Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίδραση κόντρα στην ευρωδιόρθωση

Ανοδική κίνηση, κόντρα στη διόρθωση των ευρωαγορών επιχειρείται στο ΧΑ. Με νέες κορυφές για τον Γ.Δ. προς τις 1.530 και για τον FTSE-20 προς τις 714 μονάδες. Νέα υψηλά για 3E, υπεραντίδραση για Κύπρου, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΒΙΟΧΚ, ΜΟΗ.

Συνεχίζει υψηλότερα το ΧΑ και παρά το γεγονός πως οι κυριότερες ευρωαγορές διορθώνουν.

Με τους βασικούς δείκτες να κινούνται προς τη δημιουργία σχηματισμού «διπλής κορυφής», κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι σήμερα – αύριο.

Συγκεκριμένα για τον Γενικό Δείκτη οι 1.525 μονάδες είναι το μέγιστο, μέχρι τώρα, ενώ για τον FTSE-20 διαμορφώνεται στις 712 μονάδες.

Γύρω στις 14:10 αυτά και καθώς οι αγοραστές επανέρχονταν δριμύτεροι αυτή τη φορά και σε τραπεζικούς τίτλους.

Έτσι, η υπεραπόδοση των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, τα νέα υψηλά 52 εβδομάδων για την Coca Cola, είχαν τη συνδρομή της ισχυροποιούμενης αντίδρασης των Κύπρου, ΤΤ και Εθνικής.

Λίγο μετά τις 14:12 σημειώνονταν νέα υψηλή τιμή πάνω από τις αρχικές κορυφές (που σημειώθηκαν στις περίπου 11:25).

Στην αγορά τον κύριο λόγο έχουν οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες, όπως φάνηκε κυρίως εχθές από την υπεραντίδραση τραπεζικών τίτλων, κυρίως όμως της Eurobank, που φαίνεται να στριμώχνουν τους πωλητές.

Η μετοχή της Eurobank διαθέτει έναν από τους επιθετικότερους συντελεστές ΒΗΤΑ, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση, και ενισχύει την εκτίμηση μερίδας αναλυτών για ένα βραχύδιο short covering.

Δεν είναι τυχαίο πως η αντίδραση του ΧΑ επιχειρείται κόντρα στη διόρθωση των ευρωαγορών, κόντρα στο -0,8% πριν από λίγο του Dax, καθώς υποχωρούσε στις 7.020 μονάδες και βεβαίως υπό την… σκιά της τελευταίας ανάλυσης – προειδοποίησης της UBS.

Ο μεν Γ.Δ. προσεγγίζει τις 1.530 μονάδες, ο δε 20άρης ξεπερνά οριακά τις 712.

Με τις συναλλαγές στα 75 εκατ. ευρώ, κάτι που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί με τις χθεσινές συναλλαγές.

Περίπου 130 εκατ. ευρώ και άλλα 14 εκατ. ευρώ με τη μορφή πακέτων, και με συνολικό αριθμό μετοχών στα περίπου 61,6 εκατ. ευρώ, φαίνεται πως έχουν μία βραχύδια κίνηση με σημαντικές υπεραξίες.

Ωστόσο, θα πρέπει να συνεκτιμούμε τη διαφαινόμενη διόρθωση των ευρωαγορών, την κόντρα κίνηση του ΧΑ και τις διψήφιες πλέον υπεραξίες που κερδίζουν σε διάστημα μόλις 2-3 ημερών.

Σύμφωνη η ενδοσυνεδριακή τάση προσφέρει χθες και σήμερα σημαντικά περιθώρια απόδοσης.

Βρισκόμαστε, όμως, πλέον κοντά σε… πονηρές τεχνικές περιοχές, και με τις ευρωαγορές να κλίνουν λίγο χαμηλότερα.

Εάν υποθέσουμε πως η αγορά κερδίζει και αυτό το βραχυπρόθεσμο στοίχημα, η κίνηση που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει τον ΓΔ στις 1.580-1.600 μονάδες, τον FTSE-20 προς τις 750 και την Εθνική στα 7,2-7,4 ευρώ.

Στην αντίθετη, όμως, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, για κάθε ενδεχόμενο, για μερική κατοχύρωση θέσεων μέχρι τα επίπεδα των 1.490-1.500 για τον Γ.Δ. και των 680 μονάδων για τον FTSE-20.

Σημεία που δεν θα μας προβληματίζει ιδιαίτερα μια ενδεχόμενη βραχύδια διόρθωση.

Δεδομένου ότι αύριο είναι η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί να κατοχυρωθούν βραχυπρόθεσμες θέσεις και εν όψει Σ/Κ και εάν συνεχίζεται η υποχώρηση των ευρωαγορών.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς, κρατάμε τα νέα υψηλά για την 3E στα 21,75 ευρώ, τα νέα υψηλά της Frigoglass και τη γενικότερα θετική πορεία των 18 από τις 20 μετοχές του… παλαιού 40άρη.

Ενδιαφέρον όμως, παρουσιάζει, πάντα βραχυπρόθεσμα, και η χαμηλότερη αποτίμηση, καθώς αντιδρούν μετοχές όπως Ευρωσύμβουλοι, Κλουκίνας – Λάππας, Intracom, ΣΩΛΚ, Ιατρικό, Νηρέας, Σελόντα, και ακόμη λίγες από αυτήν την κατηγορία.

Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην εξέλιξη της βραχυπρόθεσμης τάσης, χωρίς, όμως, να διαφεύγει της προσοχής μας το αυξανόμενο ρίσκο, κυρίως για όσους κινούνται στο περιθώριο του Τ+3.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v