Τράπεζες: Επιστροφή στην... "κοινή λογική"

Μέτρα για τη διάσωση και την αναζωογόνηση της διεθνούς οικονομίας (ενδεχομένως και της ελληνικής...) ελήφθησαν πολλά. Μέτρα για την αποτροπή τυχόν επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όμως;

Τράπεζες: Επιστροφή στην... κοινή λογική
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μέτρα για τη διάσωση και την αναζωογόνηση της διεθνούς οικονομίας (ενδεχομένως και της ελληνικής...) ελήφθησαν πολλά.

Μέτρα για την αποτροπή τυχόν επανάληψης της χρηματοπιστωτικής κρίσης, που οδήγησε στην παρούσα οικονομική ύφεση, ελάχιστα ή και κανένα.

Αυτό το κενό έρχονται πλέον -σταδιακά- οι νομοθέτες να καλύψουν, σε αμφότερες τις πλευρές του Ατλαντικού, εφαρμόζοντας κανόνες "κοινής λογικής", στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται η παράμετρος του ρίσκου στη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στη Γηραιά Ήπειρο, την αρχή έκανε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που αποφάσισε να θεσμοθετήσει (από το 2011, αλλά κάτι είναι και αυτό...) κανόνες που αναβαθμίζουν όσα προβλέπει η Βασιλεία ΙΙ και καθιστούν υποχρεωτική τη διακράτηση ποσοστού τουλάχιστον 5% των δανείων ή άλλων στοιχείων ενεργητικού που τυχόν τιτλοποιεί ένα πιστωτικό ίδρυμα.

Η νομοθεσία, που προβλέπει επίσης δικλίδες ασφαλείας για την ομαλή τροφοδότηση του πιστωτικού συστήματος με κεφάλαια αλλά και όρια στην έκθεση των τραπεζών σε επιμέρους -αυτόνομους- πιστωτικούς κινδύνους, σαφή στόχο έχει την ορθολογικότερη λειτουργία συνολικά του τραπεζικού συστήματος.

Με άλλα λόγια, χτυπάει την καρδιά του προβλήματος, λέγοντας προς τις τράπεζες. "Κύριοι, σύμφωνοι, να τιτλοποιείτε στοιχεία του ενεργητικού σας. Αλλά πλέον θα σας ενδιαφέρει και η ποιότητα των στοιχείων αυτών και το μέγεθος".

Η επιβολή των κανόνων αυτών, έστω μετά τη διετία, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του πιστωτικού συστήματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα τραπεζικά ιδρύματα της οποίας εκτέθηκαν σε σημαντικό βαθμό στο φαινόμενο της "subprime", ήτοι στα λεγόμενα τοξικά δάνεια που τιτλοποιήθηκαν και μεταπωλήθηκαν, με στόχο την επανάκτηση ρευστότητας.

Μέτρα με στόχο την επαναφορά της "λογικής" στην καθημερινή λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και των αγορών μελετά στις ΗΠΑ τόσο η εκεί κεντρική τράπεζα, η Federal Reserve, όσο και η δική της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η περίφημη Securities and Exchange Commission.

Η τελευταία, όπως κατέστησε σαφές προ διημέρου η επικεφαλής της κ. Mary Schapiro, εξετάζει και αναμένεται να λάβει σύντομα αποφάσεις επί του πλαισίου λειτουργίας των λεγόμενων ανοιχτών πωλήσεων, τις οποίες επιχειρεί να περιορίσει επαναφέροντας ενδεχομένως τον κανόνα του "uptick rule', ήτοι της παροχής της δυνατότητας πράξεων short μόνο όταν η τελευταία πράξη επί της εμπλεκόμενης μετοχής είναι ανοδική.

Οι ανοιχτές πωλήσεις, και ειδικότερα όσες είχαν γίνει δίχως τον απαραίτητο δανεισμό τίτλων, κατηγορήθηκαν ως μία από τις αιτίες κατάρρευσης επενδυτικών τραπεζών, όπως η Lehman Brothers, πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Αντίστοιχα, η Fed επιχειρεί να θέσει υπό έλεγχο την over the counter (OTC) αγορά επί παραγώγων προϊόντων, που κυριαρχείται σήμερα από τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, επιβάλλοντας μεγαλύτερους κανόνες διαφάνειας στη λειτουργία της.

Πρόκειται, συνολικά, για παρεμβάσεις που έχουν ως μόνο στόχο την επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στο πλαίσιο υπό το οποίο όφειλε να λειτουργεί. Αυτό της .... "κοινής λογικής".
 
[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v