Ατενίζει τις 2.300 μονάδες η Σοφοκλέους

Με ακόμη ένα…ξεγέλασμα φλερτάρει το ΧΑ με τον ΓΔ προς τις 2.263. Υπεραπόδοση υψηλών συναλλαγών με την ΕΤΕ στα 18, κέρδη για Eurobank Alpha Bank, Marfin Popular αλλά και 3Ε, ΟΤΕ. Κινητικότητα και στα μικρομεσαία.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Συνεχίζεται το παιχνίδι προεξόφλησης στα ευρωπαικά χρηματιστήρια με το ελληνικό να εμφανίζει διαθέσεις για ακόμη ένα…ξεγέλασμα.

Θα εμμείνουμε στην εκτίμηση παικτών και φίλων της στήλης, οι οποίοι ό σ ο βλέπουν τον Γενικό Δείκτη να κινείται όλο και υψηλότερα μέσα στο εύρος των 1.950-2.200 μονάδων ενισχύουν σε ορίζοντα Τ συν 3 τις θέσεις τους.

Αλλωστε το ΧΑ συνηθίζει εδώ και 2-3 εβδομάδες να αποτελεί… προπομπό της κίνησης που έπεται με διαφορά ωρών στην Wall και της πορείας που ακολουθούν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια.
 
Ο πρωτεύων ρόλος που έχουν ΄΄αμερικανικής προέλευσης κεφάλαια΄΄ στο ΧΑ και η άριστη συνεργασία τους-από τις αρχές Μάρτη όπως αναφέραμε τότε- με ισχυρούς εγχώριους ιδιωτικούς επενδυτικούς κύκλους δημιουργεί αυτό το παράδοξο. Καλοδεχούμενο καθώς ο ΓΔ από την αρχή τέθηκε υψηλότερα των 2.200 μονάδων με αιχμή όπως προεξοφλούνταν την Εθνική και συνακόλουθες τραπεζικές μετοχές και χαρτιά του 20άρη και της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Για την Εθνική στόχος μας παραμένουν τα 18,73 ευρώ αν και το πρώτο δείγμα γραφής που δίνεται με συναλλαγές περισσότερες των 10 εκατ. ευρώ είναι ενθαρρυντικό.

Η μετοχή πατάει τα 18,2-18,3 ευρώ, ενώ με υψηλούς τζίρους συνεχίζουν Eurobank στα 7,88 ευρώ Alpha Bank στα 8,92 ευρώ, Marfin Popular στα 2,15 ευρώ. Υψηλότερα στα 3,64 ευρώ η Πειραιώς στα 8,13 ευρώ χωρίς να υστερούν οι υπόλοιποι του20άρη.

Ο δείκτης αγγίζει τις 1.170 μονάδες καθιστώντας εφικτή την κίνηση-που έβλεπαν συγκεκριμένοι παίκτες- για άμεση προσέγγιση των 1.200 μονάδων επίπεδα όπου περιμένουν το πρώτο κύμα προσφοράς.

Μέχρι τώρα όμως η υπερέκθεση των αγοραστών υποχρεώνει τους εν δυνάμει πωλητές (κυρίως αυτούς του Τ συν 3) να πάρουν πίσω τις εντολές τους και να ρίξουν και άλλη ρευστότητα στο σύστημα.

Είναι ενδεικτικό πως στα πρώτα 35-40΄της συνεδρίασης οι συναλλαγές έφταναν τα 50 εκατ. ευρώ και ΔΕΝ επρόκειτο για ΄΄τζίρο χωσίματος΄΄ αλλά για αγορές που ποντάρουν σε ισχυροποίηση της τάσης προς τις 2.300 μονάδες.

Για να δούμε καθώς το π α ι χ ν ί δ ι αποκτά όλο και περισσότερο ενδιαφέρον με 120-125 μετοχές στο πράσινο από τις οποίες 30 και πλέον με απόδοση μεγαλύτερη του 4% και την ΕΧΑΕ να κλειδώνει στα 8,32 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την αντίδραση της ΕΧΑΕ στην κατακόρυφη αύξηση των συναλλαγών αλλά ο υπαίτιος θα πρέπει να αναζητηθεί στον ενεργό ρόλο εγχώριου παίκτη, ο οποίος φιλοδοξεί να λειτουργήσει σαν…λευκός ιππότης σε επόμενη φάση. Μία προσεκτικότερη ματιά στο μετοχολόγιο και τους ΄΄κωδικούς αγορών΄΄ των τελευταίων δύο εβδομάδων ενισχύουν αυτή την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς.

Από το υπόλοιπο της αγοράς, που είναι και… πολυπληθές μετοχές εταιρειών μεσαίας και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης αποδίδουν από 2-4% και πάνω με καλές συναλλαγές ενδεικτικές της διάθεσης που κυριαρχεί στην αγορά.

Η ΑΝΕΚ στα 1,18 ευρώ (9,3%), Sato στα 0,75 ευρώ, ΒΙΟΤΕΡ στα 0,45 ευρώ, Κλουκίνας-Λάππας στα 2,15 ευρώ, Χαλκόρ στα 1,43 ευρώ, Ιατρικό στα 1,64 ευρώ κ.α.

Το ενδιαφέρον είναι πως σε μετοχές εταιρειών αυτής της κατηγορίας σημειώνονται συναλλαγές που ξεπερνούν τις 20.000 τεμάχια στοιχείο που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί για τη συνέχεια. Όταν αναφερόμαστε στην συνέχεια εννοούμε την εξέλιξη της τάσης σ ή μ ε ρ α –α ύ ρ ι ο και τ ί π ο τ ε περισσότερο.

ΣΗΜ. Χρωστάμε μία εξήγηση σε φίλους και επισκέπτες της στήλης που ρωτούν για την αγορά, κυρίως τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις και μας μεταφέρουν την…πίεση χρηματιστών τους να τοποθετηθούν στην αγορά. Γιατί-απ΄ότι τους λένε- βρίσκεται στην αρχή ενός ανοδικού κύκλου.

Την άποψη μας για το εάν η αγορά είναι bullish (όπως τους λένε) ή… bullshit το ξέρουν οι τακτικοί αναγνώστες του euro2day. Οσο για την… πίεση, που δέχονται ας ρωτήσουν αυτούς που τους προτρέπουν να μπουν ή να μην μπουν στη μαρκέτα ποιά ήταν η γνώμη τους στις αρχές Μαρτίου (6-9/3) άντε και 300-350 μονάδες παραπάνω. Τίποτε περισσότερο για να μην τρελαθούμε εντελώς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v