Σοφοκλέους: Τίτλοι της μεσαίας στο προσκήνιο

Συνεδρίαση μεταβλητότητας με κινητικότητα σε επιμέρους τίτλους μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης που εμπλέκονται σε φήμες για deals (ΑΝΕΚ, ΜΙΝΟΑ) και εξελίξεις (ΦΟΡΘ). Πτώση για ΔΕΗ, Alpha. Kέρδη για 3Ε.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Άγνωστο αν το Χ.Α. μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα από το διεθνές κλίμα, όμως στην πρώτη συνεδρίασης της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας το πρόσημο του Δείκτη και οι εντυπώσεις “παίχτηκαν” μέχρι τέλους (!).

Όλα αυτά σε μία συνεδρίαση με κυριότερα χαρακτηριστικά, το σημαντικό κατέβασμα της μικτής αξίας συναλλαγών και την κινητικότητα σε επιμέρους τίτλους μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης, που είτε εμπλέκονται σε φήμες για επιχειρηματικές συμφωνίες (ΑΝΕΚ, Μινωικές) και μετοχικές εξελίξεις (FΟRTHnet), είτε για διαφορετικούς λόγους αύξησαν συναλλαγές που συνδυάστηκαν με αξιοπρόσεκτα ημερήσια κέρδη.

Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι στην ομάδα των διακριθέντων εντάχθηκαν οι ΕΒΖ, Βωβός, Εκτέρ, Ιασώ, ΚΛΜ, Νηρέας, ΟΛΘ, Δρομέας, Centric, Revoil, Jumbo, S&B Βιομ. Ορυκτά κ.λ.π.

Στα αξιοπρόσεκτα της συνεδρίασης και το ντεμπούτο της OTC στην ΕΝ.Α που έκλεισε στα 2,51 ευρώ με κέρδη 47,65% διακινώντας συνολικά 9813 τεμ.

Βέβαια και σήμερα δεν έλειψαν οι διακυμάνσεις, καθώς εκτός από το πτωτικό ξεκίνημα οι πωλητές ξαναπήραν πρωτοβουλίες λίγο μετά τις 16.15 και μάλιστα σε λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν με αποτέλεσμα το πρόσημο του Δείκτη να “παίζεται” μέχρι τέλους.

Και αν οι αγοραστές έχουν να λένε ότι σε αρκετές περιπτώσεις “υπερασπίστηκαν” τις θέσεις τους, οι πωλητές τονίζουν μετ΄ επιφάσεως ότι τόσο ο Δείκτης όσο και οι περισσότεροι τίτλοι έκλεισαν σαφώς χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας, ενώ σχετική ισορροπία εμφανίζει και η τελική εικόνα μεταξύ νανοδικών – πτωτικών μετοχών.

Είναι φανερό πλέον πως τα Hedge Funds έχουν επανέλθει και μαζί τους το volatility στην Αγορά η οποία και είναι εκ καταστάσεως “ρηχή” και αυτό θα έχει σαν συνέπεια τις απότομες εναλλαγές στις μετοχές όπου επικεντρώνονται, επισημαίνουν αρκετοί επαγγελματίες του χώρου.

Ανοδικό άνοιγμα έως τις 2.180 μονάδες αποτελεί ευκαιρία μείωσης θέσεων, ενώ υπό προϋποθέσεις (συναλλακτικός όγκος, χρονική στιγμή της ημέρας) θα εξετάζαμε το ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμων αγορών σε επίπεδα κάτω των 2.100 μονάδων, λέει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Μια πιο ουσιαστική διόρθωση (χαμηλότερα των 2000 μονάδων) θα μας έβρισκε περισσότερο θετικούς για τον χρόνο παραμονής στην Αγορά καθώς η τεχνική εικόνα παραμένει σε έντονα φορτισμένα επίπεδα, επισημαίνει η ΑΧΕ.

Από την άλλη πλευρά δεν αγνοείται το γεγονός ότι πολλά χαρτοφυλάκια έχουν μείνει εκτός Αγοράς ενώ πολλοί που τοποθετήθηκαν στα πρώτα στάδια της ανόδου έχουν ήδη ρευστοποιήσει τις θέσεις τους διαθέτοντας αρκετή ρευστότητα για νέες τοποθετήσεις.

Με άλλα λόγια η Αγορά στην διόρθωση της δεν θα πέσει τόσο εύκολα γιατί απλούστατα η πλάτη των μετρητών που υπάρχουν σε πολλούς κωδικούς θα συγκρατήσει την προσφορά.

