Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απόπειρα επιστροφής στις 1.600

Σε τιμές τέλους Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου του 2010 επιχειρείται να επανέλθει το ΧΑ που αντιδρά προς τις 1.600. Καθοριστικής σημασίας η διατήρηση των 6,9 ευρώ για την ΕΤΕ. Κέρδη για Μυτιληναίο, Κύπρου.

Στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου 2010 «επιστρέφει» το ΧΑ. Με τον Γενικό Δείκτη να προσεγγίζει τις 1.600 μονάδες η αγορά γυρίζει στα επίπεδα της συνεδρίασης της 27ης Οκτωβρίου όταν ενδοσυνεδριακά έγραφε υψηλή τιμή στις 1.601 μονάδες.

Στα επίπεδα της 1ης Νοεμβρίου και των 750 μονάδων αντιδρά ο FTSE-20 σε μία κίνηση που χαρακτηρίζεται από αρκετές ενδιαφέρουσες παραμέτρους.

Η επαναφορά του ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα επιτυγχάνεται με τις τράπεζες σε δευτερεύοντα ρόλο και την Εθνική Τράπεζα να μην πιάνει ανάλογες τιμές.

Ωστόσο, η συμφορά της Εθνικής, ειδικά σήμερα, θεωρείται σημαντικότατη από τη στιγμή που η τιμή άρχισε να διαμορφώνεται πάνω από τα 6,9 ευρώ.

Από το σημείο εκείνο και έως τα 6,95 ευρώ της Εθνικής οι βραχυπρόθεσμοι παίχτες έγιναν επιθετικότεροι, «εκβιάζοντας» υψηλότερες τιμές για το σύνολο των μετοχών του FTSE-20.

Το ΧΑ επανέρχεται σε επίπεδα Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2010, κυρίως με τη συνδρομή – υπεραπόδοση μη τραπεζικών μετοχών, καθώς σε διάστημα τριών μηνών η μετοχή του ΟΤΕ ενισχύεται κατά 22,7%, της ΔΕΗ κατά 13,2, του ΟΠΑΠ κατά 17,08%.

Στο ίδιο διάστημα η απόδοση μετοχών λόγου χάρη της Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank, υπολείπεται, ενώ αρνητική είναι στην περίπτωση της Πειραιώς, της ΜΡΒ.

Η υπεραντίδραση της αγοράς σταδιακά λίγο μετά τις 12-12:15 συνέβαλε στη θεαματική ενίσχυση των συναλλαγών, κατά πάσα πιθανότητα λόγω της κίνησης βραχυπρόθεσμων παιχτών.

Στα 6,93 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, στα 5,06 του Μυτιληναίου, στα 1,66 της Πειραιώς, στα 4,05 της Βιοχάλκο, στα 6,97 των ΕΛΠΕ, σε μία καθαρά ελληνικού χαρακτήρα κίνηση.

Αυτό, γιατί περίπου την ίδια στιγμή στις ευρωαγορές για παράδειγμα ο FTSE-100 υποχωρούσε έως 0,77%, ο δε Dax ενισχύονταν κατά μόλις 0,20% υψηλότερα.

Όμως, όπως σημείωνε τελευταία η Deutsche Bank, το νέο φορολογικό πλαίσιο, της κυβέρνησης, ευνοεί συγκεκριμένες εισηγμένες και αφήνει περιθώριο για περαιτέρω ενίσχυση βασικών δεικτών, μετοχών.

Είναι ενδεικτικό πως από την αρχή του έτους, ο Γ.Δ. αποδίδει 12,7% από την αρχή του έτους, ο FTSE-20 11,7%, έναντι 7,4% του Mid και 11,3% του SC-80.

Λίγο μετά τις 13:05, επιχειρήθηκε φυσιολογική κατοχύρωση θέσεων, από τη στιγμή που μιλάμε για κυρίως βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις, σε αρκετές μετοχές μεγάλης αλλά και χαμηλότερης αποτίμησης.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, το 7,1% της Σιδενόρ επιβεβαιώνει την επανεργοποίηση του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς κατά 7,5% αντιδρούν τα Ελληνικά Καλώδια, κατά 12,7% τα ΣΩΛΚ, κατά 9,4% η Χαλκόρ.

Και όσο και αν δεν αρέσει σε παίχτες, που κατά το παρελθόν έχουν… καεί από τη χρηματιστηριακή συμπεριφορά του ομίλου, η Βιοχάλκο δεν παύει να αποτελεί έναν ισχυρό σηματωρό στην κατηγορία της.

Η δε αναστροφή της τάσης, λόγου χάρη για τα ΣΩΛΚ, ενισχύει όσους εκτιμούν πως εξωστρεφείς εταιρίες με καλά συμβόλαια θα είναι από τις πρώτες που θα αρχίσουν να ευνοούνται από την αύξηση της ζήτησης στις διεθνείς αγορές.

Αφορμή για ευρύτερη μόχλευση η προσπάθεια επαναφοράς στις 1.600 μονάδες, στα τέλη Οκτωβρίου – αρχές Νοεμβρίου 2010, κάτι που επιβεβαιώνεται από το 4,4% με αυξημένο τζίρο στα ΕΧΑΕ, από το 2,4% της J&P Αβαξ, από το 1,8% του Φουρλή, από το 4,3% της Τέρνα Ενεργειακής, από το 3,1% του Υγεία, την υπεραπόδοση της Γενικής, του Σαράντη, της ΕΥΔΑΠ και άλλων δυνάμεων.

Λογικά στη συνέχεια, η αγορά θα ξανακάνει κοιλιά με ζητούμενη τη μη υποχώρηση του Γ.Δ. χαμηλότερα των 1.580-1.582 μονάδων, του δε 20άρη χαμηλότερα των 735 – 737 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v