Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες VS κρατικόχαρτα, σημειώσατε 1

Η μεταβλητότητα χτυπά καμπανάκι τελευταίας στροφής; Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι αγορές τις επόμενες μέρες. Στη σημερινή συνεδρίαση, αντιστάθμισμα στις πιέσεις σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αποτέλεσαν οι τράπεζες.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Η μεταβλητότητα “χτυπά το καμπανάκι” της τελευταίας στροφής;

Σε αυτό το ερώτημα καλούνται να απαντήσουν οι Αγορές στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, ενώ στο Χ.Α. συνεχίζεται η “προσεκτική διανομή χαρτιών” που προς το παρόν δεν δημιουργεί έντονες ανησυχίες.

Βέβαια η κούρσα που έχει προηγηθεί έχει κάνει πιο “ευαίσθητους” όσους παραμένουν εντός Αγοράς και αυτό φάνηκε μόλις ανακοινώθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ (σε υψηλά 26 ετών), ενώ ο Γενικός Δείκτης αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την διάρκεια της συνεδρίασης άλλαξε 11 φορές πρόσημο (!)

Στα αρνητικά της σημερινής συνεδρίασης η αδυναμία των περισσότερων τίτλων μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης να “εκμεταλλευθούν” τις κινήσεις καταγραφής κερδών σε λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους (που δείχνουν να προσεγγίζουν σημαντικές αντιστάσεις) και να αποσπάσουν μέρος της κυλιόμενης ρευστότητας.

Δυστυχώς τα περισσότερα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται στην παρούσα φάση στο Χ.Α. δείχνουν ότι προτιμούν να παραμείνουν εκτός Αγοράς για λίγες συνεδριάσεις και τοποθετηθούν χαμηλότερα και στους ίδιους τίτλους αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας, παρά να αναζητήσουν “επενδυτικές ευκαιρίες” σε χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό με αυξημένο κίνδυνο εγκλωβισμών, λόγω σημαντικών αυξομειώσεων στους ημερήσιους όγκους συναλλαγών.

Έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που συνεχίζουν να ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με το Τραπεζικό ταμπλό (κάτι που φάνηκε και σήμερα) και στο οποίο οι κινήσεις εισόδου και εξόδου δείχνουν μάλλον ευκολότερες.

Ο τίτλος της σημερινής συνεδρίασης θα μπορούσε να είναι: Τράπεζες VS ΔΕΚΟ σημειώσατε 1 (!), με τον κλαδικό δείκτη των πρώτων να κλείνει με κέρδη 2,91%, ενώ ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΠΑΠ έκλεισαν με σημαντικές απώλειες και μάλιστα οι δύο τελευταίοι στο χαμηλό ημέρας (από τον υπόλοιπο 20αρη στο υψηλό ημέρας έκλεισαν Ελ. Πετρέλαια, Εθνική και Motor Oil)

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι από όλους τους Δεικτοβαρείς τίτλους με αγοραστές έκλεισαν οι λιγότεροι και συγκεκριμένα οι Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Αγροτική, Ταχ. Ταμιευτήριο, Coca-Cola, Alpha Bank, Eurobank.

Για όσους ασχολούνται με στατιστικά η εβδομάδα που μόλις τελείωσε είχε τέσσερις θετικές και μία αρνητική συνεδρίαση και έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαία κέρδη 4,76%, ενώ από την αρχή του χρόνου τα κέρδη φθάνουν στο 20,42%.

Αρκετοί επαγγελματίες του χώρου αναφερόμενοι στο volatility των τελευταίων ημερών, εκτιμούν ότι είναι μία εικόνα που πιθανότατα θα επαναληφθεί αρκετές φορές και τουλάχιστον όσο συνεχίζουν να μπαίνουν στην Αγορά βραχυπρόθεσμοι “παίκτες” και αυτό απαιτεί τουλάχιστον αυξημένα αντανακλαστικά.

Πάντως τόσο οι αισιόδοξοι, όσο και αυτοί που περιμένουν μία σημαντική διόρθωση έχουν τα επιχειρήματά τους.

Οι πρώτοι αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια που διαθέτουν αυτή την στιγμή τεράστια ρευστότητα. Με δεδομένο ότι έχουν φύγει από τις Αγορές ομολόγων και έχουν μειώσει σημαντικά θέσεις στις Αγορές εμπορευμάτων, αναγκαστικά αυτή η ρευστότητα πρέπει να διοχετεύει στα χρηματιστήρια και στις μετοχές. Μάλιστα δείχνει φυσιολογικό ότι όσο ανεβαίνουν τα χρηματιστήρια, αυτοί που έχουν μείνει εκτός Αγοράς να προσπαθήσουν να μπουν με αυξημένη ρευστότητα προκειμένου να καλύψουν το χάντικαπ της χαμένης υποαπόδοσης.

