Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει την... όρεξη η προσέγγιση αντιστάσεων

Η διαφαινόμενη ανοδική διάσπαση των βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων ανοίγει την… όρεξη των βραχυπρόθεσμων παιχτών και εκτινάσσει τον 20άρη στις 700 μ. Κλέβει την παράσταση η 3Ε. Κέρδη για ΕΤΕ, ΕFG, MIG, TT.

Για τρίτη φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιχειρείται η προσέγγιση – δοκιμασία σημαντικών βραχυπρόθεσμων αντιστάσεων.

Προς τις 1.465-1.470 μονάδες πριν από λίγο ο Γενικός Δείκτης, με στόχο την υπέρβαση των 680 μονάδων ο FTSE-20.

Κάτι που ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά βραχυπρόθεσμων παιχτών της αγοράς Παραγώγων, οι οποίοι έσπευσαν να κλείσουν ένα μέρος από τις short θέσεις τους, μην τυχόν και… εγκλωβιστούν από ενδεχόμενη υπέρβαση των 700 μονάδων.

Με συγκριτικά αυξανόμενες συναλλαγές από τις 13:40 και μετά. Με επιλεκτικές, στοχευμένες κινήσεις – αγορές κυρίως σε μη τραπεζικές δυνάμεις.

Αναμφίβολα, την παράσταση «κλέβει» η Coca Cola 3E, που διασπά ανοδικά τη μέχρι πρότινος κορυφή των 21 ευρώ.

Πλέον, στη μετοχή της 3E τοποθετούνται και βραχυπρόθεσμα κεφάλαια, καθώς αυτή ακριβώς η υπέρβαση δημιουργεί δυναμική και σε βραχύβιο ορίζοντα.

Σημειωτέον, πως για τη μετοχή της 3E, ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων είχε σημειωθεί στα 15,40 ευρώ, στις 27/1/2010.

Έκτοτε, ακολουθείται μία μεσοπρόθεσμα σταθερά ανοδική πορεία που φτάνει πλέον το 29,3%, και από την αρχή του χρόνου στο 9,5%.

Εδώ και καιρό θεωρούμε την περίπτωση της 3E ενδεικτική, μίας σταδιακής μεταστροφής κεφαλαίων – ενδιαφέροντος από τον τραπεζικό κλάδο προς τίτλους εταιριών από άλλους κλάδους, τομείς.

Η 3E ήταν η πρώτη περίπτωση εισηγμένης του 20άρη που προσέλκυσε από τις αρχές του 2010 επενδυτικά κεφάλαια (κυρίως αμερικανικά) που αποχωρούσαν από τις τράπεζες.

Όμως, ανάλογη τάση διαμορφώθηκε στη συνέχεια του 2010 και για άλλες μη τραπεζικές δυνάμεις.

Για παράδειγμα, η μετοχή του Τιτάνα σημείωσε το χαμηλό της στα 13,15 ευρώ στις 26/5.

Έκτοτε, ακολουθείται μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά, με την τρέχουσα τιμή πλέον στα 15,76 ευρώ.

Για τη μετοχή του Ελλάκτωρα, η ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων σημειώθηκε στα 2,56 ευρώ στις 8/6.

Για τον Μυτιληναίο, στα 3,53 ευρώ στις 9/2/2010, για τη Motor Oil στα 6,70 ευρώ στις 7/6, για τη Jumbo στα 4,50 ευρώ στις 7/5.

Από τη γνωστή μη τραπεζική τριάδα, για τον ΟΤΕ χαμηλή τιμή σημειώθηκε στα 5,16 ευρώ, στις 29/9, σχεδόν δυο μήνες νωρίτερα στα 9,95 ευρώ καταγράφηκε ελάχιστη τιμή 52 εβδομάδων για τον ΟΠΑΠ.

Τελευταία ήταν η ΔΕΗ που έγραψε χαμηλό στα 10,03 ευρώ, στην αρχή του χρόνου και συγκεκριμένα στις 5 Ιανουαρίου.

Σε σύγκριση με τις κυριότερες τραπεζικές μετοχές, διαπιστώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος του 20άρη έχει «δει τα χαμηλά» 52 εβδομάδων αρκετούς μήνες πιο νωρίς, για παράδειγμα από την Εθνική, την Alpha Bank ή τη Eurobank.

Συγκεκριμένα, για την Εθνική ελάχιστη τιμή είναι τα 5,62 ευρώ στις 11/1/2011, για την Alpha Bank τα 3,26 ευρώ στην ίδια συνεδρίαση, για τη Eurobank τα 3,25 ευρώ στις 10 του ίδιου μήνα.

Διαπιστώνεται πρακτικά πως στη διάρκεια της διόρθωσης των τραπεζικών μετοχών, της υπερδωδεκάμηνης ταλαιπωρίας του κλάδου, μέρος από το έξυπνο χρήμα στρέφεται προς μετοχές άλλων κατηγοριών, δραστηριότητας.

Τάση που δεν περιορίζεται στον FTSE-20.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ενδεικτικότερες θεωρούνται οι περιπτώσεις των Frigoglass, Fourlis, Mετκα, ΕΧΑΕ, J&P ΑΒΑΞ.

Και προς το τέλος του 2010 για Τέρνα Ενεργειακή, Forthnet, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, Γενική Τράπεζα.

Αναμφίβολα, για να γυρίσει βραχυμεσοπρόθεσμα η αγορά και να αλλάξει τάση θα χρειαστεί η συνδρομή των τραπεζών.

Μέχρις ότου συμβεί όμως αυτό, φαίνεται πως μέρος του έξυπνου χρήματος έχει μεταφερθεί και κάνει παιχνίδι, είτε επενδύει σε μη τραπεζικούς τίτλους.

Αυτό εξηγεί την πριν από λίγο ισχυροποίηση της τάσης για 3E, Tιτάν, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο.

Κίνηση που… παρασύρει και τραπεζικές μετοχές με την Εθνική να ξεπερνά το 2,1% σε απόδοση και τα 6,42 ευρώ.

Στα 3,70 η Alpha Bank, στα 1,55 η Πειραιώς, με τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE-20 να βρίσκονται μία… ανάσα από την ανοδική διάσπαση των 1.480-1.490 και των 695 μονάδων αντίστοιχα.

Αναμφίβολα, το… βραχυπρόθεσμο παιχνίδι αποκτά πλέον άλλο ενδιαφέρον.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v