Κέρδη 9,5% το 2011 στη Σοφοκλέους

Στην 6η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2011 το ΧΑ, ξεπερνώντας σε αποδόσεις Ιταλία και Ισπανία. Short covering σε αρκετούς τίτλους με τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 35 συνεδριάσεων. Τι λένε παράγοντες της αγοράς.

Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση και έβδομη θετική στις τελευταίες οκτώ, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο να έχει σβήσει τις αρχικές απώλειες του 2011, αλλά και να σημειώνει κέρδη 9,41% από το κλείσιμο τις 31/12/2010.

Αυτό, σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec., φέρνει το Χ.Α. στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των πιο κερδισμένων Αγορών (μέχρι στιγμής) για το 2011, όπου η πρώτη δεκάδα διαμορφώνεται ως εξής: Μογγολία (+15,61%), Βελιγράδι (+15,4%), Βουκουρέστι (+10,62%), Νιγηρία (+9,85%), Κύπρος (+9,82%), Αθήνα (+9,41%), Βουδαπέστη (+8,63%), Ιταλία (+8,57%), Λετονία (+8,26%) και Ισπανία (+8,16%).

Οι σημερινοί αγοραστές στο Χ.Α. αγνόησαν επιδεικτικά την επιφυλακτική εικόνα σχεδόν όλων των μεγάλων διεθνών Χρηματιστηρίων και ακολουθώντας τον θετικό βηματισμό των Χρηματιστηρίων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, προσέθεσαν ακόμα μία θετική συνεδρίαση για τον Γενικό Δείκτη.

Μάλιστα λίγο μετά τις 14.30 οι πρωτοβουλίες από πλευράς αγοραστών πήραν επιθετικότερο χαρακτήρα και με “ατμομηχανή” τον Τραπεζικό κλάδο έδωσαν “στροφές” στην ανοδική κίνηση που δεν πτοήθηκε ούτε από το ελαφρώς αρνητικό ξεκίνημα της Wall Street.

Ασφαλώς η αρνητική εικόνα των διεθνών Αγορών ξεκίνησε από την Ασία, όπου αξίζει να σημειωθεί ότι τα CDS 5ετίας για την Ιαπωνία χτύπησαν υψηλό εξαμήνου, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται (!).

Απόλυτα επιφυλακτική και η εικόνα των μεγάλων Ευρωπαϊκών Αγορών, προϊδεάζουν για πιθανή διόρθωση από τα υψηλά 28 μηνών, τα οποία μεταξύ άλλων σήμερα έδειξαν να επηρεάζονται και από την διαγραφόμενη πολιτική αστάθεια στην Ιρλανδία (παραιτήθηκαν έξι Υπουργοί της Κυβέρνησης).

Πιο συγκεκριμένα, επιμένουν οι ανησυχίες ότι οι αρχές της Κίνας θα λάβουν επιπρόσθετα μέτρα αποθέρμανσης του πληθωρισμού, αυξάνοντας περαιτέρω τα επιτόκια, μετά την επιτάχυνση της οικονομίας της Χώρας το τέταρτο τρίμηνο.

Επίσης η Ισπανία σχεδιάζει να διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ στις προβληματικές της Τράπεζες, γνωστές ως cajas, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Η κίνηση φαίνεται να αποτελεί μέρος της προσπάθειας να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών ότι οι Τράπεζες δεν μπορούν να αυξήσουν μόνες τους τα κεφάλαιά τους, αναφέρει η εφημερίδα. Επιπρόσθετα, πηγές δηλώνουν στην Journal ότι η Ισπανία πιθανότατα θα κινηθεί για να αμβλύνει τη δομή των Τραπεζών, πολλές από τις οποίες έχουν σύνθετα ιδιοκτησιακά καθεστώτα και αποκαλύπτουν πολύ λίγες χρηματοοικονομικές πληροφορίες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., αρκετοί επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν ότι η Σοφοκλέους πλησιάζει στα πρώτα κομβικά σημεία σταθεροποίησης όπου θα κληθεί να “χωνέψει” τις νέες αποτιμήσεις και αυτό θα αυξήσει την μεταβλητότητα, στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η Αγορά θα αλλάξει πολλές φορές κατεύθυνση, ακόμα και ενδοσυνεδριακά, προσφέροντας ευκαιρίας για trading και δημιουργώντας παγίδες εγκλωβισμού.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα δείχνει να αλλάζει μερικώς, στην λογική ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει αρκετά αρνητικά σενάρια, όμως είναι απορίας άξιον το πώς η Αγορά αυτό δεν το “έβλεπε” όταν οι τιμές ήταν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.
Παρά ταύτα οι εκτιμήσεις ξένων οίκων και “γκουρού” των Αγορών παραμένουν “γκρίζες” και μάλλον αντικρουόμενες.

