Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το έξυπνο χρήμα διερευνά το ΧΑ

Σε επίπεδα ΚΜΟ 200 η αγορά με τις τράπεζες σε πίεση και σταθερό πωλητή στην ΕΤΕ. Αργή, επίπονη αλλά ευδιάκριτη πλέον η διερευνητική είσοδος "έξυπνου χρήματος" σε επιλεγμένα χαρτιά. Κλειδί οι 1.580-1.590 για τον ΓΔ.

… Διψά για υψηλά μερίσματα η αγορά, όπως αναφέρει ο Θανάσης Σταυρόπουλος και το… ταμπλό επιβεβαιώνει την εκτίμηση του.

Εκτίμηση της πλειονότητας των ενεργών παικτών, ξένων και εγχώριων επενδυτικών οίκων και ειδικών με πιο τελευταία την Citigroup που μάλιστα προχωρά ένα βήμα πιο πέρα κατανέμοντας σε τρεις κατηγορίες-μετοχών.

Είχε προηγηθεί άλλος ένας ισχυρότατος ξένος παίκτης, η Deutsche Bank, με προσέγγιση ενδεικτική ενός διαφοροποιούμενου κλίματος που πολύ αργά αλλά ευδιάκριτα σταθερά δημιουργείται στο ΧΑ.

Τουλάχιστον σε εκείνο το… τμήμα των δεικτών, εισηγμένων που πράγματι έχουν τα εχέγγυα για να "πολεμήσουν μέσα στην κρίση". Το, ότι οι ξένοι οίκοι υπερθεματίζουν για κυβερνητικές κινήσεις (λ.χ φορό-bonus) διαφοροποιούν την στάση τους ακόμη και για τις τράπεζες παραπέμπει σε προετοιμασία του εδάφους για την ενεργότερη είσοδο του "έξυπνου χρήματος" στο ΧΑ. Κεφάλαια διορατικών παικτών, διαχειριστών είναι ξεκάθαρο πως τοποθετούνται- διερευνητικά έστω- στην αγορά εδώ και μερικές εβδομάδες και αδιάψευστος μάρτυρας το… ταμπλό.

Λίγο "έξυπνο χρήμα" για διάφορους λόγους δοκιμάζει επιλεκτικά ορισμένες εισηγμένες και προσώρας αποκομίζει μέχρι και διψήφιες αποδόσεις. Και αυτό παρά το, ότι ο τραπεζικός κλάδος παραμένει στα χαμηλά του, παρά το ότι στην Εθνική ο σταθερός πωλητής επέμενε και εχθές.

Όμως το 21,2% για τη μετοχή του ΟΤΕ από την αρχή του έτους, το 18,12% για τον ΟΠΑΠ, το 24% για τη Motor Oil, το 10,7% για τη ΔΕΗ ακόμη και για μετοχές εταιρειών μεσαίας ή και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης παραπέμπει ξεκάθαρα σε είσοδο "έξυπνου χρήματος" και επανεργοποίηση ορισμένων εγχώριων επενδυτικών σχημάτων.

Από τεχνικής πλευράς η βραχυπρόθεσμη τάση βρίσκεται σε απόλυτη εξέλιξη με τον ΓΔ στις 1.570, τον FΤ 20 στις 728,9 μονάδες ένα μέρος της αγοράς σε επίπεδα ΚΜΟ 200 και επιμέρους τίτλους σε σχηματισμό αναστροφής. Βέβαια τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας σήμερα μπορεί να… φέρει κάποιες ρευστοποιήσεις- κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων θέσεων για αυτό ας θεωρήσουμε απαραίτητη την επιβεβαίωση των στηρίξεων (αυτών που εμμένουμε τις τελευταίες 2-3 συνεδριάσεις) και εάν έρθει το… γύρισμα του ΓΔ πάνω από τις 1.580- 1.590 το ξανασυζητάμε.

Να δούμε κιόλας εάν η αγορά μπορεί να διασπάσει ανοδικά την αντίσταση χωρίς την συνδρομή των τραπεζών και με την Εθνική Τράπεζα προς τα 6,5 ευρώ όπως εκτιμούν αρκετοί φίλοι παίκτες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v