Κάποιοι ποντάρουν στη γρίπη των... ταύρων!

Ξαφνική αποκόμιση κερδών στο ΧΑ, με αρκετούς τίτλους να κλείνουν στο χαμηλό ημέρας και σημαντικό ανεκτέλεστο πωλήσεων σε δεικτοβαρείς τίτλους. Πτώση άνω του 6% για Μυτιληναίο, ΤΤ, ΕΤΕ, Τιτάνα και ΑΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η μεταβλητότητα είναι εδώ.

Από το +3,32%, στο -2,92% και τελικό κλείσιμο στο -2,28%.

Το εντυπωσιακό άδειασμα της Αγοράς μετά τις 16.15, δίνει ένα πρώτο λόγο σε όσους ποντάρουν στην “γρίπη των ταύρων”, ενώ ο υψηλός τζίρος της πρώτης ώρας που έφθασε τα 90 εκατ. ευρώ, θα έπρεπε να βάλει σε υποψίες τους προσεκτικούς παρατηρητές για πιθανή “διανομή χαρτιών”.

Βέβαια η βία της υποχώρησης δημιουργεί και προϋποθέσεις για σύντομη διόρθωση (αν οι πωλητές εξαντλήσουν σύντομα τα “όπλα” τους), ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί τίτλοι και συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Τιτάν, Αγροτική, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο, έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των τίτλων του 20αρη, με αγοραστές έκλεισαν μόνο οι Ελ. Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο, ενώ η τελική εικόνα του ταμπλό στους Δεικτοβαρείς τίτλους δίνει πόντους εντυπώσεων στους πωλητές, αφού με σημαντικό όγκο ανεκτέλεστων εντολών πώλησης έκλεισαν οι Intralot (163189), Alpha Bank (442025), MPB (444557), MIG (157127), ΟΤΕ (288410), Κύπρου (284506), Πειραιώς (150087).

Η πλευρά των αισιόδοξων, υποστηρίζει ότι η άνοδος στις Αγορές θα συνεχισθεί και οι όποιες διορθώσεις θα είναι μικρής κλίμακας και δεν θα ανατρέψουν την τάση που είναι πλέον ανοδική και την ψυχολογία που δείχνει να πατά σε θετικό έδαφος.

Στα επιχειρήματά τους, η συνεχιζόμενη αύξηση διάθεσης για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου, έστω και αν στην παρούσα φάση όσοι τοποθετούνται αγοράζουν περισσότερο προσδοκίες και λιγότερο θεμελιώδη εταιρειών.

Σε κατάσταση ασφυξίας οι επιμένοντες απαισιόδοξα υποστηρίζουν ότι η εικόνα που παρουσιάζουν οι Αγορές είναι υπερβολική και ότι μια διόρθωση έως και 20% χαμηλότερα, θα πρέπει να αναμένεται οσονούπω.

Πρώτος μεσοπρόθεσμος ανοδικός στόχος η είσοδος του Τραπεζικού δείκτη μέσα στο εύρος της ζώνης που διαμορφώνουν οι αντιστάσεις των 2670 και 3150 μονάδων, σημειώνει σε σημερινή τεχνική της ανάλυση η Fortius Finance. Από εκεί και έπειτα η διατήρηση του δείκτη στο εν λόγω εύρος με ταλαντευτική Sideways κίνηση θα ανάψει το πράσινο φως για την πραγματοποίηση ανοδικής διάσπασης με βίαιη κίνηση προς το επίπεδο των 3.770 με 3.900 μονάδων. Η συμπεριφορά όμως του Τραπεζικού Δείκτη στο εν λόγω ψυχολογικό επίπεδο των 4.000 μονάδων θα καθορίσει στο έπακρον την μετέπειτα μακροπρόθεσμη πορεία του, όπως σημειώνει η ΑΧΕ.

Από τη διαγραμματική μελέτη του μηνιαίου chart του δείκτη της τελευταίας δεκαετίας είναι διάχυτη η ψυχολογική κυρίως θέληση συμπλήρωσης του “puzzle” με μια πανομοιότυπη μακροπρόθεσμη ανοδική κίνηση με εκείνη της περιόδου 1998 - 1999 ( EM ) ή με εκείνη της περιόδου 2003 - 2007 ( GS ) φέρνοντας έτσι το Τραπεζικό Δείκτη για ακόμα μια φορά κοντά στο όριο των 8.000 μονάδων. Παρόλο, που ο μιμητισμός των μακροπρόθεσμων διαγραμματικών patterns εμφανίζει μικρά στατιστικά ποσοστά επιτευξιμότητας ο δείκτης έχει συμπληρώσει ήδη τα πρώτα ανοδικά κομμάτια επισημαίνει για τους λάτρεις των στατιστικών η Fortius.

Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η Fortius εκτιμά ότι η κίνηση υψηλότερα των 2225 μονάδων ασφαλώς και θα εξέπληξε και τους πλέον αισιόδοξους. Αν το εν λόγω όριο μετατραπεί σε στήριξη η αμέσως επόμενη αντίσταση οριοθετείται στην ζώνη 2270 – 2300.

Στην άποψη ότι η Αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα και έχει αυξημένο ρίσκο υποχώρησης, επιμένει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ. Τονίζει ότι η Αγορά κινείται με κύριο άξονα τους Τραπεζικούς τίτλους οι αποδόσεις των οποίων έχουν σε μεγάλο βαθμό ξεπεράσει τις απώλειες από τα χαμηλά που κατέγραψε η Αγορά το Μάρτιο.

Οι περισσότερες Τράπεζες διαπραγματεύονται πλέον πάνω από την λογιστική τους αξία ενώ σε τεχνικό επίπεδο ο βαθμός υπερτίμησης βρίσκεται σε σημείο που στο παρελθόν έχουν ξεκινήσει αξιόλογες διορθώσεις, λέει η Πήγασος και επισημαίνει ότι το ισχυρό momentum και η επανεπένδυση των κερδών από τις γρήγορες αποδόσεις είναι ο κύριος καταλύτης της ανόδου της Αγοράς, ενώ αγνοούνται ειδήσεις που υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να θεωρηθούν αιτίες πιέσεων και αύξησης της προσφοράς όχι μόνο σε επιμέρους τίτλους, αλλά και σε γενικό επίπεδο.

Οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις έδειξαν εξαιρετικά αυξημένη μεταβλητότητα, τονίζει η Solidus, που είναι ακόμα ένα στοιχείο που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αφού πάντα πριν από μια αλλαγή τάσης αυξάνει κατακόρυφα το volatility. Αν σε αυτό προστεθούν τα υπεραγορασμένα επίπεδα των τεχνικών δεικτών, τότε γίνεται ευρέως αντιληπτό ότι απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά.

Επίσης ο S&P500 βρίσκεται πλέον μέσα στην ζώνη των 910 – 920 μονάδων η οποία είναι ισχυρή αντίσταση. Η διάσπασή της ή όχι θα καθορίσει και την τύχη των άλλων Αγορών, επισημαίνει η ΑΧΕ.

Με τον 20αρη να εμφανίζει “πράσινα σημάδια” σε “κόκκινο φόντο”, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι διασώθηκαν (μακριά από τα υψηλά ημέρας), Alpha Bank (+3,28%) και Ελλάκτωρ (+2,51%). Αξιοσημείωτα κέρδη για Κύπρου και Coca-Cola και απλά θετικό πρόσημο για τον ΟΠΑΠ.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο (-8,18%), Μυτιληναίο (-8,24%), Εθνική (-7,85%), Αγροτική (-6,58%) και Τιτάνα (-6,6%).

Με απώλειες μεγαλύτερες του 4% οι MPB, MIG, ΔΕΗ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Πειραιώς, Intralot, Motor Oil.

Επίσης στο υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλό, σημαντικές απώλειες για τους πρωταγωνιστές των προηγούμενων συνεδριάσεων, όπως Aspis Bank (-16,13%), Proton Bank (-12,89% και 616980 τεμ. να “περιμένουν” προς πώληση).

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό εύρος 136 μονάδων (υψηλό ημέρας 2263,84, χαμηλό 2127,25) και έκλεισε στις 2141,23 με απώλειες 2,28%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 346 εκατ. από τα οποία τα 13,2 αφορούσαν “πακέτα”.

Καμία σχέση με την αρχική ή έστω και με την ενδοσυνεδριακή για την τελική εικόνα με 67 ανοδικές μετοχές έναντι 171 πτωτικών και 25 τίτλοι με απώλειες από 8 έως 16,13%.

Τέλος από τους διακριθέντες που συνδύασαν κέρδη και αξιόλογες συναλλαγές, ξεχώρισαν ΑΕΓΕΚ, Σέλμαν, ΕΥΑΘ, Revoil, Frigoglass και Cyclon.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v