Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ρυθμό ...Βερολίνου το ΧΑ

Στο ρυθμό της προεξόφλησης "γερμανικής λύσης" αναδιάρθρωσης του χρέους εισέρχεται και επίσημα από σήμερα το ΧΑ. "Αποδέκτες" οι τράπεζες, με ζητούμενη την στάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων (…και με υπεραξίες) παικτών.

Άλλη μία εβδομάδα με το ΧΑ να διεκδικεί μερίδιο και του βραχυπρόθεσμου ενδιαφέροντος.

Η διαμόρφωση των βασικών δεικτών αφήνει περιθώριο για πολλές… ερμηνείες, ενίοτε αμφίσημες καθώς αρκετοί παίκτες κατοχύρωσαν σημαντικές βραχυπρόθεσμες θέσεις- υπεραξίες. Με τον ΓΔ στις 1.536,5, τον Ftse20 στις 719 μονάδες με την Εθνική στα 6,89 ευρώ και μία ομάδα μετοχών να συνεχίζει την… διαφοροποίηση της από τη μέση απόδοση, που δίνει το… ταμπλώ.

Σε σταυροδρόμι- κατά την εκτίμηση μας, το ΧΑ με τους βραχυπρόθεσμους τεχνικούς δείκτες να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο περαιτέρω αντίδρασης- ίσως από λίγο χαμηλότερα επίπεδα- ενώ οι εξελίξεις σε ευρωπαικό και εσωτερικό μέτωπο "τρέχουν" ταχύτατα. Όμως ακόμη και αυτά τα σενάρια, που δημοσιοποιούνται κυρίως στον γερμανικό τύπο έχουν ορίζοντα Μαρτίου, τουλάχιστον.

Βέβαια προεξοφλητικός μηχανισμός τα χρηματιστήρια, το ΧΑ με την ενσωμάτωση- απορρόφηση των επερχόμενων να φαίνεται τουλάχιστον στην κατηγορία μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Κυρίως όμως στον Ftse20, την αποκλίνουσα διακύμανση τραπεζικών και μη μετοχών αλλά και τίτλων από εισηγμένων διάφορων κατηγοριών- δραστηριότητας.

Για εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους μέσω του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κάνουν λόγο τα γερμανικά ΜΜΕ (ειδικότερα το περιοδικό Der Spiegel) με την ελληνική πλευρά να διαρρέει την συγκρατημένη αισιοδοξία της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο- λύση.

Πρόκειται, είτε αυτή είτε οποιαδήποτε άλλη πρόταση- λύση, για κάτι που θα πρέπει κατ΄αρχήν να σχηματοποιηθεί, να λειτουργήσει κυρίως όμως να τελεσφορήσει. Πρακτικά πρόκειται για στοίχημα με ορίζοντα Μαρτίου-Απριλίου.

Από αυτή την άποψη είναι πρώιμο να προεξοφληθεί η…μονοκόματη πορεία του ΧΑ, να προσεγγισθεί το χρηματιστήριο χωρίς την πιθανότητα ακόμη ενός καθοδικού κύκλου προτού συνεχίσει η αγορά υψηλότερα. Αλλωστε και από τεχνικής πλευράς ακόμη μία επιβεβαίωση των ελάχιστων τιμών- πυθμένων 12-13 ετίας για βασικούς δείκτες και μετοχές δεν θα…έβλαπτε.

Ωστόσο για την καθαρά βραχυπρόθεσμη τάση (αυτήν, που εξαντλείται αυστηρά στο όριο του Τ συν 3) μένει να επιβεβαιωθεί άμεσα η ανθεκτικότητα λ.χ των 6,6-6,7 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, η στήριξη για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ που "αδειάσθηκαν" προς το τέλος της 21/1 όπως επίσης τα 20,80 ευρώ για την CCH. Επίσης καλοδεχούμενη θα ήταν η επιβεβαίωση της βραχυπρόθεσμης φοράς τραπεζικών τίτλων όπως λ.χ των Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου κυρίως όμως της Πειραιώς.

ΣΗΜ. Καλοδεχούμενη – αλλά και ενδιαφέρουσα- η προσέγγιση του Θεόδωρου Κ. (από το σχόλιο του Σαββάτου…σε κρίσιμο σταυροδρόμι η αγορά…)

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v