Πέντε στα πέντε για τη Σοφοκλέους

Πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για το ΓΔ που γράφει αθροιστικά κέρδη 14,86%, ενώ τα κέρδη του Τραπεζικού δείκτη φθάνουν στο 28,86%. Ανοδος για ΜΥΤΙΛ (6,37%), 3Ε (4,92%), ΑΤΕ (4,83%). Πτώση για ΕΤΕ.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
"Sell in May ή Stay to Play"? Αναρωτιέται η Morgan Stanley και βέβαια το ερώτημα δεν είναι ρητορικού χαρακτήρα.

“Sell” φωνάζουν οι απανταχού απαισιόδοξοι υποστηρίζοντας (μετά μανίας) ότι οι μετοχές βρίσκονται απλά σε “bear market rally” και σύντομα, όταν τα αδύναμα κέρδη των εισηγμένων και τα μακροοικονομικά νέα θα εκπλήξουν αρνητικά τους επενδυτές, αυτό θα τελειώσει και η τάση των Αγορών θα αντιστραφεί εντυπωσιακά.

Σύμφωνα με την απαισιόδοξη σχολή σκέψης, μέσα στο έτος οι Αγορές θα αντιληφθούν πως υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα χρηματοοικονομικά σοκ, και ενώ σήμερα βρίσκονται σε “έκσταση”, στα επόμενα τρίμηνα οι αρνητικές εκπλήξεις θα τις κάνουν να συνειδητοποιήσουν πως βιάστηκαν να γυρίσουν σε αισιόδοξο βηματισμό.

“Stay to play” υποστηρίζουν όσοι τοποθετήθηκαν εγκαίρως και τώρα μετρούν τα σημαντικά και γρήγορα κέρδη τους και επισημαίνουν ότι το ράλι μπορεί να κρατήσει για αρκετούς μήνες ακόμη, αφού οι ανησυχίες γύρω από την παγκόσμια ύφεση θα συνεχίσουν να εκτονώνονται και οι επενδυτές που έχουν μεγάλες θέσεις σε ρευστότητα θα “αναγκαστούν” να αγοράσουν (έστω και καθυστερημένα) μετοχές, ενώ οι όποιες διορθώσεις θα είναι καλοδεχούμενες, σχετικά περιορισμένες και οι Αγορές δεν θα “δουν” νέα χαμηλά.

Προς τις 1.204 μονάδες θα κινηθεί ο FTSE, εκτιμά η Fortius Finance, εάν η ανοδική διάσπαση της περιοχής αντίστασης των 1100 μονάδων επιβεβαιωθεί στις επόμενες δύο συνεδριάσεις. Αντιθέτως, πιθανό κλείσιμο του δείκτη κάτω από τις 1.100 μονάδες θα επιφέρει καθοδικό retracement προς τις 1.000 μονάδες.

Οπωσδήποτε, η εικόνα στους τεχνικούς δείκτες έχει αλλάξει ολοκληρωτικά, πιστοποιώντας πλέον την ύπαρξη μεσοπρόθεσμου ανοδικού trend, επισημαίνει η ΑΧΕ που μπήκε στον κόπο να δώσει τις επόμενες στηρίξεις και αντιστάσεις για όλες τις μετοχές του 20αρη (σ.σ. οι αντιστάσεις και οι στηρίξεις του FT 20 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό").

Συγκρατημένη εξακολουθεί να δηλώνει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ που τονίζει ότι η ταχύτητα ανόδου της Αγοράς δημιουργεί σκεπτικισμό ως προς τα περιθώρια περαιτέρω ανέλιξης, χωρίς την κατοχύρωση κερδών ή έστω την μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε άλλες κατηγορίες τίτλων.

Σύμφωνα με την ΑΧΕ, σε επιμέρους Τραπεζικές μετοχές και με ορίζοντα δύο μηνών υπάρχουν αποδόσεις που ξεπερνούν και το 200%, απόδοση η οποία είναι μεν προϊόν της αντίδρασης μετά την οξύτατη υποχώρηση που προηγήθηκε από το Νοέμβριο του 2007 στερείται ωστόσο γεγονότων που θα δικαιολογούσαν μια τόσο γρήγορη και δυνατή κίνηση.

Οι περισσότεροι Τραπεζικοί τίτλοι διαπραγματεύονται πλέον στην λογιστική τους αξία έχοντας ανακτήσει ένα σημαντικό κομμάτι της δίκαιης αξίας τους και ως εδώ η Πήγασος εκτιμά ότι το ενδιαφέρον είχε μια βάση επιχειρηματολογίας αρκετά ισχυρή.

Από εδώ και πέρα όμως θα χρειαστεί περισσότερη ουσία ειδήσεων και ενδεχομένως κάποιοι εσωτερικοί καταλύτες ειδήσεων προκειμένου να υπάρχει η κατάλληλη αναλογία αποδόσεων και γεγονότων που θα δημιουργούσε ένα πιο συμπαγές μείγμα τάσης.