Οι πολιτικές αρχές τις Ευρωζώνης τελικά θα δεχθούν την ιδέα ενός κοινού ομολόγου στην Ευρώπη, ως έναν από τους δρόμους που θα οδηγήσει στη λύση της κρίσης χρέους της περιοχής, σύμφωνα με νέο report της Merrill Lynch Wealth Management. Την ίδια στιγμή ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως σύντομα “βλέπει” να εφαρμόζεται η επιμήκυνση του δανείου της Ελλάδας - αλλά και τις Ιρλανδίας - παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης.

Όπως σημειώνει ο επικεφαλής επενδύσεων της Μerril Lynch, Βill O’ Νeill, η ιδέα του Ευρωομολόγου μπορεί να γίνει πραγματικότητα, αν όχι εντός του 2011, λίγο αργότερα, ωστόσο είναι βέβαιο πως θα συμβεί και θα αποτελέσει έναν σημαντικότατο παράγοντα για τις εξελίξεις στην Ευρώπη

Οι κάτοχοι Ελληνικών ομολόγων δεν είναι πιθανό να πάρουν πίσω όλα τα χρήματά τους εγκαίρως, εκτός και αν το κόστος δανεισμού υποχωρήσει.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο κ. Andrew Wilson, επικεφαλής του τμήματος fixed income της Goldman Sachs. “Εκτός και αν υπάρξει δραματική αλλαγή στη δομή των επιτοκίων -ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα- νομίζω ότι κάποιου είδους αναδιάρθρωση χρέους μετά το 2011 συγκεντρώνει υψηλές πιθανότητες” λέει ο κ. Wilson.

Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εφαρμοστεί το φημολογούμενο Γερμανικό σχέδιο για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, εκτιμά ο οικονομολόγος της Citigroup, Jurgen Michels.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, στην περίπτωση που το Ελληνικό Κράτος χρησιμοποιούσε δάνεια από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης για να επαναγοράσει τα ομόλογά του (όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα της Die Zeit), αυτό θα σήμαινε ένα “haircut” της τάξης του 30% στα ομόλογα σε σχέση με την ονομαστική τους αξία, εάν οι αγορές γίνονταν στις σημερινές τιμές.

Ακόμα και εάν οι αγορές γίνονταν σε επίπεδα υψηλότερων των σημερινών τιμών, όπως για παράδειγμα στα 85 σεντς ανά ευρώ, οι ζημιές και πάλι θα ήταν σημαντικές για τους ιδιώτες επενδυτές, τονίζει ο Michels.

Σύμφωνα με τον οίκο το πλεονέκτημα ενός τέτοιου σχεδίου είναι ότι θα μείωνε γρήγορα την αναλογία χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας, όμως, τα μειονεκτήματά του εάν εφαρμοστεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι σημαντικά, επισημαίνει η Citi.

Έτσι, ο οίκος καταλήγει ότι η εφαρμογή του πριν από το 2013, όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός διάσωσης της Ευρωζώνης, είναι απίθανη.

Σταθερό outlook διατηρεί για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες κατά το 2011 ο οίκος αξιολόγησης Fitch, αν και επισημαίνει τον κίνδυνο κάποιων πτωτικών πιέσεων και τονίζει πως υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των διαφόρων οικονομιών.

Αρνητικό outlook διατυπώνεται για τις τράπεζες της Ελλάδας και της Πορτογαλίας. "Το ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον στην Ιρλανδία, στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και -μέχρι κάποιον βαθμό- στην Ισπανία ενδεχομένως να οδηγήσει σε περαιτέρω κινήσεις ως προς την αξιολόγηση κατά το 2011", αναφέρει η σχετική έκθεση της Fitch και συμπληρώνει: "Οι Τράπεζες σε αυτές τις χώρες και οι προβληματικές Τράπεζες σε άλλες οικονομίες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στις παραδοσιακές πηγές χρηματοδότησης".

