Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος με φορο-bonus και τα “δεύτερα” του 20αρη

Οι αλλαγές στη φορολογία έδωσαν εκ νέου τις πρωτοβουλίες στους αγοραστές οι οποίοι έστρεψαν την προσοχή τους σε εταιρείες με υψηλά μερίσματα. Κέρδη για ΟΠΑΠ (8,35%), 3Ε (4,06%), Μυτιληναίο (4,05%).

Η αλλαγή του φορολογικού συντελεστή στα διανεμόμενα και μη διανεμόμενα κέρδη έδωσε εκ νέου τις πρωτοβουλίες στους αγοραστές, που μετά το πρώτο έντονα ανοδικό ξεκίνημα που έφερε τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 1575,24 μονάδες (+2,66%) έστρεψαν μέρος της προσοχής τους σε εταιρείες που παραδοσιακά ακολουθούν υψηλή μερισματική πολιτική όπως οι ΟΠΑΠ, Motor Oil και Τρ. Ελλάδος (υποχώρησε σχετικά από το ενδοσυνεδριακό υψηλό).

Να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση έκλεισε με το Γενικό Δείκτη και το FTSE σε νέο υψηλό για το 2011, κάτι που δεν κατόρθωσε να επιτύχει ο Τραπεζικός δείκτης που μάλιστα έκλεισε και με οριακές απώλειες.

Πολλές είναι οι απόψεις των επαγγελματιών του χώρου τόσο για τα νέα φορολογικά μέτρα, όσο και για την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

Ο ΟΠΑΠ, η Motor Oil, η Coca Cola και η ΔΕΗ είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι εισηγμένες εταιρείες που θα ωφεληθούν περισσότερο από τις αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όπως και όλες οι κερδοφόρες εισηγμένες εταιρείες της Σοφοκλέους και περισσότερο εκείνες με υψηλή κερδοφορία και ταμειακές ροές.

Μάλιστα αρκετοί παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι ο ΟΠΑΠ μπορεί να συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και λόγω του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε χθες για τα τυχερά παιχνίδια. Ο τίτλος κινείται σε νέα υψηλά 8μηνου και έκλεισε επάνω στην θεωρούμενη ισχυρή αντίσταση των 14,80 ευρώ, επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της οποίας ανοίγει τον δρόμο προς την ζώνη 16,00 – 16,25 ευρώ.

Επίσης η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της Πειραιώς έδωσε “αέρα” ανόδου για τον τίτλο, άγνωστης όμως διάρκειας.

Από την άλλη αρκετοί επαγγελματίες του χώρου, εκτιμούν ότι αρνητική επίδραση στις συναλλαγές στο Χ.Α., αλλά και στα μεγέθη της ΕΧΑΕ, θα έχει η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων.

Ασφαλώς υπάρχει και η αντίθετη άποψη (συντάσσεται μα αυτή και ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ) σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να υπάρχει εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης στην πηγή, διότι η παρακράτηση 25% στα μερίσματα κατά την διανομή θα ισχύσει μόνο για Έλληνες μετόχους και όχι για ξένους ή/και για θυγατρικές τρίτων ξένων καθώς και Ευρωπαϊκών εταιρειών που η Ελλάδα έχει υπογράψει συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολόγησης.

Σύμφωνα με την ίδια άποψη η αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων είναι μάλλον αμελητέα και αυτό έδειξε να επιβεβαιώνει η σημερινή κίνηση του τίτλου της ΕΧΑΕ προς σχετικά υψηλότερα επίπεδα.

Ασφαλώς στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η Αγορά θα προσπαθήσει να “μαντέψει” ποιες εισηγμένες εν μέσω κρίσης θα κατορθώσουν να βγάλουν ικανοποιητικά κέρδη και βέβαια ποιες θα προχωρήσουν και σε διανομή μερίσματος.

Αντίθετα μετά τον πρώτο ενθουσιασμό οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι υποχώρησαν σημαντικά από τα αρχικά υψηλά και αυτό ίσως κάτι να σημαίνει για μία τόσο Τραπεζοκεντρική Αγορά όπως είναι η Σοφοκλέους.

