Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση "κατάληψης" του ΚΜΟ 200 ημερών

Άλλη μία επιχείρηση κατάληψης της περιοχής των 1.565 μονάδων – ΚΜΟ 200 – δημιουργεί εκ νέου προσδοκίες στους βραχυπρόθεσμους παίχτες. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, αλλά και για Τιτάν, ΟΤΕ.

 Άλλη μία επιχείρηση κατάληψης της περιοχής των 1.565 μονάδων – Κινητός Μέσος Ορος 200 ημερών (ΚΜΟ 200 )– δημιουργεί εκ νέου προσδοκίες στους βραχυπρόθεσμους παίχτες. Υπεραπόδοση για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίο, αλλά και για Τιτάν, ΟΤΕ.

Αντιδρά υψηλότερα η αγορά. Με τους βασικούς δείκτες να… ορθώνονται λίγο μετά τις 13:15-13:20, καθώς αγοραστές επέμεναν σε ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, MIG, ενώ άλλοι επανέρχονταν σε Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και λοιπές τράπεζες.

Αν και νωρίτερα, οι βραχυπρόθεσμες στηρίξεις δεν χρειάστηκε να δοκιμαστούν, εντούτοις η επιβεβαίωση της τεχνικότητας συγκεκριμένων μετοχών επανέφεραν τους αγοραστές στο προσκήνιο.

Συνέπεσε δε, με την αντίδραση ευρωπαϊκών αγορών, τη θετική προσέγγιση της Deutsche Bank για τα οφέλη από το φορο-νομοσχέδιο και βεβαίως την προσπάθεια προεξόφλησης εξελίξεων.

Από τις τράπεζες, μέχρι τον ΟΤΕ.

Από κοντά και όσοι «πωλητές» είχαν σπεύσει χθες να λάβουν short θέσεις σε ΣΜΕ του 20άρη, ποντάροντας σε διόρθωσή του χαμηλότερα των 715 μονάδων.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής ελάχιστη τιμή για τον FTSE-20 σημειώνεται στις 720,4 μονάδες, που πρακτικά επιβεβαιώνει την τεχνικότητα του δείκτη (κατά άλλους την ευχέρεια χειραγώγησής του).

Προεξόφληση επιχειρείται στην περίπτωση της ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας αντιδρά 3,8% και επανέρχεται πάνω από τα 12 ευρώ.

Στην περίπτωση του ΟΠΑΠ που προσεγγίζει τα 15 ευρώ, αλλά και των Motor Oil, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίου, δηλαδή των μετοχών που έδινε χθες η Εθνική Securities, ως ωφελημένες από τα νέα φορο-bonus.

Προεξόφληση επιχειρείται και στον ΟΤΕ που συνεχίζει έως 2,4% προς τα 7,58 ευρώ, ενώ στην αγορά ενισχύεται η εκτίμηση πως οι Γερμανοί θα προχωρήσουν τελικά ή στην υποβολή δημόσιας πρότασης ή σε συμφωνία με την κυβέρνηση για την απόκτηση επιπλέον 10% του Οργανισμού.

Κινητικότητα όμως, παρατηρείται και στη μεσαία – χαμηλότερη αποτίμηση.

Υπερισχύουν οι αγοραστές στη Frigoglass, στην Τέρνα Ενεργειακή, στη ΓΕΚ Τέρνα, στη Μέτκα, αλλά και σε Σιδενόρ, Σαράντη, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ, Alapis, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Κατά την εκτίμηση έμπειρου χρηματιστηριακού παράγοντα, οι αυξημένες συναλλαγές, και μάλιστα σε ανοδικές τιμές, για μετοχές εταιριών όπως ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Σιδενόρ, Frigoglass, Φουρλή, κ.α. πιθανότατα παραπέμπουν στην επανεργοποίηση του «έξυπνου χρήματος».

Ή εν πάσει περιπτώσει, ορισμένων «ισχυρών χεριών» που θεωρούν τα τρέχοντα επίπεδα τιμών (και την αποτίμηση πέριξ αυτών) «τοποθετήσιμη» το αν πράττουν ορθά ή όχι θα φανεί προς τις αρχές – μέσα Μαρτίου.

Θεωρούμε πιθανόν, πως αγοράζοντας από αυτές τις τιμές έως και 10-15% χαμηλότερα, καλές εταιρίες δύσκολα θα έχει κάποιος σημαντικές απώλειες.

Στην αγορά, όμως, είναι αρκετοί αυτοί που κάνουν λόγο για ουσιαστική χειραγώγηση συγκεκριμένων δεικτών, μετοχών.

Υπόθεση που ενδέχεται να ευσταθεί, δεδομένης της ρηχότητας του ΧΑ και της ισχύος συγκεκριμένων παιχτών.

Όπως όμως και αν δει κάποιος την αγορά, σημασία έχει πως από μέρα σε μέρα, από συνεδρίαση σε συνεδρίαση, ενισχύεται η θετικότερη προδιάθεση.

Κάτι που οφείλεται και στην προσεχτική, πλην όμως, ευδιάκριτη αλλαγή στάσης ορισμένων ξένων.

Λόγου χάρη η Deutsche Bank με αφορμή το φορο-νομοσχέδιο βλέπει οφέλη για την αγορά και για συγκεκριμένες εισηγμένες, εκτιμά δε πως η τάση ενδέχεται να ενισχυθεί.

Θετικότερη και η τελευταία προσέγγιση της Credit Suisse για τις ελληνικές τράπεζες, παρά το ότι η… δοκιμασία του κλάδου δεν έχει ολοκληρωθεί.

Λίγο μετά τις 13:40 και αφού κατοχυρώνονταν εκ νέου βραχυπρόθεσμες θέσεις, ο μεν Γ.Δ. διολίσθαινε στις 1.570, ο δε FTSE-20 στις 728 μονάδες.

Με την αξία των συναλλαγών στα 56 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτική της διάθεσης που επικρατεί στην αγορά είναι και η τελευταία προσέγγιση της Merit.

Κάνει λόγο για προσπάθεια ανοδικής διάσπασης του ΚΜΟ 200 ημερών (γύρω από την περιοχή των 1.655 μονάδων), εκτίμηση που συμμερίζονται και άλλοι επαγγελματίες της αγοράς, χρηματιστές, παίχτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v