Το έναυσμα της όποιας διόρθωσης (σύμφωνα με την ΑΧΕ) δεν θα έχει κατά ανάγκη υψηλό βαθμό σημαντικότητας και θα λειτουργήσει σαν αφορμή για την αύξηση της προσφοράς και το περιορισμό του συστημικού κινδύνου ο οποίος στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει υψηλός.

Τέλος η Πήγασος συγκρίνοντας την αντίδραση του Χ.Α. από τα χαμηλά του 2003 και του 2009, επισημαίνει ότι στην πρώτη φάση τα κέρδη της τάξεως του 58% για τον Γενικό Δείκτη επετεύχθησαν μέσα σε 21 εβδομάδες, ενώ στην παρούσα φάση τα κέρδη του Δείκτη ακουμπάνε το 50% πριν ακόμα συμπληρωθούν εννέα εβδομάδες (!)

Κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος, ένα θετικό σενάριο θα μπορούσε να περιλαμβάνει σχετική διόρθωση σε FTSE, επιμέρους Δεικτοβαρείς τίτλους και ακτ΄ επέκταση στον Γενικό Δείκτη και το ενδιαφέρον να μεταφερθεί χαμηλότερα, ούτως ώστε και στις όποιες διορθωτικές συνεδριάσεις να υπάρχει αξιοσημείωτος αριθμός τίτλων που θα κλείνει με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα αγελαία υποχώρηση σε όλο το εύρος του ταμπλό, ασφαλώς και θα επηρεάσει την ψυχολογία που παραμένει ακόμα ευμετάβλητη.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η διατήρηση του τζίρου σε ικανοποιητικά (έστω και χαμηλότερα της προηγουμένης, με την πρώτη ώρα συναλλαγών ο τζίρος να φθάνει κοντά στα 70 εκατ. ευρώ) επίπεδα, ενώ με το που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για συγκράτηση των απολύσεων στις ΗΠΑ, η τάση άλλαξε τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών, με τον Δείκτη να δείχνει διάθεση επαναπροσέγγισης των αρχικών ενδοσυνεδριακών υψηλών, τρανή απόδειξη ότι οι Αγορές συνεχίζουν να κεφαλαιοποιούν τις θετικές ειδήσεις (αγνόησαν επιδεικτικά ότι οι λιανικές πωλήσεις Μαρτίου στην Ευρωζώνη βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλά).

Αντίθετα η επιφυλακτικότητα στα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό έδωσε την πρωτοκαθεδρία στις μετοχές που έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο.

Για όσους αρέσκονται να ασχολούνται με αριθμούς, η σημερινή συνεδρίαση ήταν η πέμπτη συνεχόμενη ανοδική για τον Γενικό Δείκτη που καταγράφει αθροιστικά κέρδη 14,86%, ενώ στο ίδιο διάστημα τα κέρδη του Τραπεζικού δείκτη φθάνουν στο 28,86%.

Ξεκινώντας από τον 20αρη που εκ νέου επικράτησε το “πράσινο” τα μεγαλύτερα κέρδη για τον Μυτιληναίο (+6,37%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 4% ακολούθησαν ΔΕΗ, ΟΤΕ, Αγροτική, Κύπρου, Coca-Cola, MPB και του 3% η Eurobank.

Αξιοσημείωτα κέρδη για την Alpha Bank, θετικό πρόσημο για Motor Oil και ΟΠΑΠ και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Πειραιώς και MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Ελλάκτωρα (-3,04%) και Τιτάνα (-2,91%), αξιοσημείωτες απώλειες για Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια και Εθνική και αρνητικό τελικό πρόσημο για την Intralot.

Επίσης από το υπόλοιπο Τραπεζικό ταμπλό ξεχώρισαν Proton Bank (+23,57%, ίσως χρειάζεται τουλάχιστον μερική κατοχύρωση κερδών), Τρ. Αττικής (+9,58%) και Εμπορική (+6,9%).

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και υποχώρησε μέχρι τις 2132,97 μονάδες (10.38), ανοδική αντίδραση μέχρι το υψηλό ημέρας των 2196,57 μονάδων (11.58), νέα υποχώρηση με αρνητικό πρόσημο και διπλή πρόσκρουση στην ευρύτερη περιοχή των 2130 μονάδων και νέα ανοδική αντίδραση με κλείσιμο στις 2191,18 μονάδες και κέρδη 1,42%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 347 εκατ. από τα οποία τα 7,9 αφορούσαν “πακέτα”.

Με το μέρος των “κόκκινων” η τελική εικόνα, έτσι 97 ανοδικές μετοχές “αντικρίζουν” 119 πτωτικές, παρά ταύτα 17 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσια κέρδη από 7 έως 25,58%.

Από αυτούς θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι μεταξύ άλλων ξεχώρισαν ΑΝΕΚ, Κρι Κρι, Επίλεκτος, ΕΒΖ, Δίας Ιχθ., Μινωικές, ΟΛΠ, Singularlogic, Alapis, Interfish κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v