Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Είναι νωρίς να μιλάμε για αλλαγή τάσης…

Η υπέρβαση των 695-700 μονάδων (FT 20) γεννά προσδοκίες σε βραχυπρόθεσμους παίκτες. Όμως η ΕΤΕ παραμένει στην ζώνη των 6,70 ευρώ, ο ΓΔ στην περιοχή των 1.500 μ., την ώρα που έχει «ανάψει» η συζήτηση για το…ελληνικό χρέος.

Η Coca Cola πάει με όλα, σημείωνε εχθές εύστοχα ο Θανάσης Σταυρόπουλος και εμείς θα συμπληρώναμε, πως αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό. Και αποτυπώνεται στο… ταμπλώ με την θεαματική ανοδική κίνηση της μετοχής από τα χαμηλά των 15,40 ευρώ στις 27 Ιανουαρίου του 2010.

Ενδεικτική περίπτωση ο όμιλος και βεβαίως η μετοχή (με το ΧΑ να επιβεβαιώνει τον προεξοφλητικό ρόλο και τον κανόνα των αγορών) καθώς αναδεικνύεται αυτό που συμβαίνει στο χρηματιστήριο για σχεδόν ένα χρόνο. Και όπου όσο δεν εμπνέουν απόλυτη ασφάλεια οι τράπεζες θα συνεχίζεται, κάτι που επίσης προεξοφλείται χρηματιστηριακά από τα μέσα του 2010.

Χιλιοειπωμένη η θέση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά σχετίζεται άμεσα με την εύστοχη προσέγγιση του Στέφανου Κοτζαμάνη για τους διορατικούς που αναζητούν τα… σίγουρα χαρτιά.

Κατά την εκτίμηση αρκετών φίλων (εκτίμηση, που ασπαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό) το πιο ενδιαφέρον στοίχημα στο ΧΑ είναι ο εντοπισμός επενδυτικών ευκαιριών σε ορίζοντα 6-9 ή και 12 μηνών.

Επανερχόμαστε όμως στην εξελισσόμενη βραχυπρόθεσμη τάση, τη στιγμή που η Wall διορθώνει λόγω τραπεζικών πιέσεων. Και σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Βερολίνο έχει… ανάψει η εικοτολογία για την… τύχη του ελληνικού χρέους, των διάφορων προτάσεων και σχεδιασμών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ή φημολογούνται. Πολύ μεγάλο το στοίχημα με την Αγγελική Παπαμιλτιάδου να κάνει λόγο για… γερμανική συναίνεση με αντάλλαγμα αναδιάρθρωση.

Όλα, μα όλα, στο τραπέζι με τα περισσότερα πονταρίσματα να έχουν για πολλούς και διάφορους λόγους ορίζοντα Μαρτίου.

Επιμένουμε τεχνικά (παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων φίλων, όπως ο nik/salonk) θεωρώντας την χθεσινή… έκπληξη συνέπεια ενός τεχνικότατου εγκλωβισμού συγκεκριμένων παικτών- πωλητών στα Παράγωγα και μίας εσπευσμένης προσπάθειας για αντασφάλιση κινδύνου.

Αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα, πως οι αλλεπάλληλες αποτυχημένες προσπάθειες στο ΧΑ για ανοδική διάσπαση σημαντικών αντιστάσεων είχε ανοίξει την όρεξη των short παικτών. Όπως επίσης το ότι οι ίδιοι επιχείρησαν να ενισχύσουν τις θέσεις τους (λίγο πριν τις 13:30) όταν φάνηκε πως Γενικός Δείκτης και FTSE 20…δεν μπορούν και άρα «γυρίζουν» για χαμηλότερα.

Η αντίπαλη πλευρά δεν τους έκανε το κέφι, οι αγοραστές βγήκαν επιθετικά κυρίως μέσω της CCH, οδηγώντας την σε ανοδική διάσπαση του-μέχρι τότε- υψηλού των 21 ευρώ δίνοντας παράλληλα δυναμική στο παιχνίδι και σε μετοχές των ΔΕΗ,ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Το ενδεχόμενο να… ξεφύγει ο 20άρης πάνω από τις 695-700 μονάδες ήταν ένα πρόβλημα για όσους είχαν ανοίξει επιπλέον θέσεις πώλησης μέχρι τις 13,30-13,45. Δεν είναι επίσης τυχαίο, πως συγκεκριμένοι κύκλοι- λόγω της αυξημένης πλέον στάθμισης της CCH- έχουν διευρύνει το καλάθι τους ενώ παίζουν και το ΣΜΕ της μετοχής. Πλέον η CCH είναι εξαιρετικά υπολογίσιμη δύναμη και από πλευράς βαρύτητας στην διαμόρφωση του ΓΔ και του FTSE 20.

Όμως επί της ουσίας η προσέγγιση μας δεν έχει αλλάξει στο ελάχιστο, παρακολουθούμε την προσέγγιση όλων των φίλων μας και τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα εκτιμώντας πως σήμερα-αύριο θα φανεί εάν ο FTSE 20 μπορεί όντως να υπερβεί τις 720 και προσεγγίζοντας την περιοχή των 750 μονάδων να μας οδηγεί σε αλλαγή τάσης. Και αναθεώρηση της βραχυπρόθεσμης διάθεσης μας.

Ακόμη όλα τα ενδεχόμενα είναι στο… τραπέζι και οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις δελεαστικές για όποιον θέλει να κατοχυρώσει θέσεις. Είναι επίσης πρώιμο να ειπωθεί, πως… είδαμε τα χαμηλά της αγοράς ή του τάδε δείκτη ή της δείνα μετοχής (καθώς οι τράπεζες «χρωστούν» χαμηλότερες τιμές) ή ότι μετά την υπέρβαση των 695-700 μονάδων «φεύγουμε» με τη μία για πολύ ψηλότερα.

Ψύχραιμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v