Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά "χαιρετίζει" το φορο-bonus

Το ΧΑ «εκμεταλλεύεται» το φορολογικό bonus, με τον ΟΠΑΠ να εκτινάσσεται 5,3% και τη MOΗ 4,2% υψηλότερα, δημιουργώντας κλίμα. Παλεύει τα 7 € η ΕΤΕ, κρατά τις 1.560 ο Γ.Δ. και δοκιμάζεται στις 730 ο FT-20.

Κράτησαν οι στηρίξεις, αντιδρά η αγορά.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.560-.1565 μονάδες, ξεκινώντας από τα χαμηλότερα των 1.537,2 και για τον FTSE-20 προς τις 730-735 αντιδρώντας από τα χαμηλά των 717 μονάδων.

Πριν από λίγο, βασικοί δείκτες και μετοχές ενισχύονταν από 1,5% φτάνοντας μέχρι και 5,2 στην περίπτωση του ΟΠΑΠ.

Ενδεχόμενη επιβεβαίωση των πρώτων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων – κάτι που έγινε ήδη μία φορά σχεδόν στο άνοιγμα της συνεδρίασης – θα ανέβαζε υψηλότερα τον πήχη για το σύνολο των μετοχών του FTSE-20, αλλά και της μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης.

Άλλωστε, προς την ανοδική κατεύθυνση συντείνουν και οι κυριότερες ευρωαγορές.

Υψηλότερα έως και 0,7% ο δείκτης Dax, καθώς περνά και πάλι τις 7.100 μονάδες, ανοδικά κινούνται Cac -40 και FTSE-100, ενώ και το ευρώ περνά εκ νέου τα 1,37 δολ.

Κατά την εκτίμησή μας, η διαφορά στον 20άρη, γίνεται από τον ΟΠΑΠ.

Η τιμή ενισχύεται έως και 5,2% προς τα 14,38 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές 3,7 εκατ. ευρώ, που λίγο μετά τις 11:05 ήταν περισσότερες από τα 3,4 εκατ. ευρώ της Εθνικής.

Τη διαφορά για τον ΟΠΑΠ κάνουν τα φορολογικά… bonus, κάτι που έγκαιρα επισημάνθηκε από τον Χαμαιλέοντα, και θεωρήθηκε στη συνέχεια ικανή αφορμή και στο προσυνεδριακό σχόλιό μας.

Με τον ΟΠΑΠ στο 5,2% αλλά και τη μετοχή της Motor Oil έως 2,6% υψηλότερα στα 8,87 ευρώ, η διάθεση των βραχυπρόθεσμων αναθερμαίνεται.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής δοκιμάζει και πάλι τιμές έστω και οριακά πάνω από τα 7 ευρώ, πως για Alpha Bank, TT, Κύπρου, το ποσοστό μεταβολής κυμαίνεται στο 1,5-2%, ενώ για 19 μετοχές της κατηγορίας ακολουθείται ανοδική φορά.

Στα 4,76 ο Μυτιληναίος, στα 3,71 ο Ελλάκτωρ, στα 11,60 η ΔΕΗ, καθώς οι βασικοί δείκτες επαναπροσέγγιζαν τις πρώτες αλλά ανθεκτικές – σημαντικές ζώνες αντίστασης.

Η αξία των συναλλαγών ξεπερνούσε τα 20 εκατ. ευρώ στις 11:10, με διασπορά ενδιαφέροντος και σε μετοχές της μεσαίας αποτίμησης.

Ξεκινώντας από την Intralot, Alapis και φτάνοντας σε Φουρλή, Υγεία, Frigoglass, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα.

Μόχλευση, όμως, επιχειρείται και σε επιλεγμένες μετοχές του SC, με τον Βωβό στα 1,42 ευρώ, στην Intracom στα 0,49, του Ευρωσυμβούλους στα 3,21, τη Centric (και Ελέω του ανοίγματος της αγοράς στοιχηματισμού…) στα 0,49 ευρώ, και βεβαίως των ΣΩΛΚ που φαίνεται να ξεχωρίζει από τις θυγατρικές του ομίλου.

Όμως, και η Χαλκόρ, από τον όμιλο Βιοχάλκο ενισχύεται κατά 4,1% στα 0,76 ευρώ.

Από πλευράς απόδοσης, εκτός από τη Centric, υπεραποδίδουν Intrakat, ΔΙΑΣ, Sprider, προνόμιο της Μηχανικής, REDS, Παρνασσός, Ιατρικό κ.α. από ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό.

Με τη μετοχή του ΟΠΑΠ σταθερά πάνω από το 5%, τη Motor Oil να συνεχίζει έως και 4% υψηλότερα στα 9 ευρώ, ο 20άρης εκμεταλλεύεται άμεσα την… φορολογική ευκαιρία που δίνεται.

Είναι ενδεικτικό, σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες, πως σε ένα σχετικά ουδέτερο έως συγκρατημένα θετικό περιβάλλον, μπορεί να αρκούν 2-3 ουσιαστικές κινήσεις ενέργειες, για να κάνουν τη διαφορά στο … ταμπλό.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v