Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 1.540 - 1580 το…παιχνίδι στο ΧΑ

Την ώρα, που ο Dow απέχει μία ΄΄ανάσα΄’ από τις 12.000 μονάδες στο ΧΑ τόσο ο ΓΔ όσο ο FΤ 20 ΄΄παλεύουν΄΄ με βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις-στηρίξεις. Κλειδί η συμπεριφορά των…"δευτέρων" του 20άρη.

Ανοδος με φορό- bonus και με τα ΄΄δεύτερα΄΄ του 20άρη, όπως σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.567, τον FΤ 20 στις 728,8 μονάδες, την Εθνική Τράπεζα να…σκοντάφτει για ακόμη μία φορά στην αντίσταση των 7,1-7,2 ευρώ αλλά με δεικτοβαρή χαρτιά όπως ο ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, CCH 3Ε αλλά και Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Motor Oil να προσφέρουν πολύτιμες στηρίξεις.

Επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση μερίδας αναλυτών και αρκετών παικτών πως εδώ και καιρό επιχειρείται- τουλάχιστον στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση- ένας κυκλισμός ρευστότητας- ενδιαφέροντος και αποδόσεων.

Δεν είναι τυχαίο, πως σε αυτή την συγκυρία πως η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται 14,3% από την αρχή του έτους, η ΔΕΗ 7,8%, ο ΟΤΕ 20,7% αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια 14%, η ΜΟΗ 18,9%, ο Μυτιληναίος 10,4% χωρίς να υστερούν το ΤΤ με 6,7%, , Κύπρου με 22,2%, Jumbo με 6,5%.

Τηρουμένων των αναλογιών εικόνα και σχέσεις συγκλίνουσες διαμορφώνονται και σε αρκετές μετοχές του…παλιού 40άρη και σε ορισμένες από τον Small Cap. Δεν θα μπούμε στον…πειρασμό να αναφερθούμε για τα…ελάχιστα και τον…πυθμένα του ΧΑ ωστόσο θα πρέπει να καταγραφεί η διάθεση διαφοροποίησης μίας ευάριθμης ομάδας μετοχών, που δεν περιορίζονται- και αυτό είναι το ενθαρρυντικό- σε εταιρείες του FΤ 20.

Αναμφίβολα το κλειδί της βραχυπρόθεσμης τάσης παραμένει στα… χέρια των τραπεζιτών με τον κλάδο να δείχνει πως ακόμη έχει δρόμο μπροστά του. Πολύ, περισσότερο ή λιγότερο θα φαίνεται καθημερινά, συχνά επίπονα, ενίοτε με θετικές αποδόσεις ωστόσο ο κλαδικός δείκτης, μετοχές-σηματωροί όπως η Εθνική ΄΄χρωστούν΄΄ ακόμη αρκετά.

Το αν κάποιοι ξένοι διερευνητικά παίρνουν κάποιες θέσεις είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο.

Όμως ακόμη η σχέση εκροών-εισροών (μεσοπρόθεσμα) παραμένει υπέρ των πρώτων και των πωλητών. Το τι μπορεί να…γυρεύει η ΄΄αλεπού΄΄ Goldman Sachs στην Αθήνα αυτές τις ημέρες είναι επίσης ένα άλλο ερώτημα. Όμως οι απαντήσεις δεν θα δοθούν άμεσα, καθώς οι διεργασίες συνεχίζονται με ορίζοντα (τουλάχιστον) τις αρχές-μέσα Μαρτίου.

Ακολουθώντας την βραχυπρόθεσμη τάση ζητούμενη είναι- κατά την εκτίμηση μας- κ α ι σήμερα η επιβεβαίωση των άμεσων βραχυπρόθεσμων στηρίξεων, η απορρόφηση της προσφοράς σε ΄΄τραπεζικά χαρτιά΄΄ . Εάν συν τω χρόνω έρθει ακόμη μία προσπάθεια υπέρβασης των ανθεκτικών- όπως αποδεικνύονται- αντιστάσεων το συνεκτιμάμε.

Οι 1.580-1.600 για τον Γενικό Δείκτη και οι 735-750 μονάδες για τον FΤ 20 είναι ζώνες τιμών που θα χρειαστούν πολλές δυνάμεις, επιμονή και υπομονή για να ΄ ΄κερδηθούν΄΄.



Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v