ΧΑ: Κυρίαρχος του "παιχνιδιού" η μεταβλητότητα

Άμεσα συνυφασμένη με την τάση στη Wall Street παραμένει η "μοίρα" της εγχώριας αγοράς, όπου επιστρέφει η μεταβλητότητα μετά από έντονη ανοδική κίνηση. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Γλυκόπικρη γεύση άφησε η εβδομάδα με τον ΓΔ στις 2.151 μονάδες και τον FTSE 20 στις 1109 μονάδες. Αρκετές και...αμφίσημες οι ενδείξεις και εκτιμήσεις που έχουμε για τη συνέχεια καθώς από χτες το πρωί θεωρούσαμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για ισχυροποίηση του σεναρίου επαναπροσεγγίσεις των 2.300 μονάδων, ένα κλείσιμο του 20άρη στην περιοχή των 1120 -1130 μονάδων.

Οι απαισιόδοξοι και στην πλειονότητα τους «πωλητές» στην αγορά παραγώγων εκτιμούν πως ο FTSE 20 θα έχει περιθώριο διόρθωσης μέχρι και 10-12% χαμηλότερα, εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δεν κινηθεί επιθετικά ανοδικά. Όμως, αποτελεί κοινή εκτίμηση πως σε μεγάλο βαθμό η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται από την πορεία του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Και εδώ οι ενδείξεις είναι συγκεχυμένες, αφού το ανοδικό σενάριο μένει ενεργό όσο ο δείκτης παραμένει πάνω από τις 8330 μονάδες και ισχυροποιείται στην περίπτωση που ξεπεράσει επιθετικά τις 8550 μονάδες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειωθεί πως τις τελευταίες μέρες η διαγραμματική απεικόνιση του ΧΑ ταιριάζει περισσότερο με αυτή του Nasdaq και λιγότερο με των Dow Jones και S&P 500.

Ανάλογο μήνυμα στέλνει και η γερμανική αγορά καθώς σχηματίζεται διπλή κορυφή για τον DAX 30 περί των 4970 μονάδων, με αδυναμία υπέρβασης μέχρι στιγμής των 5000 μονάδων.

Από πλευράς τεχνικής, επειδή η αγορά τις τελευταίες ημέρες κινήθηκε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα και ακραίες διακυμάνσεις, παρακολουθούμε περισσότερο τον ΚΜΟ 20 αντί του κινητού 200αρη. Αυτό πρακτικά, γιατί το ενδεχόμενο διόρθωσης χαμηλότερα των 2.100 ενδεχομένως και προς τις 2050 μονάδες συγκεντρώνει ελαφρώς μεγαλύτερες πιθανότητες.

Είναι ενδεικτικό πως στη χθεσινή συνεδρίαση, η διακύμανση για τη μετοχή της Eurobank έφτασε το 11,2%, της Πειραιώς 10,5%, ενώ ανάλογη ήταν και για άλλες δεικτοβαρείς μετοχές. Την πτωτική προδιάθεση της αγοράς φαίνεται πως επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ξένος πωλητής στη μετοχή του ΟΠΑΠ.

Ο οργανισμός υποχωρεί Πέμπτη - Παρασκευή με 878 και 815.000 τεμάχια, φτάνοντας μάλιστα χτες να χάνει μέχρι και 8,75% στο κλείσιμο. Δεδομένης της υψηλότατης βαρύτητας που έχει η μετοχή του ΟΠΑΠ στη διαμόρφωση του 20αρη και του ΓΔ, δεν αποκλείεται ο πωλητής στην υποκείμενη αγορά να είναι και ο ισχυρός πτωτικός παίχτης σε συμβόλαια του FTSE 20.

Χαμηλότερα όμως με 2 συνεχόμενα πτωτικές συνεδριάσεις κινείται και ο ΟΤΕ ενώ η Alpha Bank, που λειτούργησε ως αντίβαρο την Πέμπτη διόρθωσε μαζί με τη ΔΕΗ, χτες.

Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει προβάδισμα των πωλητών αφορά στα στοιχεία του αποθετηρίου μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Όσον αφορά τους Έλληνες θεσμικούς, η σχέση αγοραστών προς πωλητές είναι στο 1/1,7 ενώ εκτινάσσεται στο περίπου 1,5/6 από την πλευρά των ξένων. Αυτή η πλαγιοκαθοδική κίνηση του 20αρη άφησε χτες χώρο για υπεραπόδοση μετοχών όπως Μυτιληναίος, Motor Oil , ΤΤ, κάτι που μπορεί να έχει συνέχεια.

Άφησε όμως χώρο και για μετοχές όπως Forthnet, Ιντρακόμ,(χθες, σχετικο θέμα στο Euro2day), Frigoglass, Newsphone, Υγεία αλλά και ΑΝΕΚ, Alapis, Ιατρικό.

Δύο τελευταία στοιχεία που πρέπει να συνεκτιμηθούν για τις επόμενες μέρες θεωρούνται η υπεραπόδοση του ΧΑ έναντι άλλων αγορών και ο μη συγχρονισμός Αθήνας και Φρανκφούρτης.

Πράγματι ο ΓΔ κερδίζει 20,4% από την αρχή του έτους έναντι περίπου 2% του DAX, περίπου 3,3% του CAC 40, 1,2% του FTSE 100 ενώ την ίδια περίοδο, περίπου 2% χάνει ο Dow και περίπου 2,7% κερδίζει ο S&P. Ενδιαφέροντα διαγράμματα, χρήσιμα για τους βραχυχρόνιους παίκτες παρουσιάζει για μια ακόμα φορά ο φίλος Στέφανος στο www.deiktes.com.