Επίσης, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, αναφέρει τον κίνδυνο περαιτέρω υποβαθμίσεων στην πιστοληπτική αξιολόγηση των υπερχρεωμένων Χωρών της Ευρωζώνης “ενδεχομένως τις επόμενες εβδομάδες”.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α. και στην σημερινή συνεδρίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι σημειώθηκε ο μεγαλύτερος τζίρος των τελευταίων 35 συνεδριάσεων, ότι και σήμερα το “short covering” σε αρκετούς τίτλους ήταν μάλλον πασιφανές, ενώ συνεχίστηκε η κινητικότητα και στην Αγορά Παραγώγων με τα Σ.Μ.Ε. του FTSE να παρουσιάζουν διαθέσεις περαιτέρω μείωσης των υποτιμήσεων.

Μόλις δύο οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο από τα ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Πειραιώς (-1,91%) και Jumbo (-2,33%, δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση με αύξηση των συναλλαγών), ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι μετοχές των Ελ. Πετρελαίων και του Τιτάνα.
 
Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Κύπρου (6,64%, μετά την είδηση για υπογραφή μνημονίουσυνεργασίας με την China Development Bank Corporation) και ΔΕΗ (+4,83%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Εθνική και του 2% για Βιοχάλκο, Coca-Cola,Alpha Bank, Eurobank. Με μικρότερα ημερήσια κέρδη οι υπόλοιποι τίτλοι του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης γρήγορα “είδε” το χαμηλό ημέρας των 1492,55 μονάδων (10.31), όμως μετά τις 13.16 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και έκλεισε πολύ κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 1546,93 μονάδες με κέρδη 2,62%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 165 εκατ. από τα οποία τα 10,8 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 119 ανοδικές μετοχές έναντι 47 πτωτικών και 34 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 20%.

Τέλος το δικαίωμα της Πειραιώς έκλεισε στα 1,13 ευρώ με κέρδη 0,89% διακινώντας 14,322.010 τεμάχια.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι μονόδρομος, τονίζει με εμφατικό τρόπο ο Δημήτρης Παπαριστείδης.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο διοίκησης της Fortius Finance μετά και την σημερινή συνεδρίαση η εγχώρια Αγορά, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, ότι έπιασε τον πρώτο στόχο και το Χ.Α. μάλλον θα μπει σε φάση σταθεροποίησης και “χωνέματος” των νέων αποτιμήσεων.

Ταυτόχρονα για την εκδήλωση του επόμενου ανοδικού κύματος και σύμφωνα με τον κ. Παπαριστείδη, το Χ.Α. θα περιμένει τα επόμενα μηνύματα από τις Αγορές ομολόγων και πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρ. Ένωση και στις πιθανολογούμενες ευεργετικές αποφάσεις.

Καθυστερημένο “January effect” διαπιστώνει στο Χ.Α. ο Θεόδωρος Κρίντας.

Οι αποτιμήσεις δικαιολογούν ανοδική αντίδραση και με τις κινήσεις της Αγοράς να προεξοφλούν θετικές εξελίξεις από πλευράς νέων που θα αφορούν την Κεντρική αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους της Περιφέρειας στην Ε.Ε. τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Κατά την άποψη του διευθύνοντος συμβούλου της Attica Wealth Management αν αντιμετωπιστεί εγκαίρως το πρόβλημα του χρέους, το “παζλ” των προβληματικών Χωρών δεν θα συμπεριλάβει και την Ισπανία και δεύτερο μπορεί να γίνει ένα μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς δημοσιονομική ενοποίηση στην Ε.Ε.

Ο κ. Κρίντας επισημαίνει την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α., ενώ αργά αλλά σταθερά βελτιώνεται και η συναλλακτική δραστηριότητα εκτός 20αρη.

Πιθανή σταθεροποίηση της υψηλής κεφαλαιοποίησης σε σχετικά υψηλότερα επίπεδα, θα μεταφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον στα μεσαία και χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό.

Σοβαρή ανατροπή των τεχνικών δεδομένων του τελευταίου εξαμήνου προκύπτουν μετά την δυναμική επιστροφή των αγοραστών στην Ελληνική Αγορά η οποία συνοδεύτηκε από διάχυση της ανόδου και αυξημένους τζίρους σε όλο το εύρος της, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η επενδυτική κοινότητα αναμένει άμεσα βιώσιμη λύση στην υπόθεση του Ελληνικού χρέους η οποία θα απελευθερώσει κεφάλαια για επενδύσεις και ρευστότητα από τις Τράπεζες.
Οι ζυμώσεις και η κινητικότητα που καταγράφεται σε επίπεδο δηλώσεων και διαψεύσεων –προς το παρόν- εκτιμάται ότι έχει άμεση σχέση με την διαμόρφωση μιας βιώσιμης κατάστασης η οποία θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην αντίληψη της επενδυτικής κοινότητας για την χρηματιστηριακή Αγορά και την προσέλκυση νέων εισροών.

