«Πεδίο μάχης» η Εθνική στο ΧΑ

Το θετικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αποσοβεί μέχρι τώρα την περαιτέρω διόρθωση προς τις 2.100 μονάδες. Μάχες σε μετοχές και παράγωγα της Εθνικής. Συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας και αυξημένων συναλλαγών.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Σκληρή μάχη πωλητών-αγοραστών με σύμμαχο των δεύτερων το μέχρι στιγμής θετικό κλίμα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Τα πρώτα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης χαρακτηρίζονται από έντονη μεταβλητότητα βασικών δεικτών, μετοχών, αυξημένες συναλλαγές και κινητικότητα και στα Παράγωγα με επίκεντρο τα συμβόλαια της Εθνικής.

Η συνεδρίαση έδωσε την ανοδική αντίδραση, φέρνοντας τον Γενικό Δείκτη μέχρι τις 2.173 μονάδες, επίπεδα από όπου άρχισαν να κατοχυρώνονται θέσεις αξίας περίπου 22-25 εκατ. ευρώ.

Φαίνεται πως κατ’ αρχήν όσοι είχαν απομείνει από χθες πωλητές πέτυχαν να πιάσουν καλύτερες τιμές.

Μετά την φάση της κατοχύρωσης ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε μέχρι τις 2.120 μονάδες καθώς «γύριζαν» Εθνική, Eurobank, Πειραιώς.

Η Alpha Bank που χθες λειτούργησε ως αντίβαρο για τον FTSE 20, κινείται σταθερά μέχρι 2,5-3% χαμηλότερα, με κορυφή τα 8,79 ευρώ.

Ο 20άρης κυμαίνεται από τα αρχικά υψηλά των 1.123 μονάδων μέχρι τα χαμηλά των 1.088 μονάδων, καθώς η Εθνική έφθασε στα 16,98 ευρώ, για να διορθώσει σταδιακά στη συνέχεια μέχρι και 1 ευρώ χαμηλότερα. Όλα αυτά με συναλλαγές 1,2 εκατ. τεμαχίων πριν από λίγο.

Πρέπει να αναφερθεί πως στη μετοχή της Εθνικής ανοίγονται ΣΜΕ πώλησης μέχρι και 2% χαμηλότερα προς τα 16,2 ευρώ, φθάνοντας τα 1.375 ΣΜΕ πριν από λίγο και με τις ανοικτές θέσεις κοντά στις 14.000, πριν από λίγο.

Ως αντίβαρο λειτουργεί η ΔΕΗ προς τα 14,3 ευρώ, η 3E προς τα 13,5 ευρώ, ενώ χαμηλότερα δείχνουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Σημειωτέον πως η διόρθωση βασικών δεικτών, μετοχών συντελείται με τις ευρωπαϊκές αγορές στο «συν», τον DAX στο περίπου 1,4% υψηλότερα και τα συμβόλαια του Dow να παραπέμπουν σε αντίδραση κατά 1% στην αρχή της συνεδρίασης.

Όπως αναφέρουν χρηματιστηριακοί κύκλοι, Εθνική και Πειραιώς «φλερτάρουν» με την καθοδική διάσπαση βραχυπρόθεσμα ανοδικών καναλιών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συντήρησης της διόρθωσης με ισχυρό σημείο στήριξης τις 2.050 μονάδες.

Όμως αποτελεί κοινή εκτίμηση πως τα περισσότερα θα εξαρτηθούν από την πορεία που θα έχει σήμερα η αμερικανική αγορά. Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 8.330 μονάδων θα μας οδηγούσε σε αναθεώρηση της βραχυπρόθεσμης τακτικής μας, ενώ ανοδική υπέρβαση των 8.550 μονάδων σε αντίστροφη κίνηση.

Με όλα τα δεδομένα ανοικτά, όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση και την κυριότερη αντιπαράθεση πωλητών-αγοραστών να δίνεται στην Εθνική. Στην υποκείμενη και την αγορά Παραγώγων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v