Μέρες του 2003 αλλά με ένα πιο δυναμικό τόνο, θυμίζουν αυτές του 2009 στις Αγορές, σύμφωνα με τους “bullish” και αυτό είναι 100% ένα “σημάδι των ταύρων” (!)

Οι ίδιοι τονίζουν ότι η τελευταία ανοδική αντίδραση των Αγορών δεν ήταν μόνο τεχνική και δεν ήταν αποκλειστικά αποτέλεσμα κλεισίματος “short” θέσεων. Αντίθετα σημειώθηκαν σημαντικές εντολές αγορών (παραμένει άγνωστος ο επενδυτικός ορίζοντας των τοποθετημένων) και είναι αυτές που πυροδότησαν την άνοδο των χρηματιστηρίων.

Αντίθετα οι επιφυλακτικοί συνεχίζουν να συστήνουν όχι μόνο σύνεση και αναμονή, αλλά τονίζουν ότι όσοι επενδύουν με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα 3-6 μηνών θα πρέπει να ρευστοποιήσουν μέρος από τα κέρδη τους τώρα (!)

Θεωρούν ότι η ανοδική αντίδραση από τα πρόσφατα χαμηλά τείνει να γίνει υπερβολική και ότι οι μετοχές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν την πιθανότητα μιας οικονομικής ανάκαμψης τύπου ‘V’ και αυτό είναι πρόωρο, ενώ επισημαίνουν με σημασία, ότι μέσα στη χρονιά θα προκύψουν καλύτερες ευκαιρίες για όσους θέλουν να τοποθετηθούν σε μετοχές, αφού οι μακροοικονομικοί δείκτες θα αποδειχθούν χειρότεροι των προβλέψεων και τα κέρδη των επιχειρήσεων και των χρηματοοικονομικών εταιρειών δεν θα ανακάμψουν τόσο γρήγορα.

Στην περιοχή των 2177 μονάδων εκτιμά ότι διαμορφώνεται μία πρώτη αντίσταση η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ σε περίπτωση που επιχειρηθεί νέα ανέλιξη του Γενικού Δείκτη. Αντιθέτως, σε περίπτωση που συνεχιστούν οι διορθωτικές τάσεις η στήριξη οριοθετείται στην περιοχή των 2090 μονάδων.

Η ΑΧΕ εκτιμά πως για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η μεταβλητότητα πιθανόν να παραμείνει κυρίαρχο στοιχείο, ενώ η έλλειψη σημαντικής εγχώριας ειδησεογραφίας και η μέχρι τώρα διαμόρφωση των ανακοινωθέντων οικονομικών αποτελεσμάτων σε χαμηλότερα των εκτιμήσεων επίπεδα, θα διατηρήσει υψηλά την εξάρτηση της τάσης από το εξωτερικό.

Επιστρέφοντας στον FTSE, μπορεί τα περισσότερα κέρδη να σημειώθηκαν σε Ελλάκτωρα (+6,12%), Πειραιώς (+6,38%), Eurobank (+6,12%), Μυτιληναίο (+5,71%), Ταχ. Ταμιυετήριο (+4,36%), όμως ο σηματωρός ήταν ο τίτλος της Εθνικής (+4,23%) που βρέθηκε να υποχωρεί έως τα 15,96 ευρώ και τελικά να κλείνει (όπως προαναφέρθηκε) στο υψηλό ημέρας των 17,00 ευρώ.

Με κέρδη μεγαλύτερα του 3% η Motor Oil, του 2% οι Βιοχάλκο, Ελ. Πετρέλαια, Τιτάν, Κύπρου, αξιοσημείωτα κέρδη για Coca-Cola, MPB, MIG και θετικό κλείσιμο για την Αγροτική.

Αντίθετα ΔΕΗ (-3,41%), ΟΠΑΠ (-8,71%) και ΟΤΕ (-3,63%) υπέστησαν την μεγαλύτερη πίεση των πωλητών, ενώ με απώλειες έκλεισαν και οι Alpha Bank (-2,61%), Intralot (-1,14%).

Σε όλη την διάρκεια της συνεδρίασης οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο ήταν μπροστά (και αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί θετικό). Έτσι στο τέλος 107 ανοδικές μετοχές βρέθηκαν να “αντικρίζουν” 120 πτωτικές και 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 6 έως 19,15%.

Τέλος από τους θετικούς πρωταγωνιστές θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ξεχώρισαν Forthnet, Newphone, Frigoglass, Sciens, Centric, Alapis, Ιντρακόμ, Υγεία, Άττικατ, Ίλυδα, ΑΕΓΕΚ, ΚΛΜ κ.λ.π.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v