ΧΑ: Τα deals συντηρούν τα μικρομεσαία

Μπορεί η κινητικότητα στο επιχειρηματικό επίπεδο να συντηρήσει ζωντανή την αγορά, μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση για Εθνική, FΤ 20. Υπό προυποθέσεις η απάντηση είναι καταφατική χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο υποχώρησης.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Εξακολουθεί να μην στέλνει ξεκάθαρο σήμα στις αγορές η Wall, με τους βασικούς δείκτες να διορθώνουν από τα ΄΄υψηλά΄΄ τεσσάρων μηνών.

Κάτι που για το Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να δίνει ελαφρύ προβάδισμα στους πωλητές συγκεκριμένων μετοχών του FΤ 20 χωρίς ωστόσο να εμποδίζονται οι κινήσεις επενδυτικών σχημάτων, που δραστηριοποιούνται στα μεσαιο-μικρά.

Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να εμφανίζεται αδύναμος για μία άμεση επαναπροσέγγιση των παρυφών των 2.300 μονάδων και ενδεχομένως να αρχίζει να κλίνει και προς τις 2.100 μονάδες αλλά η κινητικότητα για ένα μέρος του ταμπλό μπορεί να έχει συνέχεια.

Το καλό θα ήταν να παραμείνει ΄΄ζεστό αυτό το κομμάτι της αγοράς΄΄ μέχρις ότου αποσαφηνισθεί η τάση για τον FΤ 20 με την Εθνική να ΄΄παλεύει΄΄ τα 17-17,5 ευρώ επίπεδα όπου η προσφορά παρέμενε αυξημένη μέχρι και χθες.

Μερίδα αναλυτών σημειώνει πως ΄΄ με την αντίδραση της αγοράς προς τις 2.300 μονάδες φαίνεται να ολοκληρώθηκε το τέταρτο υποκύμα του σχηματισμού που έχει ξεκινήσει από τον φθινόπωρο του 2007΄΄ για αυτό και χαμηλώνουν τον πήχη για τον ΓΔ προς τις 2.100 (και εάν χρειαστεί μέχρι τις 2.050 μονάδες) για τη συνέχεια θεωρώντας φυσιολογική και λελογισμένη μία τέτοια κίνηση.

Με την προυπόθεση πως δεν θα υπερισχύσουν σημαντικά οι πωλητές σε τραπεζικές μετοχές (αυτές που άλλωστε οδήγησαν σε υπεραπόδοση το ΧΑ έναντι των άλλων ευρωπαικών αλλά και της Νέας Υόρκης) και δεν θα ακυρωθεί η βραχυμεσο πρόθεσμη τάση τότε οι επιχειρηματικές κινήσεις και οι φήμες μπορούν να συντηρήσουν ενεργό ένα μέρος του ταμπλό.

Κρίνοντας από το αποτέλεσμα βλέπουμε πως η Forthnet απέδωσε μέσα σε περίπου μία εβδομάδα 38,1% από τα 1,26 ευρώ (στις 4/5), η ΑΝΕΚ κατά 29,8% από τα 0,84 ευρώ ενώ μετοχές όπως Ιντρακόμ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, Sciens, Μινωικές Γραμμές ΄΄αξιοποίησαν΄΄ με τον καλύτερο τρόπο το κλίμα που αφήνει ζωτικό χώρο σε…φήμες και επιχειρηματικές κινήσεις.

Μάλιστα από τη στιγμή που έ σ τ ω μ ί α από τις κυοφορούμενες αυτές συνεργασίες φτάσει στο σημείο των υπογραφών και δοθούν τα χέρια μεταξύ των εμπλεκόμενων τότε η προσπάθεια συντήρησης της τάσης θα έχει κερδίσει και άλλους πόντους.

Το ζητούμενο είναι, σημείωνε παράγοντας της αγοράς, να δοθεί πειστικά η εντύπωση πως η άνοδος των τιμών (αποτιμήσεων) και η συγκυρία μπορεί πράγματι να έφεραν ορισμένους επιχειρηματίες στο τραπέζι των επαφών και συνομιλιών.

Με αυτή την αίσθηση θα μπορούσαν να…. περάσουν ευκολότερα και άλλες φήμες, πληροφορίες στην αγορά τουλάχιστον μέχρις ότου φανεί προς τα πού θα κινηθούν τα ΄΄βαριά χαρτια΄΄΄ .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v