Ανοδος με κινήσεις σε μικρομεσαία και τράπεζες

Η κινητικότητα σε χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αλλά και το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες ωθεί το ΓΔ στα επίπεδα των 2.200 μονάδων. Yπεραποδίδουν MIG, MPB, EΛΠΕ, 3Ε, Μηχανική, Αβαξ.

Χρόνος και χώρος για τα μικρομεσαία επιχειρείται να κερδηθεί στην αγορά. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις διορατικών παικτών, πως μετά την προσέγγιση των παρυφών των 2.300 μονάδων η αγορά "χρωστά" μία διόρθωση για τραπεζικές μετοχές και βαριά χαρτιά κρατούν προσώρας χαμηλά τον πήχη για τον FΤ 20.

Αφήνεται όμως όπως φαίνεται τις τελευταίες συνεδριάσεις χώρος για κινήσεις επενδυτικών σχημάτων, χρηματιστών και βασικών μετόχων να βελτιώσουν την αποτίμηση επιλεγμένων εταιρειών. Παράλληλα να κλείσει- στο μέτρο του δυνατού- μεταξύ τραπεζικών μετοχών-βαριών χαρτιών και μεσαιομικρών σε μία προσπάθεια να δοθεί ρευστότητα και σε αυτό το κομμάτι της αγοράς.

Για τον Γενικό Δείκτη συνεχίζεται η πλάγια κίνηση του με την καταγραφή υψηλότερων τιμών στην αρχή της συνεδρίασης διαδικασία που διευκολύνει την κατοχύρωση θέσεων σε μετοχές του 20άρη και το πέρασμα στο προσκήνιο συγκεκριμένων μεσαιομικρών σταδιακά προς το κλείσιμο της αγοράς.

Ενδεικτική της προσπάθειας αυτής είναι οι συναλλαγές, που πραγματοποιούνται από τη συνεδρίαση της 7/5 για παράδειγμα στην Εθνική, καθώς σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση επιχειρείται να αλλάξουν θέσεις σε τιμές που απέχουν ακόμη και 93% από τα χαμηλά των 8,78 ευρώ.

Συντηρητικοί χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν ενθαρρυντικό το γεγονός, πως τις τελευταίες ημέρες δίνεται η ευχέρεια εξόδου για παράδειγμα από την Εθνική σε καλά επίπεδα χωρίς να πιέζεται ιδιαίτερα η μετοχή και με τους πωλητές-αγοραστές να βρίσκουν τιμές συναλλαγών.

Αυτή η σχετική ισορροπία πωλητών-αγοραστών που διατηρείται μέχρι τώρα δεν περιορίζεται στην Εθνική αλλά περιλαμβάνει το σύνολο των τραπεζικών μετοχών και των περισσότερων τίτλων του 20άρη.

Για παράδειγμα στην Eurobank οι τιμές κυμαίνονται στο εύρος των 7,70-8,17 ευρώ, Alpha Bank στα 8,40-8,65 ευρώ αλλά και σε Κύπρου (3,78 ευρώ) Πειραιώς ( 8,32 ευρώ) Marfin Popular (2,08 ευρώ).

Είναι ενδεικτικό πως πριν από 15΄ ο FΤ 20 διαμορφώνονταν στις 1.118 μονάδες (0,6%) έναντι απόδοσης 1,1% του Mid 40 (2.470 μον), ενώ δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως χθες καταβλήθηκαν προσπάθειες να κινηθεί ο 20άρης μέσα στο εύρος των 1.120-1.130 μονάδων.

Εγχείρημα εν μέρει επιτυχές, που αφήνει όμως-το τονίζουμε για πολλοστή φορά- τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για περιθώριο υπεραπόδοσης στα μεσαίομικρά. Για περίπου 75-80 μετοχές σημειώνεται θετική μεταβολή, μάλιστα για 20 από αυτές το ποσοστό μεταβολής ξεπερνά το 2% με ως επί το πλείστον ικανοποιητικές συναλλαγές.

Μετοχές εταιρειών που για τον ένα ή τον άλλο λόγο έχουν έλθει στο προσκήνιο (Forthnet, Intrakom, ΑΝΕΚ, Μινωικές) ΄΄διατηρούν΄΄ την ανοδική τους αντίδραση, ενώ ακολουθούν τίτλοι εισηγμένων όπως Centric, ProtonBank, Αγροτική, Κλουκίνας-Λάππας, Νηρέας, Βιομηχανία Ζάχαρης, Sprider κ.α.

Πριν από λίγο για τον ΓΔ συντηρούνταν η ήπια ανοδική φορά ( μέχρι 0,8%) προς τις 2.180 μονάδες με τον FΤ 20 κοντά στις 1.120 και την αίσθηση πως το…παιχνίδι ελέγχεται από τους εμπλεκόμενους.

Αλλωστε ανάλογη εικόνα αναμονής και σταθεροποιητικών-μεικτών τάσεων επικρατούσε στην πλειονότητα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων. ΧΑ και ευρωπαικές αγορές δεν μπορούν να κινηθούν διαφορετικά μέχρις ότου δοθεί το ανάλογο έναυσμα από την Wall μας σημείωναν χαρακτηριστικά άνθρωποι της αγοράς.

Μέχρι τότε ο ΓΔ κρατά τις 2.130 μονάδες και αυτό είναι θετικό χωρίς όμως να διαφαίνεται η άμεση ανοδική έκταση της μεγάλης κεφαλαιοποίησης προς τα τελευταία υψηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v