Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Νέα άνοδος με ...εναλλαγή πρωταγωνιστών

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα στη Σοφοκλέους, με κέρδη ΓΔ 3,56% και 0,77% για τράπεζες. Αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής σήμερα ο τίτλος της Εθνικής με κέρδη 4,81%. Κέρδη 12,54% στην αγορά από την αρχή του έτους.

Ενώ στις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις οι Τραπεζικοί τίτλοι έδειχναν να έχουν πωλητές και να ακολουθούν με σχετική δυσφορία την προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης, ξαφνικά σήμερα “έβγαλαν” αγοραστικό ενδιαφέρον και ανέλαβαν να οδηγήσουν αυτοί τον Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα.

Τρανή απόδειξη ο τίτλος της Εθνικής που ερχόταν από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις και σήμερα κινήθηκε με θετικό πρόσημο κατά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης.

Από την άλλη οι πρωταγωνιστές των αμέσως προηγούμενων συνεδριάσεων, όπως οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Motor Oil, με εμφανή σημάδια “κόπωσης” άφησαν στους Τραπεζικούς τίτλους τις επόμενες πρωτοβουλίες.

Εξαίρεση ο τίτλος της Τράπεζας Ελλάδος που συνεχίζει να προσπαθεί να πείσει ότι είναι “παντός καιρού”, καθώς συμπλήρωσε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις (!).

Κινητικότητα και εκτός 20αρη με τις θυγατρικές του ομίλου Βιοχάλκο να δίνουν το ανοδικό σήμα και αρκετές μετοχές μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης να αφυπνίζονται συναλλακτικά και να ακολουθούν.

Ασφαλώς και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η διανομή τίτλων που έλαβε χώρα στα υψηλά ημέρας, όπως και η σχετική ενεργοποίηση των πωλητών που σημειώθηκε λίγο μετά τις 14.30 και έριξε σχεδόν κάθετα τον Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αυτό ίσως και να αποδειχθεί θετικό, αν η όποια διόρθωση συντελέστηκε σήμερα ενδοσυνεδριακά.

Στο εξωτερικό το κλίμα συνεχίζει να δείχνει αισιόδοξο, αν και κατά τις τελευταίες ημέρες οι Αγορές δείχνουν σχετική επιφύλαξη. Ο εφησυχασμός δείχνει να παραμένει ισχυρός και αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή, δηλώνουν οι “υποψιασμένοι”.

Άλλωστε η χθεσινή κίνηση της S&P να υποβαθμίσει την Ιαπωνία και οι σημερινές “απειλές” της Moody΄ς προς τις ΗΠΑ, ενισχύουν τις υποψίες ότι το “παζλ” της κρίσης χρέους θα επεκταθεί και εκτός Ευρωζώνης.

Πιο συγκεκριμένα, τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έκρουσε η Moody’s, επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να αναγκαστεί να θέσει αρνητικό outlook για την οικονομία των ΗΠΑ εάν συνεχιστεί η επικίνδυνη ανοδική πορεία του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Η επέκταση των φορολογικών περικοπών, που είχαν αρχικά επιβληθεί επί Προέδρου Bush και συνεχίστηκαν από τον κ. Barack Obama, και οι πιθανότητες να μην εγκρίνει το Κογκρέσο το πάγωμα των Δημοσίων δαπανών που προτείνει ο Οbama είναι βασικές πηγές ανησυχίας για τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς συνεχίζουν να δηλώνουν συγκρατημένοι, τονίζοντας ότι οι προσδοκίες για θετικές εξελίξεις από την σύνοδο κορυφής της 4ης Φεβρουαρίου δεν θα επαληθευθούν και αν αυτό συνδυαστεί με πιθανή διόρθωση στα ξένα Χρηματιστήρια, δεν αποκλείεται να επαναφέρει την εσωστρέφεια και τις ρευστοποιήσεις στο Χ.Α.

Προς μετάθεση των εξελίξεων φαίνεται να συνηγορεί και το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύνοδο στις αρχές Μαρτίου για συνομιλίες σχετικά με το ευρώ και για την προώθηση ενός βιώσιμου πακέτου μέτρων αναδιοργάνωσης στην Ευρωζώνης.

Ασφαλώς και υπάρχει και η πιο αισιόδοξη σχολή σκέψης που αναφέρει ότι αργά αλλά σταθερά η Αγορά “ξαναβρίσκει τα πατήματά της” περιμένοντας να δοθεί κάποια λύση για το χρέος από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τους συγκρατημένα αισιόδοξους, ασφαλώς και δεν μπορεί να αποκλειστεί κάποια στιγμή η Αγορά να διορθώσει σημαντικά και να δώσει ευκαιρίες “επιβίβασης”, όμως όσοι αγοράζουν ακόμα και στις τρέχουσες αποτιμήσεις και κινούνται τουλάχιστον με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, έχουν σημαντικές πιθανότητες να γράψουν αξιοπρόσεκτες υπεραξίες.

