To μυστικό των τραπεζών και η Εμπορική!

Η ελληνική τραπεζική αγορά είναι μικρή για να μη γίνονται ορισμένα πράγματα αντιληπτά έστω και από λίγους. Σε αυτό καθοριστικό ρόλο παίζει η Εμπορική Τράπεζα.

To μυστικό των τραπεζών και η Εμπορική!
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι άλλα περίμεναν πολλοί από την Εμπορική Τράπεζα, όταν η γαλλική Credit Agricole αποκτούσε τον έλεγχό της, το καλοκαίρι του 2006, και άλλα είδαν στην πορεία.

Επειδή οι Γάλλοι είχαν και έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι, αφού αυτοί επέλεξαν τους μάνατζερ και τα άλλα διευθυντικά στελέχη που διαχειρίζονταν την τράπεζα τα προηγούμενα χρόνια, αυτοί φέρουν την κύρια ευθύνη για τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματά της.

Η μετοχή της Εμπορικής μιλά από μόνη της αφού απέχει παρασάγγας από τα 25 ευρώ το κομμάτι το οποίο πρόσφερε η CASA το καλοκαίρι του 2006, με αποτέλεσμα οι όποιοι μικρομέτοχοι και τα ταμεία που δεν πούλησαν τότε να το έχουν μετανιώσει πικρά.

Όμως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους Γάλλους ότι δεν βοήθησαν την Εμπορική, όταν χρειάστηκε τη συνδρομή τους, συνεισφέροντας τα όποια κεφάλαια που απαιτούνταν.

Ούτε μπορεί να μην αναγνωρίσει κανείς ότι δεν ακολούθησαν ορθολογική πολιτική στη διαχείριση κινδύνων και ειδικότερα στο θέμα του ξεκαθαρίσματος του χαρτοφυλακίου των δανείων της Εμπορικής Τράπεζας.

Και σε αυτό το σημείο γεννάται ένα σοβαρό ζήτημα που θα πρέπει να προβληματίσει πολλούς, ιδιαίτερα τους επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες.

Η Εμπορική έχει προχωρήσει από τότε που ανέλαβαν οι Γάλλοι σε διαγραφές δανείων τα οποία θεωρούσε ιδιαίτερα προβληματικά ύψους 1 δισ. ευρώ και πλέον.

Οι διαγραφές έπληξαν την κεφαλαιακή της βάση και την ανάγκασαν να προχωρήσει σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που στον μεγαλύτερο βαθμό κάλυψε η Credit Agricole.

Επιπλέον, η Εμπορική προχώρησε σε αυξημένες προβλέψεις για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν περισσότερο από 90 μέρες. Ήδη, χθες ανακοίνωσε ότι πήρε προβλέψεις ύψους 175,5 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο.

Όμως, η Εμπορική δεν έχει δραστηριότητες στα Βαλκάνια και αλλού που θεωρούνται περιοχές υψηλής ανάπτυξης και ρίσκου, όπως οι άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Η Εμπορική Τράπεζα δραστηριοποιείται στην Ελλάδα όπου λίγο-πολύ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν τις ίδιες οικονομικές συνθήκες και σε πολλές περιπτώσεις τους ίδιους πελάτες.

Αν και όλες οι τράπεζες δεν έχουν τα ίδια χαρτοφυλάκια χορηγήσεων καθότι άλλη έχει περισσότερα στεγαστικά, άλλη πιο πολλά επιχειρηματικά και άλλη περισσότερα καταναλωτικά, το βασικό συμπέρασμα δεν αλλάζει.

Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις, οι μεγάλες τράπεζες με σχετικά παρόμοια μερίδια αγοράς θα έπρεπε να εμφανίσουν λογικές αποκλίσεις στο ύψος των διαγραφών που κάνουν και των προβλέψεων που γνωρίζουν σε σχέση με την Εμπορική.

Όμως, αυτό δεν συμβαίνει.

Η Εμπορική έχει πάρει αναλογικά μεγαλύτερες προβλέψεις και έχει προχωρήσει σε μεγαλύτερες διαγραφές σε σχέση με τις άλλες τράπεζες στην Ελλάδα και αυτό εν μέρει εξηγεί τα απογοητευτικά αποτελέσματά της, όπως παραδέχονται υψηλόβαθμα στελέχη ανταγωνιστριών της.

Τι σημαίνει αυτό:

Επιβεβαιώνει τις υποψίες ότι κάποια άλλη ή άλλες μεγάλες τράπεζες υποεκτιμούν ή κατά το λαϊκότερον κρύβουν τα προβληματικά τους δάνεια για να εμφανίσουν καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα και υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.

Επομένως, η Εμπορική δεν υποφέρει μόνο από τις λανθασμένες αποφάσεις ή από την πολιτική των στελεχών της.

Αύτή υποφέρει επίσης από την ορθολογική πολιτική διαχείρισης κινδύνων και από την έμφαση στην εξυγίανση του δανειακού της χαρτοφυλακίου όπου κάποια η κάποιες ελληνικές τράπεζες αποφεύγουν να κάνουν, κρύβοντας προφανώς στοιχεία με την ανοχή ή λόγω της ανικανότητας του επόπτη.

Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v