Υπεραπόδοση για MIG, Mυτιληναίο, ΕΛΠΕ

Συσσώρευση στις τράπεζες, απ΄όπου όμως υπεραποδίδουν Marfin Popular και Κύπρου. Κινήσεις τακτικής στις 1.120-1.130 για τον FTSE και συντήρηση του…παιχνιδιού σε επιλεγμένα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Πέρασε τις 2.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης σε μία κίνηση, που κατά την εκτίμηση μας δεν θα πρέπει να έπεισε και πολλούς για την προοπτική άμεσης επαναπροσέγγισης των παρυφών των 2.300 μονάδων.

Παρά τις…διαβεβαιώσεις των ισχυρών του Συστήματος, όπως θεωρούνται οι George Soros ή Ralf Acabora ότι η κρίση τελειώνει (ή έχει ήδη ολοκληρωθεί) η Wall δεν δίνει επαρκείς ενδείξεις για κορύφωση του ανοδικού κύκλου προς (ή και υψηλότερα) των 9.000 μονάδων. Κάτι που θα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για μία άμεση επάνοδο των αγοραστών στο παιχνίδι.

Επιφυλακτικότητα, που αποτυπώνεται στις αγορές συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής με τον FTSE 20 να φτάνει νωρίτερα και τις 1.137 μονάδες εν μέσω επιφυλάξεων Deutsche Bank για τα αποτελέσματα των τραπεζών λόγω των απογοητευτικών μεγεθών της Εμπορικής.

Η μετοχή της Εθνικής έπιασε μεν τα 17,3 ευρώ, όπου έγιναν αρκετές συναλλαγές (ρευστοποιήσεις) για να γυρίσει η τιμή προς τα 16,85 ευρώ.

Κατά την εκτίμηση ανθρώπων της αγοράς οι αντιδράσεις αυτές προσφέρονται περισσότερο για κατοχύρωση θέσεων από παίκτες που είχαν τοποθετηθεί χαμηλότερα παρά σαν ένδειξη άμεσης επανεισόδου, τουλάχιστον με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις και ειδικά για τη μετοχή της Εθνικής. Αλλωστε για την τελευταία είχαμε θεωρήσει από την προηγούμενη εβδομάδα σηματωρό το ενδεχόμενο προσέγγισης των 18,7 ευρώ και την υπέρβαση των 1.120-1.130 μονάδων για τον 20άρη.

Όμως όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές μέχρι τις 20-22 του μήνα θα έχει αποσαφηνισθεί η κατεύθυνση της Wall, όπου είναι αλήθεια ότι καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες να φανεί πως ο ΄΄έλεγχος κοπώσεως΄΄ των 19 τραπεζών διαχωρίζει την… ήρα από το στάρι και οδηγεί στην ολοκλήρωση ενός κύκλου της κρίσης. Θα δείξει, καθώς διορατικοί παίκτες τους οποίους εμπιστευόμαστε από την αρχή του ΄08 και έπιασαν μέχρι κεραίας την ανοδική αντίδραση από τα χαμηλά των 6-9/3 παραμένουν συγκρατημένα επιφυλακτικοί.

Εν πάσει περιπτώσει πορευόμεθα βραχυπρόθεσμα αξιοποιώντας όσες ευκαιρίες αντίδρασης προσφέρονται τόσο από την δεύτερη ταχύτητα του 20άρη όσο και από επιλεγμένες μετοχές του μεσαιομικρού χώρου.

Συντηρείται η τάση για την Jumbo στα 7,3 ευρώ, Marfin Popular στα 2,16 ευρώ, ΓΕΚ/Τέρνα στα 4,71 ευρώ (με μία από τις αρμονικότερες ανοδικές κινήσεις εδώ και τρεις μήνες) , Μυτιληναίος στα 5,31 ευρώ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ στα 5,4 ευρώ (αμφότερες με αγοραστές κυρίως ξένους), και στα 14,24 ευρώ.

Θεωρούμε ενθαρρυντική την εισροή ρευστότητας σε μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας όσο συνεχίζονται οι απαραίτητες κινήσεις αναδιάρθρωσης θέσεων (κυρίως) στον τραπεζικό κλάδο. Από κοντά επιλεγμένα «χαρτιά» του μεσαιό-μικρού χώρου.

Την τιμητική της είχε-πριν από λίγο- η μετοχή της Μηχανικής στα 1,72 ευρώ (10,9%) , HOL στα 2,16 ευρώ (7,5%), Κλουκίνας-Λάππας στα 2,39 (5,4%) Νηρέας στα 0,84 ευρώ (9,5%) κ.α.

Για τη συνέχεια δεν θεωρούμε πως υπάρχουν προϋποθέσεις ή ενδείξεις για να μεταβάλλουμε θεαματικά την τακτική μας προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, εκτιμώντας πως η περίοδος ΄΄χωνέματος΄΄ των τελευταίων υψηλών σχετικά γρήγορα θα μας οδηγήσει σε αποσαφήνιση της τάσης. Είτε για επαναπροσέγγιση των 2.300 μονάδων είτε για υποχώρηση χαμηλότερα των 2.100 μονάδων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στοιχεία για την ευρωπαϊκή και την αμερικανική αγορά (αν και δυστυχώς μόνο στην αγγλική) αναφέρονται από την Solidus (και τον Σπύρο Παπαθανασίου) αρκούντως ενδιαφέροντα όμως σε αυτή την φάση των αγορών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v