Μάλιστα ίσως αξίζει σχετικής υποσημείωσης, ότι το “σήμα” υποχώρησης δόθηκε από τους Τραπεζικούς τίτλους που κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις στήριξαν την ανοδική αντίδραση, δηλαδή Εθνική, Alpha Bank και Eurobank.

Σε κάθε περίπτωση και η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι η Αγορά θέλει το κάτι παραπάνω προκειμένου να υπερκεραστούν σημαντικές αντιστάσεις όπως η ζώνη 1564 – 1580 για τον Γενικό Δείκτη και η εξ ίσου δυσκολοκατάβλητη ζώνη 735 – 740 για τον FTSE.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η αδυναμία των Τραπεζικών τίτλων να κινηθούν σημαντικά ψηλότερα, εντοπίστηκε μάλλον έγκαιρα από τους εν δυνάμει αγοραστές οι οποίοι μετέφεραν μέρος της ρευστότητας στους υπόλοιπους τίτλους του 20αρη, όμως αυτό θα πρέπει να έχει και συνέχεια αν οι Τραπεζικές μετοχές παραμείνουν αδύναμες.

Να σημειωθεί ότι από τους μη Τραπεζικούς τίτλους του FTSE, μόνο η μετοχή του Τιτάνα έκλεισε με αρνητικό πρόσημο.

Επίσης ίσως αξίζει αναφοράς η σχετική επιστροφή των αγοραστών στην Αγορά Παραγώγων, όπως και οι διαθέσεις μείωσης των υποτιμήσεων.

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της Αγοράς δείχνει συγκρατημένα αισιόδοξη, όμως η ψυχολογία παραμένει ευμετάβλητη και δεν αποκλείεται να υποτροπιάσει αν δεν δείξουν να επαληθεύονται οι προσδοκίες για εξεύρεση λύσης στην κρίση χρέους.

Κατά πολλούς θεωρείται βέβαιο ότι κάποιες προτάσεις θα συνεχίσουν να συζητούνται, όμως η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών δεν γνωρίζει ούτε το τελικό σχέδιο ούτε τον χρόνο εκδήλωσής του.

Ασφαλώς αν δεν υπάρξουν κάποιες πρώτες ενδείξεις στην σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου και όλα μετατεθούν στην επόμενη σύνοδο στις 24 και 25 Μαρτίου, η εσωστρέφεια και τα αρνητικά σενάρια θα επιστρέψουν ταχύτατα στην Σοφοκλέους, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τους “καθυστερημένους” αγοραστές.

Βέβαια υπάρχουν και οι πιο απαισιόδοξοι που επισημαίνουν ότι η μέχρι στιγμής ανέξοδη παραφιλολογία και οι συζητήσεις για ανεύρεση λύση στους κόλπους της Ευρωζώνης, “τυχαία” ξεκίνησε όταν άρχισαν να μειώνονται οι αγορές Κρατικών χρεογράφων από την ΕΚΤ και ότι οι επενδυτές θα πρέπει να κρατάνε “μικρό καλάθι” τουλάχιστον για τα αποτελέσματα της συνόδου του Φεβρουαρίου, έστω και αν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιρλανδία πιέζουν ασφυκτικά.

Επιστρέφοντας στο Τραπεζικό ταμπλό, ο τίτλος της Εθνικής, όπως χθες έτσι και σήμερα σκόνταψε μπροστά στα 7,14 ευρώ και γύρισε μάλλον άτσαλα. Έτσι το τελευταίο δίμηνο η μετοχή δείχνει να δυσκολεύεται ιδιαίτερα όταν μπαίνει στην ζώνη 7,10 – 7,30 και πολύ περισσότερο να πετύχει το τεχνικά ζητούμενο που θα αλλάξει εν μέρει τα τεχνικά δεδομένα, δηλαδή την επιβεβαιωμένη υπέρβαση των 7,70 ευρώ.

