Ράλι: Πίσω έχει η... αρκούδα την ουρά!

Οι δύο τελευταίοι μήνες αποδείχτηκαν γενναιόδωροι για τους ταύρους αλλά απογοητευτικοί για τις αρκούδες. Όμως, οι τελευταίοι δεν το βάζουν κάτω. Πού ποντάρουν τώρα.

Ράλι: Πίσω έχει η... αρκούδα την ουρά!
Όταν χάνεις λεφτά στις 6 από τις 7 τελευταίες εβδομάδες δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος.

Οι απαισιόδοξοι, γνωστοί ως αρκούδες, ανήκουν στην κατηγορία, αλλά δεν το βάζουν κάτω.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι χρηματιστηριακές αγορές δεν αποκλείουν να βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο της μεγάλης πτωτικής αγοράς γύρω στις 9 Μαρτίου.

Όμως, θα ήθελαν να δουν να ξαναδοκιμάζεται το συγκεκριμένο χαμηλό ακόμα μία φορά για να είναι σίγουροι.

Σύμφωνα με τη δική τους λογική, οι αγορές είτε πρόκειται για χρηματιστήρια είτε για ακίνητα θα χρειαστούν χρόνια για να ανακάμψουν πραγματικά έπειτα από μια τόσο μεγάλη πιστωτική κρίση και κατάρρευση των τιμών των μετοχών, των εμπορευμάτων και των κατοικιών στις ΗΠΑ, στη Βρετανία και αλλού.

Επιπλέον, η ανεργία στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλες αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ οι τιμές των ακινήτων εξακολουθούν να υποχωρούν, καθιστώντας τις τράπεζες επιφυλακτικές στην παροχή νέων δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Οι απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μια συνηθισμένη οικονομική ύφεση, που χαρακτηρίζεται από αύξηση των αποθεμάτων της βιομηχανίας, η οποία φέρνει μείωση της παραγωγής, ύφεση και ούτω καθεξής.

Γι’ αυτούς τους λόγους προβεβλημένες αρκούδες μεγάλων οίκων επιμένουν ότι το ράλι των δύο τελευταίων μηνών είναι ράλι ανακούφισης σε μια καθοδική χρηματιστηριακή αγορά (bear market) και όχι η αρχή μιας νέας ανοδικής αγοράς (bull market).

Το ράλι δεν είναι παρά μια ανοδική τεχνική αντίδραση που οφείλεται στα υπερπουλημένα επίπεδα στα οποία είχαν φτάσει οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στις περισσότερες αγορές του κόσμου.

Το γεγονός ότι δείκτες, όπως ο S&P 500, δεν έχουν βρεθεί ακόμα πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών θεωρούν ότι είναι υποστηρικτικό της θέσης τους για ράλι ανακούφισης.

Οι αρκούδες έχουν μια ιδιαίτερη αδυναμία στη δεκαετία του 1930 και δεν παραλείπουν να τη χρησιμοποιούν για συγκρίσεις με τη σημερινή.

Ο S&P 500 έπεσε στο χαμηλότερο σημείο τον Ιούλιο του 1932 και έκανε ράλι, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 73% τους επόμενους 3 μήνες, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ έπιασε πάτο το γ΄ τρίμηνο της ίδιας χρονιάς.

Όμως, όσοι αγόρασαν στο ναδίρ του Ιουλίου του 1932 και διακράτησαν τις μετοχές τους έπρεπε να περιμένουν 9 ακόμη χρόνια για να δουν άσπρη μέρα.

Και τότε, όπως και τώρα, τα spreads στα ομόλογα των εταιριών με καλή πιστοληπτική βαθμολόγηση είχαν φτάσει στη... στρατόσφαιρα των 724 μονάδων βάσης τον Ιούνιο του 1932, δηλαδή λίγο πριν οι χρηματιστηριακές αγορές πέσουν στο ναδίρ.

Τα spreads μειώθηκαν στις 380 - 400 μονάδες βάσης έναν χρόνο αργότερα, χωρίς όμως η αμερικανική οικονομία να βγει από την ύφεση, το οποίο έγινε το 1941.

Το συμπέρασμα είναι απλό:

Οι αρκούδες της αγοράς δεν πείθονται ούτε για τη διατηρησιμότητα του ράλι των δύο τελευταίων μηνών ούτε για έξοδο της οικονομίας από την ύφεση μέσα στο 2009.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v