Σοφοκλέους: Ανιχνεύουν νέα υψηλά οι τράπεζες

Αλλάζουν στόχευση διορατικοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες, που ποντάρουν σε ακόμη ένα…ξεγέλασμα της αγοράς. Με την Εθνική να… δείχνει να σκοντάφτει, αλλά τους υπόλοιπους των τραπεζών να ανιχνεύουν «νέα υψηλά».

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
H…εκτός τεχνικών προδιαγραφών αντίδραση των αγορών-εν προκειμένω της ελληνικής- οδηγεί λίγους αλλά διορατικούς γνώστες του χρηματιστηριακού παιχνιδιού να επικεντρώσουν την προσοχή τους στην διακύμανση των μετοχών σε διάστημα 30 ημερών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει, πως προσώρας θέτουν παραπόδα την τακτική τους βάσει του ΚΜΟ200 και περνούν στην βραχύτερη παρακολούθηση της διακύμανσης μετοχών-σηματωρών αλλά και δεικτών.

Αποτελεί κοινή εκτίμηση πως οι αγορές, η…Σοφοκλέους, μπορεί σε αυτά τα επίπεδα να κρύβουν την καλύτερα φυλαγμένη παγίδα ή την πιο δυσδιάκριτη ευκαιρία για άμεση αντίδραση της αγοράς προς τις 2.300 μονάδες.

Σηματωρός της τάσης παραμένει η Εθνική, με το διάγραμμα της μετοχής να παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς από συνεδρίαση σε συνεδρίαση οι πυθμένες διαμορφώνονται σε όλο και υψηλότερο επίπεδο.

Πρακτικά το χαμηλό ημέρας έχει διαμορφωθεί στα 17,48 ευρώ, χθες στα 17,06 ευρώ και προχθές στα 16,74 ευρώ. Επιμένουμε να θεωρούμε ως κομβική την υπέρβαση ή όχι των 18,7 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής που μπορεί να ξεγελάσει άμεσα όσους ποντάρουν σε γενναία διόρθωση των αγορών. Και για αυτό τον λόγο επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στον ΚΜΟ30 και προσβλέπουμε σε έκταση της τάσης προς τις 2.250 μονάδες στη συνέχεια.

Είναι λογικό σε περιόδους σαν και αυτή και σύγχυση να επικρατεί και αντικρουόμενες εκτιμήσεις να ακούγονται. Όμως θα πρέπει να προσεχθεί, πως αρκετοί αναφέρονται πλέον ανοιχτά στον σχηματισμό πυθμένα (και αναφέρονται στις 1,457 μονάδες) και να κινούνται μακροπρόθεσμα πλέον επενδύοντας σημαντικά κεφάλαια τους από τράπεζες μέχρι ισχυρά βιομηχανικά χαρτιά και υγιείς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υψηλής διακυμανσιμότητας και η σημερινή συνεδρίαση φέρνει για παράδειγμα τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 2.201 έως 2.263 μονάδων με τις συναλλαγές να ξεπερνούν τα 170 εκατ. ευρώ. Με αυξημένους τζίρους σε Alpha Bank στα 9 ευρώ, Eurobank στα 7,98 ευρώ, Marfin Popular στα 2,12 ευρώ, Πειραιώς στα 8,14 ευρώ και Κύπρου στα 3,68 ευρώ.

Από τους βασικούς δείκτες ο SC 80 υπεραποδίδει και σήμερα με 2,2% κυρίως λόγω Εμπορικής που κυμαίνεται στα 7,4 ευρώ. Από την ίδια κατηγορία μετοχών ξεχωρίζει η αντίδραση της στα 13,7 ευρώ (το απόλυτο…ξεγέλασμα των ημερών), των ΕΧΑΕ κατά 10% στα 8,14 ευρώ, του Μυτιληναίου στα 5,45 ευρώ.

Όμως και άλλες μετοχές του…Συστήματος (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Forthnet, Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια Jumbo, Frigoglass) η αντίδραση συνεχίζεται με αυξημένες συναλλαγές.

Μένει να φανεί στη συνέχεια (σήμερα-αύριο) εάν η αγορά θα…ξεγελάσει για ακόμη μία φορά τους παίκτες, κυρίως όσους εξακολουθούν να μένουν εντός παιδιάς με γνώμονα τον ΚΜΟ200. Ή θα δικαιώσει εκείνους τους λίγους που «βλέπουν» για παράδειγμα την Εθνική ή τον FTSE 20 με πιο βραχυπρόθεσμη προσέγγιση.

Για να δούμε, καθώς σε κάθε περίπτωση το παιχνίδι έχει ενδιαφέρον και κατ΄ επέκταση του ενδεχόμενου συντήρησης ή όχι της τάσης προς τις 2.300 (και πάνω) μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v