Άρα σε περίπτωση σχετικής υποχώρησης δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί εκ νέου η στήριξη στα 6,60 ευρώ.

Σημαντικές ανακατατάξεις στην πρώτη οκτάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. που διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (8,08 δισ), Εθνική (6,45 δισ), ΟΠΑΠ (4,72 δισ), ΟΤΕ (3,63 δισ), Κύπρου (2,83 δισ), ΔΕΗ (2,69 δισ), Eurobank (2,21 δισ), Alpha Bank (2,18 δισ). Να σημειωθεί ότι πέρασαν στην ένατη θέση και πάνω από τα 2 δισ τα Ελ. Πετρέλαια (2,04 δισ).

Θετική η εικόνα στις διεθνείς Αγορές μετά την χθεσινή ομιλία Ομπάμα, καθώς ο Αμερικανός Πρόεδρος υιοθέτησε αρκετές από τις προτάσεις των Ρεπουμπλικάνων, όπως το πάγωμα ορισμένων δημοσίων δαπανών, αλλά και την μείωση της φορολογίας των Επιχειρήσεων.

Τώρα, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στις αποψινές κρίσιμες ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και πολύ περισσότερο στην ανακοίνωση του επίσημου ΑΕΠ δ΄ τριμήνου των ΗΠΑ στις 28 τρέχοντος.

Προς “συντριβή τρένου” οδεύουν οι ΗΠΑ στα χέρια των κερδοσκόπων των ομολόγων, εάν η Ουάσιγκτον δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά της προβλήματα, προειδοποίησε ο Nouriel Roubini από το Νταβός.

Το δημοσιονομικό πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Οι vigilantes των ομολόγων (σ.σ. οι επενδυτές που βάζουν στο στόχαστρο μια χώρα και ανεβάζουν το κόστος δανεισμού της) δεν έχουν ξυπνήσει ακόμα στις ΗΠΑ όπως συνέβη στην Ευρωζώνη” είπε ο οικονομολόγος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg στους πελάτες του διεθνούς πρακτορείου, το 59% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι μέχρι το 2016 τουλάχιστον ένα μέλος της Ευρωζώνης θα εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση. Το 11% των ερωτηθέντων στην Bloomberg Global Poll εκτιμά ότι η εξέλιξη αυτή θα υλοποιηθεί μέσα σε διάστημα 12 μηνών.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων, συγκεκριμένα το 74%, προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί τελικά σε χρεοκοπία. Το 53% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι και η Ιρλανδία θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Ως προς την Πορτογαλία, το 47% των ερωτηθέντων βλέπει ενδεχόμενο χρεοκοπίας, ενώ το 48% το αποκλείει. Πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την Ισπανία, για την οποία το 66% των ερωτηθέντων δεν βλέπει ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Να προχωρήσει σε συμφωνία με τους πιστωτές της για αναδιάρθρωση του χρέους της προτρέπει την Ελλάδα ο Γερμανός οικονομολόγος, Χανς Βέρνερ Ζιν, διευθυντής του Ινστιτούτου του Μονάχου για την Οικονομία IFO, αντικρούοντας το σενάριο δανειοδότησης της Ελλάδας από το μηχανισμό EFSF για επαναγορά του χρέους της.

Η Ελλάδα θα ήταν προτιμότερο να συμφωνήσει αναδιάρθρωση του χρέους της με τις Τράπεζες, αυτές μπορούν να της χορηγήσουν νέες πιστώσεις αντικαθιστώντας τα παλιά χρέη”, λέει ο κ. Ζιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sddeutsche Zeitung.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, σαφέστατη η υπεροπλία των τίτλων με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου με τις μεγαλύτερες απώλειες έκλεισε η Eurobank (-2,38%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μίας ποσοστιαίας μονάδας ακολούθησαν οι Εθνική και Alpha Bank.
 
Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Ταχ. Ταμιευτήριο, Τιτάν και MPB.