Ημερομηνία ορόσημο αποτελεί η 4η Φεβρουαρίου όπου στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. φαίνεται ότι θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη πρόταση που θα αφορά μια συνολική λύση και η οποία θα έχει την συγκατάθεση της Γερμανίας.

Τεχνικά, η διάσπαση των 1.490 μονάδων, επίπεδο από το οποίο διέρχεται η πλαγιοκαθοδική αντίσταση από τον Αύγουστο του 2010, επιτάχυνε την ανοδική κίνηση η οποία ενισχύθηκε και από κινήσεις κάλυψης περιθωρίων από πωλησιακές θέσεις.

Χωρίς να αποκλείεται κάποιο διόρθωση τοπικού χαρακτήρα –στην λογική κατοχύρωσης κερδών ή αναδιάρθρωσης κερδισμένων θέσεων- η Αγορά φαίνεται ικανή πλέον να διεκδικήσει νέα επίπεδα διαπραγμάτευσης με πρώτο στόχο την ζώνη των κινητών μέσων των 200 ημερών οι οποίοι κινούνται λίγο υψηλότερα από την περιοχή των 1.570 μονάδων.

Η σκυτάλη των αποδόσεων εκτιμούμε ότι θα δοθεί στον Τραπεζικό κλάδο ο οποίος ακόμα δεν έχει δώσει ισχυρά σήματα αγορών, ενώ η ελληνική Αγορά έχει μεγάλα περιθώρια αυτονόμησης λόγω των σοβαρών αποκλίσεων που παρουσιάζει από το 2010 με τις κυριότερες ξένες αγορές.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η αυριανή συνεδρίαση συγκεντρώνει ισχυρές πιθανότητας να ξεκινήσει με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και πάρα πολλά θα κριθούν από την ικανότητα απορρόφησης της προσφοράς.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και με συναλλαγές που διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στα Σ.Μ.Ε. του 20αρη οι αγοραστές με σαφώς επιθετικότερες διαθέσεις μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,57%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 11822, τιμή εκκαθάρισης 713,37) κινήθηκαν μεταξύ 686,5 και 717,75 μονάδων.

Σχετικά μικρός ο δανεισμός τίτλων (2799600 Alpha Bank, 5600 ΟΤΕ, 6000 Ελ. Πετρέλαια, 20000 ΔΕΗ, 9900 Eurobank, 20000 Motor Oil), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (8269), Alpha Bank (3376), Πειραιώς (6055), Eurobank (1674), ΟΤΕ (1219), MIG (753), Κύπρου (1228), Ταχ. Ταμιευτήριο (476), Μυτιληναίος (448), Αγροτική (278), ΔΕΗ (811), Coca-Cola (340), Intralot (876), ΟΠΑΠ (269), ΓΕΚ (124), ΕΧΑΕ (217), Ελ. Πετρέλαια (335), Ελλάκτωρ (141).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 20/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (59040 τεμ.), Πειραιώς (64651 τεμ.), Alpha Bank (401000 τεμ.), MIG (44345 τεμ.), MPB (200000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (74479 τεμ.), Eurobank (221058 τεμ.), MIG (11935 τεμ.), MPB (22701 τεμ.), Ελλάκτωρα (10309 τεμ.), Κύπρου (13867 τεμ.), ΟΠΑΠ (23703 τεμ.), Πειραιώς (17717 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (9216331 τεμ.), Eurobank (14019405 τεμ.), Εθνική (7181391 τεμ.), Πειραιώς (22067159 τεμ.), MPB (11565239 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία IVALDI CAPITAL LLP γνωστοποιεί με την από 20/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΛΑΠΙΣ Α.Β.Ε.Ε.: Επενδυτής: IVALDI CAPITAL LLP. Εκδότης: ΑΛΑΠΙΣ Α.Β.Ε.Ε. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (319.415) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,13%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 19 Ιανουαρίου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 20/01/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ: Επενδυτής: Citigroup Global Markets Limited. Εκδότης: Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (1.229.769) μετοχές. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,37%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 19 Ιανουαρίου 2011.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v