Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πονταρίσματα διόρθωσης, αλλά με αστερίσκους

Περισσότερες οι ενδείξεις για ολοκλήρωση της τελευταίας ανοδικής αντίδρασης. Κλειδί οι 665 και 657 μονάδες για FΤ20, τα 6,2-6,4 ευρώ για ΕΤΕ. Ρυθμιστές η UBS (για ξένες αγορές ) και HSBC για τις ελληνικές τράπεζες.

Εσπασε εχθές το ανοδικό σερί στη…Σοφοκλέους (όπως σημειώνει ο Θανάσης Σταυρόπουλος) μετά από ένα ενδιαφέρον 5 στα 5. Με τον Γενικό Δείκτη να φθάνει στο διήμερο (17-18) στις 1.479,4 και 1.476,2 μονάδες αντίστοιχα.

Στο ίδιο διάστημα ο Ftse20 κινήθηκε ισάριθμες φορές προς τις 673 και 669 μονάδες και με την Εθνική να πιάνει την πρώτη φορά τα 6,71 και την δεύτερη φορά τα 6,61 ευρώ.

Εκ πρώτης όψεως εμφανής η αδυναμία βασικών δεικτών, μετοχών να υπερβούν και να κατοχυρώσουν τις βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις, επίπεδα όπου και σημειώθηκε σημαντική κατοχύρωση κερδοφόρων θέσεων.

Δεδομένου, ό τι στην συνεδρίαση της 17/1 σημειώθηκε υπεραπόδοση μετοχών κυρίως από τη μεσαία- χαμηλότερη αποτίμηση με αυξημένη μάλιστα συναλλακτικότητα το πιο εύκολο για έναν βραχυπρόθεσμο παίκτη είναι να υποθέσει, πως αυτή η ανοδική αντίδραση ολοκληρώνεται (ή ολοκληρώθηκε ) κάπου εδώ. Και σώφρονα στην πλειονότητα τους έσπευσαν να κατοχυρώσουν θέσεις.

Αλλωστε για τις τράπεζες, περισσότερο δε για τις ελληνικές, υπάρχει ακόμη δρόμος,…πολύς δρόμος μέχρις ότου βρεθούν σημεία ισορροπίας. Για τον κλάδο κρατάμε το, ό τι ο δείκτης παραμένει- ακόμη- πάνω από τις 1.200 μονάδες (στις 1.236,15 εχθές) ωστόσο η κόπωση ήταν εμφανής κυρίως στην Εθνική και δευτερευόντως σε Eurobank, Alpha Bank.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, πως σε αυτή την φάση των ξένων αγορών η UBS βγαίνει και προειδοποιεί πως το…bull market κορυφώνεται. Πιθανότατα ο ξένος οίκος να βλέπει αυτό, που αναφέρουν και ορισμένοι διορατικοί έλληνες παίκτες για την ολοκλήρωση αυτού του κύματος, την απαραίτητη διόρθωση διεθνώς προτού φανεί εάν τα χρηματιστήρια θα κινηθούν ξανά υψηλότερα.

Σε αυτή την… κοιλιά, που ορισμένοι την αντιστοιχούν με το περιθώριο διόρθωσης του DAX προς τις 6.800 και 6.500 μονάδες πιθανότατα να δοκιμασθούν τα "πολυετή χαμηλά" για ΓΔ, Ftse20, Τραπεζικό Δείκτη και μετοχές σηματωρούς της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αλλωστε, όπως πλειστάκις έχει αναφερθεί από το euro2day μέχρι να συναινέσουν οι γερμανοί σε όποιας μορφής ισχυροποίηση της ΕΕ και στήριξης των ασθενέστερων οι αγορές θα έχουν περάσει από αρκετά…κύματα. Υπομονή και σωστό… μέτρημα κυματισμών και κύκλων ευδιάκριτων εξελίξεων συνεκτιμώντας πως πολύ δύσκολα θα πετύχουμε τον…απόλυτο πάτο για τον δείκτη ή τη μετοχή, που μας ενδιαφέρουν.

Παρακολουθούμε βέβαια βραχυπρόθεσμα την εξέλιξη της τελευταίας κίνησης, καθώς ο 20άρης αν και πιέστηκε εχθές δεν έκανε τιμές χαμηλότερα των 665 και σε κλείσιμο κάτω από τις 672 μονάδες. Σύμφωνοι, στο…τσακ διασώθηκε (από τεχνικής πλευράς) και με την HSBC να υποβαθμίζει την τιμή στόχο για ελληνικές τράπεζες ο κλάδος πιθανότατα θα δοκιμασθεί από την αρχή της συνεδρίασης.

Ωστόσο δίνει υψηλότερη σύσταση για την Marfin Popular, ενώ θεωρεί κορυφαία επιλογή την Κύπρου. Κοντολογίς τους μόνους δύο ομίλους που σε ουδεμία φάση της κρίσης προσέφυγαν στις… περίφημους πρόνοιες και καλύψεις του Δημοσίου, της ΕΚΤ κ.λ.π Πιθανόν κάτι να λέει αυτό…

Εάν σήμερα "αντέξουν" οι 665 και 657 μονάδες (δηλαδή όπως έχουν δοθεί από το χθεσινό σχόλιο της 14.14) και τα 6,2-6,4 ευρώ για την Εθνική το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι ενδέχεται να κρύβει κάποιες εκπλήξεις για τους εν δυνάμει αγοραστές.

Σε αντίθετη περίπτωση οδεύουμε προς ακύρωση της τελευταίας αντίδρασης (ακολουθούμε το μέτρημα του φίλου zelis677- δες σχετικά σε Εκηβόλο) και ψάχνουμε για χαμηλότερες τιμές. Και βλέπουμε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v