονα.

Το, ό τι σημαντικοί δείκτες χρηματιστηρίων όπως το αυστριακό, το ολλανδικό ή το ιταλικό παραπέμπουν σε σχηματισμούς λύσης- αναστροφής ενδέχεται να λένε περισσότερα από τις- προσώρας- γενικόλογες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και τις ασκήσεις επί…χάρτου για την διάσωση της Ευρωζώνης.

Ασπαζόμαστε την εκτίμηση εκείνων, οι οποίοι θεωρούν τα χρηματιστήρια προεξοφλητικούς μηχανισμούς και σηματωρούς της οικονομίας και των επερχόμενων εξελίξεων. Και από αυτή την άποψη θα εμμείνουμε στην άποψη μας (του προηγούμενου Σαββάτου) πως…το ΧΑ έχει εισέλθει στην τελική φάση της διόρθωσης που ξεκίνησε από τα υψηλά του 2007.
 
Και από αυτή την άποψη δεν φαίνεται να έχει και τόση σημασία αν θα τοποθετηθούμε στις 1.455 μονάδες του ΓΔ ή στις 1.355 ή ακόμη και στις… 1.255 αν θέλετε. Οσο περνά ο καιρός ενισχύεται η εκτίμηση μας πως ένας νέος ιστορικός (και όχι μόνο κύκλος ) έχει ξεκινήσει… και αυτό θα αφορά και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ευχαριστώ για την βοήθεια και την στήριξη και αυτή την εβδομάδα και καλό Σαββατο Κύριακο.

Από Δευτέρα, πρώτα ο Θεός, εδώ θα είμαστε…

---------------------------------------------------

Σύμφωνα με το Μ. Χατζηδάκη τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έκοψε τον MACD δίνοντας μετά από καιρό ένα φρέσκο βραχυπρόθεσμο σήμα τοποθετήσεων και οριακά έχασε την διάσπαση των 1.450 μονάδων όπου η τάση θα έμπαινε σε πιο ισχυρό momentum αφού εκεί εδρεύει η
χρονοσειρά του κινητού μέσου των 30 ημερών.

Η απομάκρυνση από τα χαμηλά δωδεκαετίας δεν έχει ακόμα δώσει ενδείξεις τερματισμού της πτωτικής τάσης, ωστόσο αν το ράλι συνεχιστεί και διασπαστούν άμεσα οι 1.490 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται η πλαγιοκαθοδική αντίσταση από τα υψηλά του Ιουλίου του  2010 (1.778 μονάδες) ο Γενικός Δείκτης θα αποκτήσει βάσιμες πιθανότητες ολοκλήρωσης της πτώσης που ταλαιπωρεί την αγορά τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα επίπεδα τα οποία έρχονται στην συνέχεια έχουν διαδοχικές αντιστάσεις στις 1.520 και 1.574 μονάδες ενώ ο απλός κινητός μέσος των 200 ημερών βρίσκεται ελαφρώς υψηλότερα στις 1.580 μονάδες.

Η αύξηση του συναλλακτικού όγκου είναι μια καλή συνθήκη για την συνέχεια καθώς δεν θα ήταν εφικτή μια υπέρβαση σε ένα κομβικό τεχνικό σημείο χωρίς την συνδρομή μεγαλύτερων εισροών.

Συμπερασματικά αναμένουμε την επόμενη εβδομάδα νέα ανοδική εκτόνωση η οποία θα προέλθει από την διάσπαση των 1.450 μονάδων και μεγαλύτερη διάχυση της ανόδου αφού στα  πρώτα στάδια μιας ανοδικής κίνησης υπάρχει πλουραλισμός από πλευράς  αποδόσεων.

---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.445,86 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 3,96% και ετήσια κέρδη 2,26%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε υψηλότερα 5,04%, ο Mid 30 με κέρδη 1,45% και ο Small Cap 80 σημείωσε άνοδο 2,02%.

Από τους επιμέρους κλάδους σημαντικά κέρδη σημείωσαν: 7,3% τα Ταξίδια & Αναψυχή, 6,50% οι Τράπεζες και 6,3% οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι του Εμπορίου (-5,65%) των Μέσων Ενημέρωσης (-4,34%) και των Χημικών (-2,35%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Ελφίκο (22,58%), Dionic (18,42%), Spider (16,67%), Τζιρακιάν Προφίλ (16,67%), Vivere (15,38%), Attica Συμμετοχών (14,29%), Unibios (14,29%), Προοδευτική (14,29%), Μουζάκης (13,64%) και Μαίλλης (12,5%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κεραμεία Αλλατίνη (-32,56%), Ξυλεμπορία (-21,43%), Elbisco (-19,67%), Κλωνατέξ (-16,67%), Ηλεκτρονική Αθηνών (-14,71%), Alsinco (-12,2%), Εβροφάρμα (-10,64%), Πήγασος (-10,45%), Χατζηιωάννου (-10%) και Logismos ( -9,52%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v