Αντίθετα στις πρώτες θέσεις των Δεικτοβαρών κερδισμένων οι ΟΠΑΠ (+8,35%) και Πειραιώς (+5,06%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 4% για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Coca-Cola και του 3% για Κύπρου και Motor Oil.

Μικρότερα ημερήσια κέρδη για τους υπόλοιπους τίτλους του FTSE.

Σημειώστε ότι μέσω των δημοπρασιών έκλεισαν στο υψηλό ημέρας οι Coca-Cola, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Κύπρου.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1575,24 μονάδες (12.01) και τελικά υποχώρησε σχετικά και έκλεισε στις 1567,83 μονάδες με κέρδη 2,18%, ενώ ο τζίρος ενισχύθηκε στα 132 εκατ. από τα οποία τα 12,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Αλλαγή προς το καλύτερο από την τελική εικόνα με 123 ανοδικές μετοχές έναντι 53 πτωτικών και 25 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 6 έως 14,29%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πιθανότητες σημαντικής διόρθωσης στις διεθνείς Αγορές, εντοπίζει ο Πάνος Δάντης.
Οι διεθνείς Αγορές βρίσκονται σε ανοδικό κύκλο, με το δείκτη - βαρόμετρο παγκοσμίως τον S&P500 να έχει δώσει 24% κέρδη από τα τέλη Αυγούστου έως και σήμερα.

Όσοι επενδυτές δεν πίστεψαν στα καταστροφικά σενάρια έχουν καταγράψει πολύ μεγάλα κέρδη από αυτό το ράλι ειδικά σε μερικούς τομείς όπως οι μετοχές των εταιρειών που παράγουν ή εμπορεύονται μέταλλα και τρόφιμα.

Και φυσικά μετά από κάθε ανάλογη άνοδο η ψυχολογία των επενδυτών είναι κοντά στα επίπεδα της απληστίας και του εφησυχασμού, επίπεδα που κυοφορούν μια καλή διόρθωση.
Σχεδόν όλες οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις των τιμών των μετοχών καθοδηγούνται από τα συναισθήματα των επενδυτών, με τις ανοδικές τιμές να οδηγούν στην απληστία και τις πτωτικές στον φόβο.

Και τα συναισθήματα εναλλάσσονται στις Αγορές γι αυτό και εναλλάσσονται και οι τιμές των μετοχών και των δεικτών.

Το συναίσθημα της ασφάλειας και του εφησυχασμού είναι το προηγούμενο στάδιο της απληστίας. Οι επενδυτές νιώθουν ένα “ευχάριστο συναίσθημα ασφάλειας και συχνά τείνουν να αγνοούν πιθανούς κινδύνους”.

Έτσι για την πλειοψηφία των traders και των διαχειριστών ένα “sell off” είναι πολύ δύσκολο να συμβεί όταν έχουν μεσολαβήσει μερικοί μήνες αδιάκοπης ανόδου.

Όμως τέτοιες υποθέσεις είναι άστοχες. Τα “bull markets” πάντα κάνουν δύο μεγάλα βήματα μπρος πριν υποχωρήσουν ένα. Και με αυτόν τον τρόπο εξελίσσονται.

Ο τρόπος που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τα οικονομικά νέα, οι αναλύσεις των εταιριών και το πώς οι traders βλέπουν τις Αγορές και ειδικά οι “ειδικές γνώμες” των απλών επενδυτών είναι σαφή σημάδια της επερχόμενης κίνησης των δεικτών.

Μια ματιά δε στο δείκτη μεταβλητότητας ή φόβου VIX επιβεβαιώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις!
Ενώ αν εξετάσουμε το παλιό δείκτη μεταβλητότητας VXO όπου συμμετέχουν μόνο οι πολύ μεγάλες εταιρείες του S&P500 και πολλά short term options θα δούμε ότι βρίσκεται στα επίπεδα του 14,36 στα επίπεδα σχεδόν που ήταν ανάλογα μόνο τον Απρίλιο και τον Ιανουάριο του 2010, όπου ακολούθησαν δυνατές διορθώσεις.

