Τράπεζες:Υψηλότερες τιμές-στόχοι από EFG Sec

Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές στις Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Κύπρου δίνει η Eurobank EFG σε έκθεσή της, όπου αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha σε "outperform".

Τράπεζες:Υψηλότερες τιμές-στόχοι από EFG Sec
Νέες, υψηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Τράπεζας Κύπρου δίνει η Eurobank EFG σε έκθεσή της για τον κλάδο (8/5), όπου αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank σε "outperform".

Ειδικότερα, η χρηματιστηριακή αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank σε "outperform" από "market perform", ανεβάζοντας και την τιμή-στόχο στα 10,6 από 5,85 ευρώ.

Ο νέος στόχος για την τιμή της μετοχής της Εθνικής προσδιορίζεται στα 16,1 από 12,9 ευρώ (διατηρεί "market perform"), για την Τράπεζα Πειραιώς στα 8,4 από 4,9 ευρώ ("market perform") και για την Τράπεζα Κύπρου στα 3,7 από 2,6 ευρώ (διατηρεί "market perform").

Όπως σημειώνει η Eurobank Sec., το θετικότερο κλίμα και το ασφαλέστερο περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας στις αγορές, επιτρέπουν τη χρήση πιο ευνοϊκών υποθέσεων στα μοντέλα αποτίμησης των μετοχών. Ειδικότερα, υποθέτει risk free επιτόκιο 5% (από 6% προηγουμένως), καθώς και χαμηλότερο risk premium για τις μετοχές, στο 6% (από 7,1%).

Ειδικότερα για την Alpha Bank η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι η μικρή οργανική παρουσία της στην Ευρώπη της επιτρέπει να αναβάλει προς το παρόν τα σχέδια μεγαλύτερης επέκτασης, ενώ τα υψηλότερα επίπεδα αποδοτικότητας κόστους αναμένεται να οδηγήσουν σε αρνητική ανάπτυξη των λειτουργικών δαπανών το 2009. Στα θετικά της τράπεζας αναφέρει ακόμη τη συντηρητική διοίκηση και την έγκαιρη εγγραφή επαρκών προβλέψεων, καθώς και το γεγονός ότι εμπλέκεται σε σενάρια εξαγορών. 

Για την Εθνική η Eurobank Sec. υπογραμμίζει ότι είναι η τράπεζα με τη μικρότερη έκθεση σε επιχειρηματικούς τομείς με ρίσκο, όπως το real estate, οι κατασκευές και ο τουρισμός, που αποτελούν μόλις το 8,5% του εγχώριου χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. 

Στα αρνητικά σημειώνει τον κίνδυνο από την έκθεση στην Τουρκία, η οποία αναμένεται να εμφανίσει αρνητική ανάπτυξη 3% το 2009, με τα σενάρια αναφορικά με τη διαμόρφωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Finansbank να κυμαίνονται μεταξύ 7% - 9% του συνόλου. 

Για την Τράπεζα Πειραιώς η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι αποτελεί πιθανό στόχο εξαγοράς λόγω του διευρυμένου δικτύου της με σημαντικές προοπτικές ωρίμανσης. Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier I  διατηρείται σε ισχυρά επίπεδα, χωρίς σημαντική επιδείνωση στο δ΄ τρίμηνο του 2008. Παράλληλα, προειδοποιεί για την έκθεσή της στις κατασκευές, στο real estate, στη ναυτιλία και στον τουρισμό, που καλύπτουν το 20% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, καθώς και στην ενδεχόμενη δυσκολία της να περιορίσει τα κόστη στο α΄ και το β΄ τρίμηνο του 2009. 

Για την Τράπεζα Κύπρου η χρηματιστηριακή σημειώνει ότι αποτελεί ελκυστικό στόχο εξαγοράς από ελληνικές τράπεζες, λόγω της ισχυρής της ρευστότητας και του αναπτυσσόμενου δικτύου υποκαταστημάτων της στην Ελλάδα. 

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το 30% των συνολικών χορηγήσεων της τράπεζας είναι εκτεθειμένο σε προβληματικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές και το real estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v