Ασφαλώς και η σημερινή συνεδρίαση άφησε θετικές τεχνικές παρακαταθήκες, αφού μετά από πολύ καιρό ο Δείκτης πέτυχε κλείσιμο υψηλότερα των 1580 μονάδων (τελευταίο κλείσιμο υψηλότερα από την εν λόγω περιοχή στην συνεδρίαση της 26/10/2010 όπου ο Δείκτης έκλεισε στις 1608,08 μονάδες).

Αυτές μάλιστα δεν αποκλείεται να ενισχυθούν αν ο Δείκτης υπερκεράσει τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών στις 1605 μονάδες.

Από την άλλη οι σημερινοί αγοραστές πέρασαν μάλλον “ντούκου” την είδηση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα δεν θα διοργανώσει, τελικά, τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013, που επρόκειτο να διεξαχθούν στον Βόλο και τη Λάρισα, όπως αποφάσισε η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων σε σημερινή, έκτακτη συνεδρίαση στο Παρίσι. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η Χώρα μας είχε καθυστερήσει στην κατασκευή των αναγκαίων έργων.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της παντελούς στάσης πληρωμών από το Δημόσιο.

Πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος το άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα τελικά στοιχεία από το ΑΕΠ δ΄ τριμήνου των ΗΠΑ δεν φάνηκαν να ενισχύουν την ψυχολογία των αγοραστών.
 
Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ελαφρώς λιγότερο απ’ όσο αναμενόταν στο δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με την αρχική μέτρηση του Υπουργείου Εμπορίου. Η Αμερικανική οικονομική παραγωγή διευρύνθηκε 3,2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Οι αναλυτές περίμεναν ότι θα καταγραφεί ανάπτυξη 3,5%.

Με την σημερινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα στην Σοφοκλέους, που αποδείχθηκε η Τρίτη συνεχόμενη ανοδική. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε εβδομαδιαία κέρδη 3,56% και ο Τραπεζικός σαφώς υποδεέστερα κέρδη 0,77%.

Από την αρχή του χρόνου τα κέρδη στο 12,54% και 9,76% αντίστοιχα.

Σαφής η υπεροπλία των τίτλων με θετικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη, όπου από τις αρνητικές εξαιρέσεις τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι ΟΠΑΠ (-2,49%) και MPB (-1,83%).

Μικρή αρνητική ημερήσια μεταβολή για ΟΤΕ, Τιτάνα και Jumbo και αμετάβλητες οι μετοχές των Eurobank, Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Βιοχάλκο (+6,09% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας) και Εθνική (+4,81%).

Κέρδη μεγαλύτερα του 3% για Ελλάκτωρα, Μυτιληναίο και Ταχ. Ταμιευτήριο και του 2% για Αγροτική, Κύπρου και MIG.

Μικρότερα κέρδη για τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και υποχώρησε μέχρι τις 1566,26 μονάδες (10.34), όμως μετά τις 10.40 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και αναρριχήθηκε μέχρι τις 1599,12 μονάδες (13.40).

Μικρή ενεργοποίηση των πωλητών αναγκάζει τον Δείκτη να υποχωρήσει μέχρι τις 1573,17 μονάδες με οριακά θετικό πρόσημο, για να επανέλθουν οι αγοραστές και να τον κλείσουν στις 1591,23 μονάδες με κέρδη 1,35%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 114 εκατ. από τα οποία τα 2,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Ικανοποιητική (αν επιδείξει συνέπεια) η τελική εικόνα με 122 ανοδικές μετοχές έναντι 43 πτωτικών και 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 7 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να καταγράφει νεότερα υψηλά “προστατεύοντας” το σήμα αγορών που δόθηκε από την διάσπαση των 1.560 μονάδων, επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Η διατήρηση αυτή έχει σημασία καθώς ο Τραπεζικός κλάδος δεν έχει ακόμα συμβάλει στην ανέλιξη των τιμών του Γενικού Δείκτη καθώς οι κυριότεροι Δεικτοβαρείς Τραπεζικοί τίτλοι είτε έχουν αυξημένη προσφορά στα τρέχοντα επίπεδα είτε ολοκληρώνουν την διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου η οποία συνεπάγεται κάποια στάση αναμονής.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, η μείωση του φόρου στο 25% από 40% που ήταν αρχικά διαμορφώνει ένα νέο τοπίο στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σταδιακά η Αγορά θα βρει τους ρυθμούς της μέσα από τις προσοδοφόρες εισηγμένες που δίνουν μέρισμα. Οι Τράπεζες είναι προφανές ότι δεν θα μπουν στο περιθώριο αλλά στην παρούσα φάση φαίνεται ότι δεν θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αγορά.

