Deutsche Bank: Επιφυλάξεις για εγχώριες τράπεζες

Τα αποτελέσματα της Εμπορικής είναι αρνητικός οιωνός για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εμφανίζουν τις ίδιες πληγές με αυτές της Εμπορικής, εκτιμά η DB. Σε αύξηση τιμών-στόχων προχωρά η GS. 

Deutsche Bank: Επιφυλάξεις για εγχώριες τράπεζες
Τα αποτελέσματα της Εμπορικής για το α΄ τρίμηνο είναι αρνητικός οιωνός για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα εμφανίζουν τις ίδιες πληγές με αυτές της Εμπορικής, αν και σε μικρότερο βαθμό, εκτιμούν οι αναλυτές της Deutsche Bank, ενώ η Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση της τιμής-στόχου ελληνικών και κυπριακών τραπεζών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Deutsche Bank (12/5), οι αρνητικές τάσεις (αδύναμα καθαρά έσοδα από τόκους και αυξανόμενο κόστος ρίσκου) της Εμπορικής δεν εκπλήσσουν, ωστόσο αυτό που αποτελεί έκπληξη είναι το μέγεθος της επιδείνωσης.

Οι αναλυτές του οίκου, κ. Carlos Berastain Gonzalez και Thibault Nardin, θεωρούν πως η σύγκριση με τον υπόλοιπο κλάδο είναι περιορισμένη λόγω των πιο αδύναμων θεμελιωδών της Εμπορικής. Ωστόσο, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε είναι αρνητικός οιωνός για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Εκτιμούν πως τα καθαρά έσοδα από τόκους θα είναι η κύρια πηγή απογοήτευσης, ιδιαίτερα στο α΄ τρίμηνο της χρήσης, και προβλέπουν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών θα είναι 3% χαμηλότερα το 2009.

Επίσης, θεωρούν πως η επιδείνωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού μπορεί να αποδειχτεί χειρότερη του αναμενομένου (προβλέπουν κόστος ρίσκου στις 110 μονάδες βάσης το 2009). Παράλληλα, τηρούν επιφυλακτική στάση όσον αφορά στην έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη ΝΑ. Ευρώπη, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν έντονη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ορισμένες χώρες.

Όσον αφορά στις αποτιμήσεις, αναφέρουν ότι οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με Ρ/ΤΕ 1,2 φοράς, έναντι 0,6 τον Μάρτιο. Οι αποτιμήσεις, σημειώνουν, φαίνονται ακριβές δεδομένης της περιορισμένης ορατότητας για το βάθος και τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα και στη ΝΑ. Ευρώπη.

Επίσης, τα στοιχεία της Εμπορικής δείχνουν ότι μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να δούμε τους μετά της κρίσης πολλαπλασιαστές κερδών των ελληνικών τραπεζών, σημειώνουν.

Αναφέρουν ότι προτιμούν τις τράπεζες με πιο αμυντικό προφίλ πιστωτικού ρίσκου, με τη Eurobank ("sell") να αποτελεί τη λιγότερο προτιμώμενη μετοχή και την Alpha Bank να παραμένει top pick.

Αναβαθμίσεις τιμών από Goldman Sachs 

Σε αναβαθμίσεις της τιμής-στόχου οκτώ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών προχωρά σε έκθεσή της με ημερομηνία 12 Μαΐου η Goldman Sachs, διατηρώντας αμετάβλητες τις συστάσεις της γι' αυτές.

Στην έκθεσή του για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ο οίκος αναβαθμίζει την τιμή για την Πειραιώς στα 5,9 από 4,3 ευρώ ("sell"), για την Εθνική στα 17,5 από 14 ευρώ ("neutral"), για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στα 5 από 4,3 ευρώ ("neutral") και για τη Eurobank στα 8,5 από 4,8 ευρώ ("neutral").

Ο οίκος προχωρά σε αναβάθμιση για την Alpha στα 8,9 από 5,6 ευρώ ("neutral"), ενώ για την Αγροτική η αύξηση της τιμής είναι οριακή στο 1,1 από 1 ευρώ ("sell"). Για την Κύπρου η τιμή αυξάνεται στα 3,6 από 2,6 ευρώ ("neutral") και για την MBP στα 2,3 από 1,8 ευρώ ("neutral").

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v