OTE: Αρνητική υποδοχή στο Q1 από αναλυτές

Αρνητική υποδοχή επιφυλάσσουν στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ οι αναλυτές επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός στη σταθερή τηλεφωνία και η κάμψη στην κινητή ευθύνονται για τις επιδόσεις σε κέρδη και έσοδα.

OTE: Αρνητική υποδοχή στο Q1 από αναλυτές
Αρνητική υποδοχή επιφυλάσσουν στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου του ΟΤΕ οι αναλυτές επισημαίνοντας ότι ο ανταγωνισμός στη σταθερή τηλεφωνία και η κάμψη στην κινητή ευθύνονται για την χειρότερες του αναμενομένου επιδόσεις σε κέρδη και έσοδα.

Στα 266,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του ΟΤΕ στο α΄ τρίμηνο της χρήσης, εμφανίζοντας άνοδο της τάξης του 89%, ενώ το consensus του Bloomberg έκανε λόγο για υπερδιπλασιασμό των καθαρών κερδών του Οργανισμού, τα οποία αναμενόταν να διαμορφωθούν στα 289 εκατ. ευρώ από 141,1 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Σε υποβάθμιση της σύστασης για τον ΟΤΕ σε “underweight” από “overweight” και μείωση της τιμής-στόχου στα 12,9 ευρώ, από 15,4 ευρώ προηγουμένως, προχώρησε η JP Morgan (8/5), μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Οργανισμού.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ήταν σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων, αν και στα «συν» συμπεριλαμβάνει τις συνέργιες με την Deutsche Telekom.

Ωστόσο εκτιμά πως τα αποτελέσματα και το conference call αύξησαν την ανησυχία ότι τα κέρδη του ΟΤΕ θα πιεστούν σημαντικά κατ’ όλη τη διάρκεια του 2009, λόγω του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και των πιέσεων σε ρυθμιστικό επίπεδο και επίπεδο ανταγωνισμού.

Η Merrill Lynch από την πλευρά της (8/5) διατηρεί αμετάβλητη την σύσταση και την τιμή στόχο των 13 ευρώ για τον ΟΤΕ, σημειώνοντας πως το 2009 θα αποτελέσει πρόκληση για τον Οργανισμό, όπως το 2010 φαίνεται καλύτερο.

Όπως αναφέρει, τα αποτελέσματα, σε λειτουργικό επίπεδο, ήταν απογοητευτικά, όμωως η ανακοίνωση για τις συνέργιες είναι μεσοπρόθεσμα «ανακουφιστική». Ο διεθνής οίκος μειώνει τις εκτιμήσεις του για τα EBITDA του 2009 κατά 3,3%, λόγω της έντασης του ανταγωνισμού, και για το 2010 κατά 0,7%, καθώς θα αρχίσουν να συνυπολογίζονται κάποιες από τις συνέργιεες.

Βραχυπρόθεσμα, σημειώνει, δεν βλέπει κανέναν καταλύτη, όμως αναμένει θετική ροή ειδήσεων αναφορικά με την αναδιάρθρωση του Οργανισμού μετά το καλοκαίρι.

Φτωχά χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2009 του ΟΤΕ η Marfin Analysis, επισημαίνοντας ότι ήταν σημαντικά χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς.

Η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα συνέχισε την κάμψη της, ενώ το μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) για τις Cosmote, Globul και AMC ήταν χαμηλότερο έναντι του 2008, οπότε η επιβράδυνση των εσόδων κινητής στα επόμενα τρίμηνα του έτους εκτιμάται ότι θα αυξηθεί. Ο κύριος παράγοντας πίσω από την πτώση των εσόδων, αναφέρει η Marfin, ήταν η κάμψη στη ρουμανική και την ελληνική τηλεφωνία λόγω αυξημένου ανταγωνισμού. Η χρηματιστηριακή θα επανεκκινήσει κάλυψη της μετοχής και θα θέσει νέα τιμή στόχο και σύσταση.

Χαμηλότερα του αναμενομένου εκ μέρους της και εκ μέρους της αγοράς επισημαίνει η Εθνική P&K ότι ήταν τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει θετικό των πρώτων συνεργιών που διαφαίνονται από τη συνεργασία με τη Deutsche Telekom και που θα έχουν θετική επίδραση στην αποτίμηση του Οργανισμού.

Η χρηματιστηριακή παραμένει θετική σε ό,τι αφορά την ανθεκτικότητα του διαφοροποιημένου μοντέλου του ΟΤΕ (διατηρεί την τιμή στόχο των 15 ευρώ και τη σύσταση outperform), αλλά διαγράφει τη μετοχή από την top pick λίστα της, λόγω βραχυπρόθεσμων ρυθμιστικών αβεβαιοτήτων.

H Proton προχωρά σε υποβάθμιση της εκτίμησης για τα έσοδα του ΟΤΕ το 2009 κατά 2,8% στα 6,17 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω Cosmote και Romtelecom. Παράλληλα, διατηρεί τιμή-στόχο στα 18 ευρώ και σύσταση "outperform" για τη μετοχή.  

Χαμηλότερα των εκτιμήσεών της σε όρους εσόδων και κερδών χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα και η Alpha Finance, αποδίδοντας την κάμψη στην επιβράδυνση των δραστηριοτήτων κινητής τηλεφωνίας. Η χρηματιστηριακή προαναγγέλλει μείωση των εκτιμήσεών της για το 2009, πιστεύοντας ότι οι περικοπές στα τέλη διασύνδεσης, ο πόλεμος τιμών στην Ελλάδα και η οικονομική αβεβαιότητα θα έχουν αρνητική επίδραση στο τμήμα κινητής του ομίλου.

Συνολικά πάντως, λαμβάνοντας υπόψη το περιορισμένο ρίσκο, την ισχυρή κερδοφορία και τις ευκαιρίες αναδιάρθρωσης η χρηματιστηριακή παραμένει θετική για την εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v