Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προβλημάτισε η... στάση στις αντιστάσεις

Εάν δεν ΄΄δοκιμάσει΄΄ άμεσα τις αντιστάσεις (όπου σκόνταψε εχθές) το ΧΑ τότε ενδεχομένως να χρειαστούμε μία καλή άμυνα. Οι 670 μονάδες κριτήριο για τον FΤ 20 και τα 6,20-6,40 ευρώ κλειδί για την Εθνική.

Οι αγοραστές έκαναν το 5 στα 5, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος (…χρόνια πολλά φίλε μου και στους εορτάζοντες σήμερα) με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να φτάνουν στα όρια των βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων.

Επίπεδα, όπου σημειώθηκαν ρευστοποιήσεις για κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων θέσεων δημιουργώντας μία μικρή επιφύλαξη κυρίως στους βραχυπρόθεσμους παίκτες για τη συνέχεια.

Εως τις 1.480 αντέδρασε ο Γενικός Δείκτης, που τελικά διαμορφώθηκε στις 1.458 μονάδες.

Ανάλογη διακύμανση για τον FΤ 20 που με τοπικό υψηλό στις 692 έκλεισε τελικά στις 680 μονάδες. Πρακτικά το ΧΑ συνέχισε μέχρι τις πρώτες αντιστάσεις, απορροφήθηκε σχεδόν αδιάφορα η όποια προσφορά εκδηλώθηκε με αφορμή και την ενέργεια της Fitch, ενώ η υπεραντίδραση των μεσαιό-μικρών είναι αλήθεια πως έβαλε αρκετούς σε δεύτερες σκέψεις.

Πάγια εκτίμηση μας πως μεσο-μακροπρόθεσμα οι αγοραστές σε επίπεδα 600-680 μονάδων (για τον FΤ 20) σε ορίζοντα 12μηνου πιθανότατα θα βγουν θ ε α μ α τ ι κ ά κερδισμένοι.

Ωστόσο ο καταλύτης που φαίνεται, πως μπορεί να αλλάξει τον ρουν των ευρωαγορών θα σχηματοποιηθεί (από) τον Μάρτιο και αφού προηγουμένως το Βερολίνο έχει… ξεμπερδέψει με τα δικά του ομόλογα- κρατικούς τίτλους.

Μέχρι τότε θα συνεχίζονται οι διεργασίες και για την ελληνική οικονομία (…επιμήκυνση, αναδιάρθρωση κ.α.) κυρίως όμως οι ζυμώσεις και υποχρεωτικές κινήσεις των μεγαλομετόχων στις ελληνικές τράπεζες.

Κάτι τέτοιο μας υποχρεώνει να ακολουθούμε από πολύ κοντά- ασφυκτικά θα λέγαμε- την βραχυπρόθεσμη τάση, την ημερήσια ακόμη και ενδοσυνεδριακή εξέλιξη των δεικτών, μετοχών που παρακολουθούμε. Και είναι εμφανές, μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση- πως θα πρέπει άμεσα (σήμερα-αύριο) να επιβεβαιωθεί (ή όχι ) η δυνατότητα συνέχειας του Γενικού Δείκτη προς τις 1.520 μονάδες, του 20άρη πάνω από τις 700-705 και των τραπεζών πάνω από την πρώτη αντίσταση, όπου ΄΄σκόνταψαν΄΄ εχθές.

Το ό τι για παράδειγμα η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντέδρασε μ έ χ ρ ι τα 6,71 ευρώ για να ΄΄γυρίσει΄΄ έως τα 6,44 (τελικό κλείσιμο στα 6,45 ευρώ) με υψηλότατες συναλλαγές σχεδόν με το κλείσιμο είναι μία παράμετρος που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί από την αρχή κιόλας της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v