ΧΑ: Τράπεζες-deals κρατούν ζωντανό το ενδιαφέρον

Οσο μένει…. ζωντανό το ενδεχόμενο κίνησης του 20άρη προς τις 1.120-1.130 μονάδες τόσο θα ξεθαρρεύουν τα μικρομεσαία. Η επιβεβαίωση συζητήσεων (Forthnet, ANEK) βελτιώνει το κλίμα. Στο συν Εθνική, Eurobank, MPB.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Μάλλον μουδιασμένα ξεκίνησε η συνεδρίαση με περίπου 30 εκατ. ευρώ να κινούνται στα πρώτα 20-25΄ και τον Γενικό Δείκτη στο εύρος των 2.132,9 έως 2.161,5 μονάδων.

Σε αυτό το διάστημα φαίνεται να βγήκαν θέσεις-κεφάλαια κυρίως από τη μετοχή της Εθνικής (εύρος διακύμανσης 16,70-17,3 ευρώ) αξίας 5-5,2 εκατ. ευρώ. Η τιμή άρχισε να σταθεροποιείται γύρω από τα 17 ευρώ με τους αγοραστές να μην ανεβαίνουν υψηλότερα από τα 17,1 ευρώ.

Εμφανής η διάθεση ανίχνευσης-επιβεβαίωσης της βραχυπρόθεσμης τάσης για την πρώτη τη τάξει μετοχή του ΧΑ, καθώς ΔΕΗ, ΟΤΕ και λιγότερο η Alpha Bank δεν βοηθούσαν στη διαμόρφωση του FTSE 20. Με τον 20άρη στην περιοχή των 1.115 μονάδων όλα είναι ανοιχτά, καθώς όπως έχει αναφερθεί από το σχόλιο της 9/5 ζητούμενο είναι ένα ΄΄κλείσιμο΄΄ του δείκτη υψηλότερα των 1.120-1.130 μονάδων.

Μέχρι τώρα…βοήθειες για τον FTSE 20 δίνουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5,5 ευρώ(4,2%), Marfin Popular στα 2,09 ευρώ (3,98%), Eurobank στα 7,89 ευρώ (1,15%). Σε γενικές γραμμές η εικόνα της αγοράς ΔΕΝ είναι άσχημη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δίνει σαφή δείγματα για άμεση επαναφορά προς τις 2.300 μονάδες.
 
Όπως είχε αναφερθεί η τάση θα εξαρτηθεί από την πορεία της Wall και του ενδεχόμενου αντίδρασης για παράδειγμα του Dow προς το 9χίλιαρο. Όλα αυτά με την αμερικανική αγορά να κινείται στο παιχνίδι της προεξόφλησης των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Βέβαια η πλαγιοανοδική κίνηση του FTSE 20 αφήνει χώρο σε μετοχές μεσαίας-χαμηλότερης αποτίμησης αλλά και επιλεγμένα χαρτιά του Mid 40 είτε να συνεχίσουν ανοδικά είτε να αρχίσουν να διαμορφώνουν ανάλογη τάση.

Θα λέγαμε πως η άμυνα στα τραπεζικά και τις βαριές μετοχές του 20άρη διευκολύνει το…παιχνίδι στα υπόλοιπα. Οπου υπάρχει βέβαια επενδυτική, κεφαλαιακή στήριξη, ειδησεογραφία και διάθεση.

Είναι ενδεικτική η περίπτωση της Forthnet που πιάνει τα 1,85 ευρώ (8,8%) με την εισηγμένη να επιβεβαιώνει σχετικά δημοσιεύματα του euro2day για επαφές με ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Στον ίδιο ρυθμό δείχνει να…πλέει υψηλότερα προς τα 1,18 ευρώ η μετοχή της ΑΝΕΚ αντιδρώντας κατά 18,2% με την διοίκηση της χανιώτικης ακτοπλοικής να επιβεβαιώνει τις προχωρημένες συζητήσεις που βρίσκεται με τους ναπολιτάνους για το ποσοστό των Μινωικών Γραμμών στην Hellenic Sea Ways.

Όμως με αυξημένες συναλλαγές και ισχυρή αντίδραση ακολουθούν η Proton Bank στα 1,71 ευρώ, ο Βωβός στα 5,47 ευρώ, η Ιντρακόμ στα 1,27 ευρώ.

Σημειωτέον πως η τάση για αρκετά μικρομεσαία-που είναι απαραίτητη και ζωογόνος ειδικά αυτή την περίοδο- ισχυροποιείται όσο κερδίζουν πόντους η Εθνική που φτάνει τα 17,25 ευρώ και πάλι, η Eurobank τα 8 ευρώ βοηθώντας έτσι τον 20άρη να κινηθεί προς τις 1.1290-1.130 μονάδες. Και αυτό θεωρούμε, μέχρι τώρα, το μεγαλύτερο κέρδος της αγοράς δηλαδή η καλλιέργεια προσδοκιών πως ο FTSE 20 έχει πιθανότητες να πιάσει την συγκεκριμένη κορυφή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v