Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εθνική και το deleveraging των άλλων!

Eδώ και καιρό, η κυβέρνηση καλεί τις τράπεζες να ρίξουν λεφτά στην αγορά, ο Τύπος θέλει να μην το κάνουν, αλλά οι τράπεζες ισχυρίζονται το αντίθετο. Η χθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής ρίχνει φως στο θέμα.

Η Εθνική και το deleveraging των άλλων!
Δεν γνωρίζουμε αν τα κορυφαία στελέχη της Εθνικής Τράπεζας το έκαναν επίτηδες ή όχι.

Όμως, η χθεσινή ανακοίνωση που έβγαλε η Μεγάλη μας Φίλη για τους ρυθμούς χρηματοδότησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών εμπεριέχει απαντήσεις σε μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που είναι στην επικαιρότητα εδώ και καιρό.

Δίνουν οι τράπεζες δάνεια ή μήπως έχουν κλείσει αρκετά τις στρόφιγγες και απλώς αφήνουν λίγο νερό να περάσει;

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας, "βάσει στοιχείων του α΄ τριμήνου τα υπόλοιπα των πάσης φύσεως χορηγήσεων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ".

Όμως, η αύξηση των υπολοίπων όλων των χορηγήσεων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα ανήλθε σε 409 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Ο συλλογισμός είναι απλός και προφανής:

Αν η Εθνική βρίσκεται στο +1,3 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου και όλο το τραπεζικό σύστημα στα +409 εκατ. ευρώ, κάποιες τράπεζες έχουν μειώσει ανάλογα την καθαρή χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών το ίδιο διάστημα.

Θα μπορούσαμε μάλιστα να πάμε άλλο ένα βήμα παρακάτω και να εξαιρέσουμε την ΑΤΕbank που έδινε δάνεια το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τραπεζίτες και άλλα στελέχη της αγοράς.

Επομένως, θα πρέπει να συμπεράνουμε ότι τα υπόλοιπα των άλλων τραπεζών συρρικνώθηκαν κατά 900 εκατ. ευρώ περίπου το ίδιο διάστημα.

Είναι λοιπόν σαφές ότι οι συγκεκριμένες τράπεζες ή τουλάχιστον η πλειονότητα δεν έλεγαν όλη την αλήθεια, όταν ισχυρίζονταν ότι έδιναν δάνεια κανονικά.

Εν μέρει, αυτό πιθανόν να οφείλεται στην αδύναμη ζήτηση για νέα δάνεια από τους ιδιώτες όπως επιμένουν οι τράπεζες.

Είναι όμως αξιοσημείωτο ότι η ζήτηση ήταν πιο ισχυρή στην Εθνική Τράπεζα που προφανώς έδινε δάνεια σε σχέση με τις περισσότερες από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η μειωμένη ζήτηση δεν ήταν ο μοναδικός λόγος για τον οποίο πολλές από αυτές τις τράπεζες είδαν το βιβλίο των δανείων τους να συρρικνώνεται το α΄ τρίμηνο.

Προφανώς, οι διοικήσεις των συγκεκριμένων τραπεζών αποφάσισαν να κάνουν deleveraging (μείωση της μόχλευσης) για ευνόητους λόγους.

Ένας από αυτούς είναι ότι πιθανόν ήθελαν να μειώσουν το ρίσκο τους.

Άλλος λόγος είναι ότι προσπάθησαν να βελτιώσουν τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας σε μια εποχή όπου η κεφαλαιακή ισχύς μετράει.

Οι λόγοι είναι απόλυτα κατανοητοί για όποιον αποδέχεται την αρχή ότι οι τράπεζες θα πρέπει να ενεργούν με σωφροσύνη, για να προστατεύσουν τα λεφτά των καταθετών και των μετόχων τους από την έκθεση σε θαλασσοδάνεια και σε άλλες μορφές τοποθετήσεων που ενέχουν υψηλούς κινδύνους.

Είναι όμως ενοχλητικό να υπάρχουν τράπεζες που πρωτοστατούν στις διακηρύξεις περί χορήγησης νέων δανείων, την ίδια ώρα που έχουν αποφασίσει να μειώσουν το χαρτοφυλάκιο των δανείων τους.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v