Διαγραμματικά βλέπουμε το Γενικό Δείκτη να έχει πραγματοποιήσει ένα βραχυχρόνιο “pull back” μετά την πρώτη επαφή που πραγματοποίησε στις 2250 μονάδες με το μακροπρόθεσμο απλό κινητό μέσο των 200 ημερών, σημειώνει η Fortius Finance, γεγονός που επιβεβαιώνει και την ύπαρξη σημαντικής βραχυχρόνιας αντίστασης στη στοχοποιημένη ζώνη μεταξύ των 2.225 και 2.300 μονάδων.

Η πιθανή τώρα επιστροφή του δείκτη προς το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων θα δώσει την ευκαιρία εισόδου σε αρκετούς επενδυτές ενισχύοντας έτσι στη συνέχεια το ανοδικό σενάριο διάσπασης των 2.300 μονάδων και κατεύθυνσης προς το επόμενο σημείο αντίστασης των 2.554 μονάδων, αναφέρει η Fortius.

Δύσκολα οι Αγορές θα χάσουν τα πρόσφατα κεκτημένα υποστηρίζουν οι αισιόδοξοι και κάθε πισωγύρισμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για αγορές και “χτίσιμο θέσεων” (!)

Οι ίδιοι εκτιμούν ότι σε περίπτωση υποχώρησης του Χ.Α. χαμηλότερα των 2100 θα πρέπει να συνοδευτεί με επιλεκτικές τοποθετήσεις μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

Απ’ τις 9 Μαρτίου ο S&P 500 έχει σημειώσει το μεγαλύτερο ράλι απ’ το 2002, κερδίζοντας 37,35% (κλείσιμο Παρασκευής). Ως αποτέλεσμα 1 στις 3 μετοχές του εν λόγω δείκτη διαπραγματεύονται πάνω απ’ τις τιμές στόχους που έχουν δώσει οι αναλυτές για το επόμενο έτος, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το ρυθμό της χρηματιστηριακής ανάκαμψης.

Ο S&P 500 πρέπει να βρεθεί κάτω από τις 903 μονάδες για να μας δώσει βραχυπρόθεσμα “short” και σε νέα υψηλά (υψηλότερα των 935 μονάδων) για “long” σήμα, αναφέρουν όσοι ασχολούνται με την τεχνική ανάλυση του εν λόγω δείκτη.

Όσον αφορά τον Dow Jones και σύμφωνα με την Fortius Finance επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της ζώνης 8400 – 8500 θα ενισχύσει το σενάριο για συνέχιση της ανόδου προς το επίπεδο αντίστασης των 8850 μονάδων, βάζοντας ως στόχο την προσέγγιση του μακροπρόθεσμου απλού ΚΜΟ των 200 ημερών στις 9010 μονάδες.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να αποκλειστεί μία καθοδική κίνηση προς τις 8173 μονάδες.

Στον 20αρη απόλυτα μοιρασμένη η τελική εικόνα με 10 “κόκκινους” και 10 “πράσινους” τίτλους, ενώ λίγο λιγότεροι και συγκεκριμένα 7 (Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, Κύπρου, Πειριαώς, Alpha Bank, Eurobank) έκλεισαν με αγοραστές.

Στους Δεικτοβαρείς τίτλους με αρνητικό πρόσημο, οι μεγαλύτερες απώλειες για ΔΕΗ (-2,35% και τρίτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση) και Alpha Bank (-2,10%, οι δημοπρασίες την έκλεισαν στο χαμηλό ημέρας).

Αξιοσημείωτες απώλειες για τον Μυτιληναίο (απέκοψε μέρισμα ύψους 0,104442 ευρώ) και αρνητική μεταβολή για Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, ΟΤΕ, Εθνική, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο, Motor Oil.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Coca-Cola (+5,59%) και Κύπρου (+3,59%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 2% ακολούθησαν MPB, Intralot. Αξιοσημείωτα κέρδη για την Βιοχάλκο και θετικό τελικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Αγροτική, Eurobank, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με πτωτικές διαθέσεις και στις 10.45 “είδε” το χαμηλό ημέρας (2132,98). Από εκεί και πέρα προσπάθεια πλαγιοανοδικής κίνησης τον έφερε μέχρι τις 2191,34 μονάδες (13.34), για να ακολουθήσουν διακυμάνσεις και τελικό κλείσιμο στις 2159,61 μονάδες με κέρδη 0,38%.

Ο τζίρος σαφώς μειωμένος ξεπέρασε τα 187 εκατ. από τα οποία τα 4,5 αφορούσαν “πακέτα”, περίπου ισορροπημένη ήταν η τελική εικόνα με 118 ανοδικές μετοχές έναντι 103 πτωτικών (οι πτωτικές βρέθηκαν μπροστά στην αρχή της συνεδρίασης και λίγο πριν το τέλος), ενώ 23 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 7 έως 47,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v