Επιπλέον οι διορθώσεις αυτές είναι πολύ χρήσιμες για τους εμπλεκομένους στις Αγορές γιατί επαναφέρουν σε ισορροπία τα συναισθήματα τους και την λογική τους με αποτέλεσμα η διάρκεια ζωής του “bull market” να παρατείνεται.

Γιατί μια μονομερής συνεχής άνοδος δεν έχει ποτέ μέλλον…

Όσον αφορά το Χ.Α. και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου Αγορών της Sarros Sec. πάρα πολλά θα κριθούν από την σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου. Αν δεν ανακοινωθούν ρηξικέλευθες λύσεις για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και ταυτόχρονα κινηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα τα μεγάλα διεθνή Χρηματιστήρια, οι προσδοκίες για την επόμενη σύνοδο στα τέλη Μαρτίου, δεν θα μπορέσουν να αποτελέσουν τροχοπέδη στην πιθανή σημαντική διόρθωση της Σοφοκλέους.

Οι επόμενες συνεδριάσεις πιθανότατα θα αποφορτίσουν το σκηνικό διακυμάνσεων σταθεροποιώντας το Γενικό Δείκτη και εξομαλύνοντας με αυτό τον τρόπο την απότομη δομή της ανοδικής κλίσης, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επίπεδο στήριξης αποτελούν οι 1520 μονάδες ενώ σε ότι αφορά την αντίσταση της Αγοράς, είναι πλέον πολύ προφανές ότι οι 1570 μονάδες θα χρειαστούν περισσότερο περιεχόμενο νέων για να διασπασθούν δίνοντας επιτάχυνση στο Χ.Α..

Η κόπωση (που παρουσιάστηκε χθες) σε μια άνοδο που σε κάποιο βαθμό αυτονόμησε την εγχώρια Αγορά από τις υπόλοιπες Αγορές του εξωτερικού ήταν θέμα χρόνου και απόλυτα αναμενόμενη.

Η διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί με σχηματισμό προκειμένου να υπάρχει δέσιμο των τιμών, καθώς το επίμονο “φλερτ” του Δείκτη αναμένεται να αδυνατήσει τις διαθέσεις των πωλητών.

Από την άλλη και αν οι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι δεν κατορθώσουν να ξεπεράσουν κάποιους “προβληματισμούς” που βγάζουν στο ταμπλό, και παρασύρουν την Αγορά χαμηλότερα, ένα κλείσιμο κάτω από τις 1510 μονάδες θα θέσει σε εφαρμογή αντανακλαστικά μεγαλύτερης μείωσης θέσεων –ή κατοχύρωσης κερδών- καθώς στην ζώνη αυτή έχουμε θέσει το επίπεδο περικοπής ζημιών στην παρούσα φάση, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση νέας ανοδικής αντίδρασης που συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με επιθετικότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1,43%.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες αγορές, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9233, τιμή εκκαθάρισης 719,53) κινήθηκαν μεταξύ 704 και 731 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (6100 Κύπρου, 6000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5412), Alpha Bank (1188), Πειραιώς (2505), Eurobank (1188), ΟΤΕ (1483), MIG (1102), Κύπρου (548), Ταχ. Ταμιευτήριο (316), Αγροτική (397), ΔΕΗ (552), Intralot (422), MPB (154), Coca-Cola (184), Ελλάκτωρ (126), ΟΠΑΠ (488).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 26/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (115216 τεμ.), Alpha Bank (116061 τεμ.), Eurobank (132637 τεμ.), Coca-Cola (11288 τεμ.), MPB (100000 τεμ.), Πειραιώς (34154 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (100000 τεμ.), ΟΠΑΠ (120162 τεμ.), MIG (15346 τεμ.), Alpha Bank (10647 τεμ.), Jumbo (12494 τεμ.), Εθνική (19053 τεμ.), Κύπρου (18580 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (15636331 τεμ.), Eurobank (13785292 τεμ.), Εθνική (6893091 τεμ.), Πειραιώς (22613209 τεμ.), MPB (13261142 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 520 δικαιώματα αγοράς για την Alpha Bank, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 5,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v