Όσον αφορά τον συγχρονισμό του ΧΑ, η ομάδα της EZMARKET παρατηρεί πως όσες φορές το ΧΑ δεν ακολουθεί την υπεραπόδοση της Φρανκφούρτης, ακολουθεί υποχώρηση των βασικών δεικτών στη συνέχεια.

-------------

Όπως σημειώνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, "η ασυµβατότητα ειδήσεων και αποδόσεων µπορεί µεν σε κάποιο βαθµό να εξοµαλύνθηκε, η αγορά ωστόσο δεν έχει διορθώσει σε ένα ικανοποιητικό βαθµό, µε αποτέλεσµα η νευρικότητα στα γυρίσµατα και στις αφορµές νέων να είναι αρκετά έντονη.

Σε ότι αφορά την µεταβλητότητα, έχουµε να παρατηρήσουµε ότι παραδοσιακά οι αγορές σε κάθε
κοµβικό σηµείο αλλαγής τάσης έχουν συµπεριφορά διακυµάνσεων. Αυτό γίνεται για να εξυπηρετηθούν οι προοδευτικές διανοµές χαρτιών, ενισχύοντας την αίσθηση «ευκαιρίας» σε κάθε γύρισµα της αγοράς.

Από την άλλη πλευρά, δεν αγνοείται το γεγονός ότι πολλά χαρτοφυλάκια έχουν µείνει εκτός αγοράς ενώ πολλοί που τοποθετήθηκαν στα πρώτα στάδια της ανόδου, έχουν ήδη ρευστοποιήσει τις θέσεις τους, διαθέτοντας αρκετή ρευστότητα για νέες τοποθετήσεις.

Με άλλα λόγια η αγορά στην διόρθωση της δεν θα πέσει τόσο εύκολα γιατί απλούστατα η πλάτη των µετρητών που υπάρχουν σε πολλούς κωδικούς θα συγκρατήσει την προσφορά.

Το πρώτο σενάριο διόρθωσης θέλει το Γενικό ?είκτη να κάνει µια µετριοπαθή κίνηση προς τις 2.000 µονάδες, διατηρώντας την αξιόπιστη πλάγια στήριξη της ανόδου και τις χρονοσειρές των 15 και 30 ηµερών ανέπαφες από διασπάσεις και σήµατα πωλήσεων. Ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο θέλει την αγορά να κάνει µια πιό ευρείας κλίµακα διόρθωση προς την περιοχή των 1900 µονάδων, διορθώνοντας 15% από τα υψηλά της δίνοντας καλύτερες τιµές εισόδου και αποφορτισµένους τεχνικούς δείκτες.

Σηµείο αναφοράς παραµένει ο συναλλακτικός όγκος καθώς εκτιµούµε ότι η προσφορά έχει από το µεσηµέρι της Πέµπτης τον πρώτο λόγο αφού η άνοδος της Παρασκευής ήρθε µε µειωµένες (-26%) σχετικά συναλλαγές. ?ιορθώσεις µε αυξηµένο τζίρο επιβάλλον στάση αναµονής ενώ µια ισορροπηµένη εικόνα µε ήπιους συναλλακτικούς όγκους θα έδινε µια καλή ένδειξη εισόδου.

Συµπερασµατικά, θα αναµέναµε µια ακόµα εβδοµάδα µεταβλητότητας µε κατεύθυνση χαµηλότερων τιµών την οποία διαχειριστικά θα µοιράζαµε ως προς τις τοποθετήσεις στα δύο προαναφερθέντα σενάρια.

Ξεκινώντας τις τοποθετήσεις από τα επίπεδα των 2000 µονάδων θα βάζαµε ως πρώτη προτεραιότητα του χαρτοφυλακίου την… υποµονή καθώς σε αυτή την πορεία θεωρούµε ότι
θα υπάρξουν πολλές παγίδες που θα προσπαθήσουν να δεσµεύσουν ρευστότητα.

Επισηµαίνεται τέλος ότι την ερχόµενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων για το µήνα Μάιο.

-----------------------

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.151,40 μονάδες, με εβδομαδιαία άνοδο 4,76%, με αποτέλεσμα τα κέρδη από την αρχή του χρόνου να διευρυνθούν στο 20,42%. Ο FTSE 20 σημείωσε άνοδο 5,64%, ο Mid 40 ενισχύθηκε 6,10%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 7,24% υψηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, δέκα ολοκλήρωσαν την εβδομάδα με κέρδη ενώ επτά υποχώρησαν, με απώλειες μεταξύ 0,40% έως 5,35%.

Τα σημαντικότερα κέρδη κατέγραψαν ο κλάδος των Τραπεζών (14,16%), της Τεχνολογίας (13,58) και των Τροφίμων & Ποτών (8,52%).

Απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Ταξιδιών Αναψυχής (-5,35%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-4,93%) και της Μέσα Ενημέρωσης (-3,69%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Proton Επενδυτική (54,64%), Forthnet (34.92%), Εγνατία Τράπεζα (32,22%), Eurobank (30%), Ωμέγα ΑΕΕΧ (24,14%), Εμπορική Τράπεζα (23,34%), Frigoglass (21,63%), Sciens Συμμετοχών (21,57%), Γενική Τράπεζα (21,01%) και Κύπρου Τράπεζα (20,67%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Κλωνατέξ (-28,57%), Microland (-25.86%), Dionic (-18.18%), Μαίλλης (-17,14%), Περσεύς (-14,63%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (-13,33%), Mermeren (-13.07%), Rilken (-12,06%), Προοδευτική (-12%) και Δρομέας (-12%).


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v