ΧΑ: Τα αποτελέσματα τριμήνου στο επίκεντρο

Σε…κλοιό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων και στοιχείων μέχρι και την Παρασκευή οι αγορές, με το ΧΑ να αμφιταλαντεύεται από την περιοχή των 2.150 μονάδων. Κορυφή τα 18,26 ευρώ για την Εθνική.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εβδομάδα ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων και στοιχείων, που εν πολλοίς θα είναι οι καταλύτες της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης. Με τις αγορές να έχουν διορθώσει φυσιολογικά-από επίπεδα όμως μάλλον υψηλότερα απ΄ αυτά που περίμεναν διορατικοί αναλυτές- και το ενδεχόμενο ακόμη μίας προσπάθειας επαναπροσέγγισης των "κορυφών" ανοιχτό.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του ανοδικού καναλιού, που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 6-9 Μαρτίου- με τη συνέχεια της πορείας του να εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την Wall Street.

Ούτως ή άλλως η εβδομάδα, που ξεκινά σήμερα με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Εμπορικής (απόδοση επτά ημερών στο 24,7% από τα χαμηλά των 5,51 ευρώ) συνεχίζεται μεθαύριο με την S&B Βιομηχανικά Ορυκτά. Και "κλείνει" με την πολύ κρίσιμη Παρασκευή, οπότε ανακοινώνονται στοιχεία Πληθωρισμού σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ και Ευρωπαϊκό ΑΕΠ, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Για αυτό αρκετοί είναι οι αναλυτές και οι παίκτες που θεωρούν "κυρίαρχο του…παιχνιδιού τη μεταβλητότητα".

Παράλληλα με την εξέλιξη της βραχυμεσοπρόθεσμης κίνησης των αγορών, συνεχίζεται η…διελκυστίνδα μεταξύ των 19 αμερικανικών τραπεζών και της κεντρικής διοίκησης των ΗΠΑ για το τι μέλλει γενέσθαι.

Δεδομένου, ότι η ακραία ανοδική αντίδραση σηματοδοτήθηκε από τη…νεκρανάσταση των επενδυτικών οίκων και ιδρυμάτων πυροδοτώντας ένα από τα πιο ισχυρά ράλι δημιουργώντας (ψευδ)αισθήσεις περί βελτίωσης της κατάστασης τους το πιθανότερο είναι πως η επόμενη διόρθωση θα ξεκινήσει από τον ίδιο κλάδο. Μίας διορθωτικής κίνησης, που, όταν θα έρθει θα έχει ένταση και βίαιο χαρακτήρα.

Προσώρας στο ΧΑ συντηρείται η υπεραπόδοση βασικών δεικτών-μετοχών έναντι άλλων ευρωπαικών χρηματιστηρίων με την Εθνική να παραμένει σηματωρός της τάσης. Με υψηλό περιόδου τα 18,26 ευρώ (ενδοσυνεδριακά της 7/5) που κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να θεωρηθεί τοπική κορυφή και στηρίξεις που θα χρήζουν ακόμη μίας επιβεβαίωσης τα 15,9-16,3 ευρώ η μετοχή ξεκινά σήμερα από τα 17 ευρώ.

Διορατικοί παίκτες θεωρούν από τούδε και στο εξής ικανοποιητικά επίπεδα για κατοχύρωση θέσεων τους τιμές που διαμορφώνονται προς τα 18,26 ευρώ.

Ερώτημα παραμένει η συμπεριφορά της Eurobank, που κάλυψε την διαφορά απόδοσης έναντι της Alpha Bank φτάνοντας στην αποτίμηση των 4,1 δις. ευρώ αφήνοντας αρκετά πίσω στα 3,5 δισ. ευρώ την…άσπονδη φίλη.

Να σημειωθεί πως μέρος της ρευστότητας θεσμικών χαρτοφυλακίων έχει τοποθετηθεί (και ποντάρει) στα αποτελέσματα των εταιρειών του κλάδου με την Alpha να ανακοινώνει το τρίμηνο της στις 26/5 δύο μέρες αργότερα η Eurobank και η Εθνική στις 29 του μήνα. Νωρίτερα θα έχουν ανακοινωθεί τα μεγέθη των Αγροτικής (στις 14/5) και Πειραιώς στις 20 τρέχοντος. Για αυτό τα ίδια κεφάλαια θεωρούν ως καταληκτική περίοδο για την εξέλιξη της ανοδικής κίνησης τα μέσα – το πολύ τα τέλη- Μαίου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη πως δεν θα υπάρξουν ακόμη μία-δύο ευκαιρίες για…παιχνίδι στα μεσαιο-μικρά και τα επενδυτικά σχήματα που δραστηριοποιούνται σε αυτή την κατηγορία μετοχών. Ακόμη και εάν η αγορά διολισθήσει προς τις 2.050 μονάδων (χαμηλά 4/5) θα αφεθεί περιθώριο να κινηθούν μετοχές εταιρειών με διαμορφωμένη (ή υπό διαμόρφωση) ανοδική φορά.

Με την…βοήθεια φημών για επιχειρηματικές κινήσεις, δημοσιεύματα, πραγματικές ενέργειες και συζητήσεις που ξανάφερε στο προσκήνιο η άνοδος της αγοράς (των αποτιμήσεων) αντιδράσεις …τύπου Forthnet, Ιντρακόμ μπορεί να συνεχιστούν για ακόμη κάποιο αριθμό συνεδριάσεων.

Υπάρχουν όμως, όπως σημειώνουν έμπειροι παράγοντες, κινήσεις που γίνονται με γνώμονα και τα θεμελιώδη ή την πραγματική επιχειρηματική κατάσταση των εισηγμένων.

Η διαδικασία α.μ.κ των τραπεζών, όπου οι βασικοί μέτοχοι θα εισφέρουν μέρος των κεφαλαίων, οι παρουσιάσεις εταιρειών σε ξένους διαχειριστές, οι χαμηλές μέχρι πρότινος χρηματιστηριακές αξίας ενδέχεται να διατηρήσουν… ζωντανή την άνοδο για επιμέρους μετοχές.

Με αυτή την λογική η αντίδραση μετοχών όπως του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της ΓΕΚ/ Τέρνα, Motor Oil, Μυτιληναίος, Frifoglass (ανακοινώνει το τρίμηνο της στις 22 του μήνα), Υγεία, Ιατρικό, Jumbo, Fourlis (στις 26 το δικό του τρίμηνο) μπορεί να αποτελέσει αντίδοτο στην περίπτωση που η Wall δώσει το έναυσμα για τερματισμό της ανοδικής αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v