"Σήμα" για μετοχές από την… αγορά ομολόγων!

Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί την τελευταία άνοδο των μετοχών παροδική, υπάρχουν "σήματα" στην αγορά ομολόγων που πιθανολογούν θετικότατα νέα για την οικονομία και τα χρηματιστήρια!

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Σήμα για μετοχές από την… αγορά ομολόγων!
Ενώ η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί την τελευταία άνοδο των μετοχών παροδική, υπάρχουν "σήματα" στην αγορά ομολόγων που πιθανολογούν θετικότατα νέα για την οικονομία και τα χρηματιστήρια!

Σπάνια συναντά κάποιος τέτοια σύμπλευση μεταξύ των αναλυτών, όπως αυτή που υπάρχει στις μέρες μας: σχεδόν όλοι περιμένουν από συνεδρίαση σε συνεδρίαση την απαρχή μιας έντονης διόρθωσης στις τιμές των μετοχών, θεωρώντας ότι η υπόθεση με το ράλι παράγινε…

Ανάλογα επιφυλακτικοί δείχνουν να είναι και πολλοί βασικοί μέτοχοι εισηγμένων εταιριών, κάποιοι εκ των οποίων βέβαια μπορεί να ελπίζουν σε βελτίωση των επιδόσεών τους από το β΄ εξάμηνο και μετά, αλλά μέχρι στιγμής -και βρισκόμαστε κοντά στα μισά του Μάη- συνεχίζει να... μην κουνιέται φύλλο…

Ωστόσο, τα μηνύματα που έρχονται από την προσεκτική παρατήρηση των αγορών μόνο με τη βεβαιότητα των αναλυτών δεν συνάδουν.

Για παράδειγμα, την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν τα spreads των ομολόγων επειδή θεωρήθηκε ότι το αποτέλεσμα των stress tests των αμερικανικών τραπεζών ιδιαίτερα θετικό.

Κι αυτό γιατί υποστηρίζεται ότι το ποσό που ενδεχομένως να χρειαστεί μπορεί άνετα να χρηματοδοτηθεί από το ήδη ψηφισθέν πακέτο στήριξης των ΗΠΑ, χωρίς να χρειάζεται νέες εγκρίσεις και άλλα σχετικά.

Ένα δεύτερο στοιχείο -και μάλιστα πολύ πιο ενδιαφέρον- αναφέρεται και στην εβδομαδιαία έκθεση της Eurobank: η διαφορά στα yields (μέσες ετήσιες αποδόσεις) μεταξύ των δεκαετών και των διετών ομολόγων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη είχαν ξεπεράσει την Παρασκευή που μας πέρασε τις 200 μονάδες βάσης!

Τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των διετών και των δεκαετών κρατικών ομολόγων συναντάται για πρώτη φορά!

Και όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά -σύμφωνα τουλάχιστον με τη θεωρία- τόσο εντονότερες αναμένεται να είναι η οικονομική ανάκαμψη και οι πληθωριστικές πιέσεις στο μέλλον.

Μερικά από τα ενδιαφέροντα μεγέθη που αναφέρονται στην έκθεση της Eurobank είναι τα παρακάτω:

A. 119 μονάδες βάσης ήταν η διαφορά στα yields δεκαετών και διετών κρατικών γερμανικών ομολόγων την 1η/1/2009, 213 μονάδες βάσης ήταν στις 8 Μαΐου.

B. 145 μονάδες βάσης ήταν η διαφορά στα yields δεκαετών και διετών κρατικών αμερικανικών ομολόγων την 1η/1/2009, 232 ήταν στις 8 Μαΐου.

Γ. 107 μονάδες βάσης ήταν η διαφορά στα yields δεκαετών και διετών κρατικών γερμανικών ομολόγων την 1η/1/2009, 295 ήταν στις 8 Μαΐου!

Βέβαια, η Eurobank αποδίδει τη διαφορά αυτή όχι σε κάποια έντονη αναμενόμενη ανάκαμψη στην οικονομία αλλά στην πρόθεση της ΕΚΤ να αγοράσει καλυμμένες ομολογίες ύψους κοντά στα 60 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές (βλέπε π.χ. την JP Morgan) έχουν διαφορετική άποψη. Άλλωστε τα 60 δισ. είναι τόσο μεγάλο ποσό για να επηρεάσει την αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων σε βάθος χρόνου.

Τι θα γίνει τελικά (αν δηλαδή τα χρηματιστήρια ανεβαίνουν επειδή προεξοφλούν ισχυρή ανάπτυξη ή όχι) θα φανεί στην πράξη.

Το ζήτημα είναι ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να ακούγονται και κάποιες αισιόδοξες φωνές για την οικονομία και το χρηματιστήριο, όπως για παράδειγμα αυτή της JP Morgan, η οποία εκτιμά ότι:

• Το ράλι των μετοχών θα έχει και συνέχεια.

• Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν τα μακροπρόθεσμα ομόλογα και ιδίως τα κρατικά.

• Τα spreads των εταιρικών ομολόγων θα μειωθούν μέχρι το τέλος του έτους περισσότερο από σήμερα.

• Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι τύπου V (έντονα και απότομα ανοδική) με το σκέλος της ανάκαμψης εξίσου μακρύ με το αντίστοιχο της καθόδου που προηγήθηκε.

• Οι προγνώσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αναβαθμίστηκαν μόλις την τελευταία εβδομάδα και τώρα ο οίκος μιλά για μηδενική ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο (από αρνητική).

Λέτε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v