Η συμμετοχή τους θα συνδέεται άμεσα με την τρέχουσα αξία τους και την ειδησεογραφία. Στην παρούσα φάση είναι δύσκολο κάποιος να προβλέψει την επόμενη ημέρα για τον κλάδο καθώς πολλά εξαρτώνται από τη λύση που θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο θέμα του Κρατικού χρέους.

Η παράμετρος αυτή μπορεί να αλλάξει από τη μία ημέρα στην άλλη και ξαφνικά ο κλάδος να έρθει εκ νέου στο προσκήνιο. Ιδιαίτερη αξία για το Ελληνικό Χρηματιστήριο θα έχουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 4η Φεβρουαρίου. Στην περίπτωση που η Γερμανία προχωρήσει σε μία κίνηση καλής θέλησης μπορεί να αλλάξει άρδην το τοπίο.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών μπορεί σε πρώτη φάση να κινηθεί προς τις 1660 μονάδες και στη συνέχεια να πάει προς τις 1750 μονάδες. Στην πρώτη περιοχή είναι προφανές ότι θα δημιουργηθεί κλίμα πωλήσεων αφού η Αγορά θα εμφανίζει άνοδο κατά 25% από τα πρόσφατα χαμηλά της.

Η Αγορά με “καύσιμα” και από το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο, δείχνει ότι διατηρεί την ανοδική κίνηση σε ισχύ. Εκτιμά ο Σπύρος Παπαθανασίου.

Όσο ο Δείκτης απομακρύνεται από τα πρόσφατα χαμηλά, τόσο αποδυναμώνονται τα αρνητικά σενάρια που προέβλεπαν ότι ο Δείκτης θα επανατεστάρει τα χαμηλά 13 ετών.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec., η μέχρι πρότινος επενδυτική κατάθλιψη δίνει την θέση της στην συγκρατημένη επενδυτική αισιοδοξία.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι η Αγορά κινείται με “καύσιμο” τις προσδοκίες για θετική έκβαση των διεργασιών που συντελούνται για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Έτσι τα συντηρητικά χαρτοφυλάκια θα πρέπει να περιμένουν πιο “χειροπιαστές” ενδείξεις – αποδείξεις, για την ύπαρξη κοινής συνισταμένης ως προς τις τελικές αποφάσεις.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Ανοδική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με αξιοπρόσεκτη αύξηση των συναλλαγών.
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με σαφώς καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη μείωσαν τις υποτιμήσεις στο 1%.

Κυρίως πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 9560, τιμή εκκαθάρισης 734,41) κινήθηκαν μεταξύ 716,75 και 736 μονάδων.

Αυξήθηκε ο δανεισμός τίτλων (27200 Coca-Cola, 182400 Alpha Bank, 113600 Eurobank, 31200 Intralot, 97800 MIG, 59100 Κύπρου, 325000 Εθνική, 38200 Ελ. Πετρέλαια, 164200 ΟΠΑΠ, 43200 ΔΕΗ, 45000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (5552), Alpha Bank (1404), Πειραιώς (1794), Eurobank (722), ΟΤΕ (253), MIG (325), Κύπρου (386), Ταχ. Ταμιευτήριο (202), Αγροτική (189), ΔΕΗ (412), ΟΠΑΠ (159), Motor Oil (169), Ελ. Πετρέλαια (350), Μυτιληναίος (535), ΕΧΑΕ (174), ΓΕΚ (169), MPB (229), Ιντρακόμ (567), Ελλάκτωρα (628).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/1 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Εθνική (368708 τεμ.), Alpha Bank (45888 τεμ.), Eurobank (76532 τεμ.), ΔΕΗ (11520 τεμ.), Τιτάνα (10783 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: MPB (100000 τεμ.), Alpha Bank (120443 τεμ.), Eurobank (210421 τεμ.), Αγροτική (15000 τεμ.), ΟΠΑΠ (30000 τεμ.), Πειραιώς (382959 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (17487003 τεμ.), Eurobank (13511192 τεμ.), Εθνική (6745391 τεμ.), Πειραιώς (22942209 τεμ.), MPB (13572842 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v