Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ΕΤΕ η… τύχη της βραχυπρόθεσμης τάσης

Υψηλότερα των 1.575 μονάδων ο Γ.Δ. και οριακά κάτω από τις 735 μονάδες ο 20άρης, με μέτριες συναλλαγές. Η Εθνική, όπου επιχειρείται να απορροφηθεί η προσφορά, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, εάν ξεπερνούσε τα 6,9 ευρώ.

Σταθεροποιητικά, χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, διαμορφώνεται η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Με τους βασικούς δείκτες, μετοχές να έχουν ξεκινήσει από χαμηλότερες τιμές και σταδιακά να αντιδρούν, πριν από λίγο, προς τις 1.570-1.575 ο Γενικός Δείκτης και προς τις 730-735 ο FTSE-20.

Στη μάλλον μέτρια αξία συναλλαγών, που δεν ξεπερνά τα 12,8 εκατ. ευρώ στις 11:15, αποτυπώνεται γενικότερα η διάθεση – τάση κυρίως των βραχυπρόθεσμων.

Μάλλον μετρημένες κινήσεις σε επιλεγμένες μετοχές, προσπάθειες για απορρόφηση της προσφοράς και αντίδραση στη μετοχή της Εθνικής, κτίσιμο θέσεων σε Coca Cola, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Τιτάν, αλλά και ΔΕΗ, Μυτιληναίο, ΟΤΕ, τη στιγμή που οι ευρωπαϊκές αγορές διολισθαίνουν οριακά.

Ενδεικτικό το -0,05% για τον Dax, πριν από λίγο, που κυμαίνονταν στις 7.150-7.155 μονάδες.

Ανάλογη εικόνα διαμορφώνεται και για τους δείκτες μετοχών εταιριών μεσαίας – χαμηλότερης αποτίμησης.

Περιορισμένος τζίρος σε μετοχές του FT Mid, από όπου ξεχωρίζουν τα ΕΧΑΕ, το Υγεία, η Σιδενόρ, και λιγότερο η Intralot, οι ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ.

Υποτονικό το ενδιαφέρον και για μετοχές του FTSC, καθώς η εμπορευσιμότητα και η αξία περιορίζονται σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκριτικά ξεχωρίζουν οι Nτιονίκ, MLS, τα Πλαστικά Θράκης, τα ΣΩΛΚ, η Yalco, η Centric και ελάχιστες ακόμη.

Όμως, λίγο μετά τις 11:15, καθώς «ανέβαιναν οι στροφές» στη μετοχή της Εθνικής, αντιδρούσαν υψηλότερα ο μεν Γ.Δ. στις 1.580, ο δε 20άρης οριακά στις 735 μονάδες.

Στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η αξία των συναλλαγών ξεπερνά τα 5 εκατ. ευρώ, η τιμή της ενισχύεται έως 2,6%, φτάνονταν έως τα 6,84 ευρώ.

Το μέχρι και τις 11:20 διάγραμμα της Εθνικής παρέπεμπε σε εμφανή προσπάθεια απορρόφησης της προσφοράς (κατά πληροφορίες ξένου παίχτη), ο σχηματισμός «διπλής κορυφής» στα 6,84 ευρώ.

Ζητούμενο για την Εθνική, που από μόνη της μπορεί να κάνει τη διαφορά, είναι η επιβεβαίωση της δυνατότητας υπέρβασης υψηλότερα των 7,1-7,2 ευρώ.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για εκ νέου αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης, που πιθανόν να ωθούσε και τον 20άρη πάνω από τις 740 μονάδες.

Όσο η μετοχή της Εθνικής παραμένει χαμηλότερα των 6,9-7,0 ευρώ δεν δίνονται επαρκείς ενδείξεις για κάτι ισχυρότερο στη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v